Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

INVATAMANT: Peste 1.200 de contestaţii la bacalaureat au fost depuse în judeţul Gorj

Peste 1.200 de contestaţii la examenul de bacalaureat au fost depuse în judeţul Gorj, cele mai multe, 412, fiind la matematică, transmite corespondentul NewsIn.

În total, în judeţul Gorj au fost depuse 1.241 de contestaţii. La limba şi literatura română au fost depuse 383 de contestaţii, 155 la biologie, 89 la anatomie, 51 la istorie, 48 la fizică etc. Elevii au contestat şi notele foarte mici, de 1,20 sau 3,20, dar şi note peste 6,00.

"Elevii au depus contestaţii la aproape toate materiile. Unii au contestat note foarte mici, dar au fost şi cei care au contestat note mari. Fiecare speră să mai obţină câteva procente în plus", a declarat profesorul universitar Cosmin Codrean, de la Universitatea din Timişoara, şeful unuia dintre centre. Recorectarea lucrărilor se va face la Craiova, rezultatele finale urmând să fie afişate la sfârşitul acestei săptămâni.

În judeţul Gorj, aproape 35% dintre elevi au promovat examenul şi nu există niciun liceu cu promovabilitate de 100%.

La Grupul Şcolar Industrial Bustuchin, niciunul dintre cei 58 de elevi nu a reuşit să promoveze examenul de bacalaureat sesiunea aceasta. "Dintre cei 58 de elevi, trei au avut media finală între 5-5,99, iar restul au obţinut media generală sub 5,00. Promovabilitatea la acest liceu este zero. Au avut clase şi la zi şi la seral şi rută progresivă. Nu ştim ce se va întâmpla cu acest liceu, însă desfiinţarea sa nu cred că e soluţia. Nu îi putem priva pe elevii din zonă de dreptul la educaţie. Nu trebuie să culpabilizăm pe cineva, dar trebuie să ne responsabilizăm. E şi vina sistemului, care trebuie schimbat. S-a creat o inerţie şi elevii au crezut că se poate lua bacul uşor. Poate au fost şi profesori care au crezut în această inerţie. După aceste rezultate foarte proaste, elevii care învaţă s-au putut bucura de rezultate, au satisfacţia muncii lor. În 2009 am avut 97% promovabilitate, în 2010 am avut pe judeţ o promovabilitate de peste 53%, iar anul acesta avem aproximativ 35%. Procentul se poate schimba după rezolvarea contestaţiilor", a declarat Justin Paralescu, inspector şcolar general al ISJ Gorj.

Cele mai scăzute procente de promovabilitate au fost obţinute la liceul din comuna Bustuchin, la Grupul Şcolar Industrial Tismana, unde doar doi elevi din 73 au luat bacalaureatul şi la Grupul Şcolar Bîrseşti, unde din 664 elevi participanţi, doar 21 au promovat.

Cel mai mare procent de promovare a fost înregistrat la Colegiul Naţional "Ecaterina Teodoroiu", 97,13%, Colegiul Naţional "Tudor Vladimirescu" se poate mândri cu singura medie generală de 10,00 şi o promovabilitate de 96,86%, iar locul trei este ocupat de Colegiul Naţional "Tudor Arghezi" din Târgu-Cărbuneşti, cu 89,69% promovabilitate. În 21 de licee şi grupuri şcolare din judeţul Gorj, din totalul celor 32, s-a înregistrat un procent de promovabilitate sub 50, iar din cinci licee procentul de promovabilitate a fost sub 5.

"Liceele cu promovabilitate scăzută vor intra în atenţia unei comisii speciale, anul trecut au venit cei de la ARACIP şi au făcut o evaluare. Asta este realitatea de la noi din judeţ. Diferenţa între anul trecut şi anul acesta nu este foarte mare", a mai spus Justin Paralescu, inspector şcolar general al ISJ Gorj.

"Elevii nu învaţă, asta este realitatea. Elevii sunt cei vinovaţi, în opinia mea, pentru că ar trebui să înveţe mai mult şi mai bine. Mai greşesc şi părinţii. Şi sistemul acesta este de vină. Dacă s-ar da admitere la facultate şi nu s-ar mai lua în considerare mediile din liceu, poate s-ar mai schimba. Copiii trebuie să înveţe", a declarat Camelia Bibere, inspector în cadrul ISJ Gorj.
Categorie articol: 

Like / Share

Comentarii