Mergi la conţinutul principal

Invatamintul - jucaria politicii

Apropierea campaniei electorale oficiale ii determina pe politicieni sa atace din ce in ce mai des teme cu asa-zisa priza la public. Iar una dintre ele este educatia.
Acum doua zile de exemplu, consilierul judetean PDL Ion Stefan se plingea ca invatamintul brailean a ajuns vai de mama lui. Dupa sesiunea de toamna a bacalaureatului, Braila a mai coborit cinci locuri ajungind pe ultimul loc in ierarhia nationala. E adevarat. Am ajuns ultimii, cu o promovabilitate jenanta. Un profesor universitar aprecia ca normal ar fi fost, conform curbei lui Gauss, la sesiunea din toamna sa obtinem o promovabilitate de 40%. A fost 32%. Sint multe de comentat in legatura cu aceasta situatie, dar nu cred ca reprezentantul PDL este cel in masura sa critice. Pentru ca, sa nu uitam, fostul inspector scolar general, Liliana Tudoran, pe mandatul careia s-a resimtit cel mai acut declinul, a fost numita la propunerea Danielei Vasioiu de la PD. Ca lucrurile nu mergeau bine s-a vazut dupa citeva luni, dar nimeni nu a facut nimic si invatamintul a fost lasat sa alunece pe tobogan. Acum PDL, partid cladit pe scheletul PD, critica invatamintul. Ar fi mai decent sa taca sau sa-si puna mintea la contributie sa gaseasca alte domenii in care sa-si dea cu parerea. La invatamint, din punctul meu de vedere, PDL vorbeste prea tirziu, ceea ce demonstreaza ca unii politicieni au o mentalitate de toata jena. Daca PD ar fi luat atitudine atunci cind era nevoie, invatamintul brailean nu ar mai fi ajuns pe ultimul loc la nivel national.
Un alt politician care a luat taurul de coarne si a abordat tema invatamintului a fost si presedintele Bunea Stancu. El a aruncat citeva aluzii critice catre universitatile existente in oras si a facut apel la un efort comun pentru a se infiinta o universitate "a orasului". "Stiti ca se si incearca acum la nivel national o redistribuire a universitatilor. Braila are o traditie in agricultura - ca noi nu vrem sa facem o facultate de design aici, noi vizam ceva legat de agricultura, zootehnie, siguranta alimentelor si pentru asta cer ajutorul colegilor liberali, in primul rind, pentru ca ei sint la putere. Haideti, cu totii, impreuna, sa facem si acest lucru, pentru ca ce avem noi acum, paleativele astea de mina a doua la Braila - si nu as vrea sa le numesc acum... Eu chiar as merge pe varianta de campus, avem citeva zone potrivite, cea a Liceului de Chimie, de exemplu, sau cea a Liceului de Constructii, plus cladirea de pe Calea Calarasilor, unde se poate face o amenajare corespunzatoare". Deci, inteleg ca a picat varianta bibliotecii judetene la Liceul de Chimie si se reactiveaza cladirea ca viitor campus al universitatii orasului. Oare cine se va ocupa de reabilitarea ei?
Dar, oricum, nu asta este cel mai important, ci faptul ca se doreste infiintarea unei universitati a orasului. De ce? La Braila exista destule filiale ale unor universitati, iar Galatiul are si el o oferta substantiala. Si, sincer, infiintarea unei universitati a orasului nu va aduce nimic nou. Copiii destepti oricum nu vor ramine aici sa faca o facultate. In plus, acea superspecializare pe agricultura, care chipurile ar ridica standardele culturale ale Brailei, despre care vorbeste Stancu, exista si la Facultatea de Inginerie, si la "Brancoveanu", si nu sint foarte cautate. Pentru ca, sa fim seriosi agricultura nu e un domeniu usor, toata lumea fuge de aceste specializari. Si asta dintotdeauna, nu de azi, de ieri. Nu mai departe, nici macar Liceul agricol nu mai e agricol. In lipsa candidatilor pentru specializarile traditionale, scoala s-a transformat intr-o unitate cu specializari hibride, care nu tin de un domeniu anume, un fel de liceu de nisa. Iar exemplele ar putea continua multe rinduri de aici inainte. Prefer sa ma opresc.
In concluzie, toate aceste discursuri din precampania electorala imi lasa un gust amar. Invatamintul, un domeniu atit de important, s-a transformat intr-o jucarie pentru politicieni, iar acest lucru ma face sa ma gindesc la faptul ca tot ce s-a miscat in aceste luni in oras, nu reprezinta decit politica si ca dupa alegerile generale vom reintra intr-o amorteala vecina cu moartea.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro