Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

INVATAMANT: Cadrele didactice din comisiile pentru evaluarea naţională, plătite cu sume între 150 şi 425 de lei

Personalul didactic care face parte din comisiile pentru evaluarea naţională a elevilor de clasa a VIII-a va fi plătit cu sume ce variază între 150 de lei, în cazul membrilor, şi 425 de lei, pentru preşedinţii de comisie, potrivit unui ordin emis de ministrului Educaţiei, Daniel Funeriu.

Potrivit ordinului privind plata personalului didactic din comisiile pentru evaluarea naţională, sumele plătite pot varia în funcţie de numărul de candidaţi.

Astfel, un preşedinte de comisie din centrele zonale de evaluare sau care face parte din comisiile de contestaţii pentru evaluarea naţională va primi 400 de lei pentru cel mult 1.000 de candidaţi şi 425 de lei dacă numărul de candidaţi depăşeşte 1.000. Vicepreşedintele va primi 225 de lei, iar secretarul, 200 de lei.

Profesorii evaluatori vor fi plătiţi cu câte trei lei pentru fiecare lucrare corectată.

Potrivit calendarului de desfăşurare a evaluării naţionale, înscrierea candidaţilor se face în intervalul 13-15 iunie la secretariatele unităţilor de învăţamânt pe care aceştia le-au absolvit. Atât candidaţii proveniţi din învăţământul de stat, cât si cei din învăţământul particular, au dreptul să susţină acest examen fără taxă.

Evaluarea naţionala constă în susţinerea unor probe scrise, fiecare cu durata de 120 de minute. Disciplinele la care se vor susţine probe de examen sunt: limba şi literatura româna (20 iunie) , limba şi literatura maternă - pentru elevii care aparţin minorităţilor naţionale şi care au urmat cursurile gimnaziale în limba maternă (21 iunie) şi matematica (22 iunie).

Rezultatele finale vor fi afişate la 24 iunie, urmând ca depunerea contestaţiilor să se facă în aceeaşi zi, în intervalul orar 14.00-18.00.

Evaluarea naţională se defăşoară anual într-o singură sesiune şi reprezintă modalitatea de evaluare a competenţelor dobândite pe parcursul învatamântului gimnazial. Fără susţinerea acestui examen, elevii nu se pot înscrie în clasa a IX-a.

Înscrierea în clasa a IX-a se va face pe baza mediei de admitere. Aceasta reprezintă media aritmetică între media generală la evaluarea naţională şi media generală de absolvire a claselor V-VIII.
Categorie articol: 

Like / Share

Comentarii