Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

INVATAMANT: Guvernul a aprobat metodologia de clasificare şi ierarhizare a universităţilor

În şedinţa Executivului de miercuri a fost aprobat setul de criterii ce va sta la baza clasificării universităţilor şi ierarhizării programelor de studii, universităţile riscând sancţiuni dacă vor raporta date false în vederea ierarhizării lor.

"Evaluarea se va realiza în funcţie de calitatea predării şi învăţării în universităţi, cercetarea ştiinţifică, relaţia universităţii cu mediul extern şi capacitatea instituţională de a-şi atinge obiectivele şi de capacitatea de schimbare şi modernizare", a declarat ministrul Educaţiei, Daniel Funeriu. Acesta a precizat că universităţile au raportat deja o serie de indicatori, corectitudinea lor fiind supusă unor verificări de către minister. De altfel, noua Lege a educaţiei prevede sancţiuni pentru universităţile care îşi falsifică raportările către minister privind criteriile de performanţă.

Funeriu susţine că noua metodologie va elimina posibilitatea stabilirii în mod discreţionar, de către aparatul ministerial, a numărului de locuri la programele de licenţă, masterat şi doctorat. "Statul va aloca resurse acolo unde există posibilitatea de a face performanţă. Fie într-un program de licenţă, al cărui absolvenţi pot fi absorbiţi foarte bine pe piaţa muncii locale, fie o universitate care face o cercetare ştiinţifică de calitate pe baza criteriilor internaţional acceptate. Obiectivul este de a da posibilitatea studenţilor de a şti unde este mai bine să meargă pentru a-şi atinge obiectivele în viaţă şi posibilitatea statului de a finanţa performanţa", a mai spus Daniel Funeriu.
Categorie articol: 

Comentarii