Mergi la conţinutul principal

Intretinerea pe luna noiembrie - cel putin dubla

Brailenii au asteptat cu infrigurare afisarea cheltuielilor cu intretinerea pentru luna noiembrie, dat fiind faptul ca este prima luna din sezonul rece 2006-2007 in care li se furnizeaza caldura. Practic, inceperea sezonului de iarna inseamna pentru multi dintre proprietarii apartamentelor racordate sistemului centralizat de incalzire cel putin o dublare a cheltuielilor cu intretinerea, dat fiind faptul ca pe timpul verii cheltuiala cu intretinerea se cifreaza doar la circa 20 - 25 lei/persoana. De altfel, de teama unor facturi mari la agentul termic, multe asociatii si-au stabilit program propriu de furnizare a caldurii doar pe timpul noptii. O centralizare a datelor privind consumul de energie termica de catre populatie, indica pentru luna noiembrie o factura de 3,9 milioane de lei (39 miliarde de lei vechi). Dar trebuie subliniat ca Guvernul acorda familiilor cu venituri reduse ajutoare pentru incalzire constind in diminuarea in cote procentuale a facturii la incalzire.
Potrivit datelor prezentate de conducerea operatorului local de termoficare - SC "CET" SA, in luna abia incheiata, populatia a consumat aproape 28.000 gigacalorii, cel mai mare consum fiind pe partea de incalzire in sistem centralizat. Concret, consumul de energie termica aferenta incalzirii apartamentelor, facturata conform citirii contorilor de la intrarea in bloc, se cifreaza la 21.771 Gcal, la care se adauga inca 3.073 Gcal consumul aferent incalzirii apartamentelor racordate centralelor termice de cvartal. Asadar, numai pentru incalzirea celor circa 25.000 de apartamente racordate sistemului centralizat de termoficare, factura se ridica la 3,49 milioane lei (34,9 miliarde de lei vechi), in conditiile in care pretul local de referinta este 140,51 lei (1,4051 milioane lei vechi)/Gcal. In ceea ce priveste energia termica furnizata pentru prepararea apei calde, in sistemul centralizat consumul in luna noiembrie a fost de 2.700 Gcal, la care se adauga inca alte 200 Gcal pentru prepararea apei calde in centralele termice de cvartal.

Intretinerea pentru un apartament de 2 camere cu 4 persoane - 212 RON

In aceste conditii de consum, potrivit calculelor prezentate de "CET" SA, pentru o garsoniera valoarea facturii aferente consumului de energie termica pentru incalzire si apa calda este de circa 87,7 lei (877.000 lei vechi), pentru un apartament cu doua camere - 112,8 lei (1,12 milioane lei vechi), pentru trei camere - 163 lei (1,63 milioane lei vechi), in timp ce pentru un apartament cu 4 camere factura este de circa 208 lei (2,08 milioane lei vechi).
Important de subliniat este ca la cheltuielile cu incalzirea se adauga si cele legate de consumul de apa rece, gaz metan, plus iluminatul pe scara, salariile pentru personalul asociatiei, cheltuieli gospodaresti, liftul (unde este cazul), reparatii, taxa de salubritate etc. Daca luam in calcul faptul ca o persoana, in medie, consuma 3 mc de apa rece la care se adauga si celelalte cheltuieli enumerate anterior rezulta ca, lunar, fiecare persoana ar inregistra cheltuieli de circa 25 lei RON.
Prin prisma celor prezentate anterior, cheltuielile estimative cu intretinerea pentru luna noiembrie se cifreaza la urmatoarele valori: pentru un apartament cu o camera, o singura persoana scoate din buzunar aproximativ 112 RON, iar pentru doua persoane, circa 137 RON. In cazul unui apartament cu doua camere, doua persoane ar urma sa plateasca aproape 162 RON, trei persoane - 187 RON, iar patru persoane - 212 RON. Pentru un apartament de 3 camere, 3 persoane vor plati circa 238 RON, iar 4 persoane - un pic peste 263 RON. La un apartament de 4 camere, cu 3 persoane, cheltuielile aferente intretinerii se ridica la circa 283 RON, pentru 4 persoane - 308 RON, iar pentru 5 persoane - circa 333 RON.

Apartamentele contorizate au avut consumuri si de 0,3 Gcal/luna

In ceea ce priveste apartamentele contorizate individual, se poate observa o plaja mult mai larga a consumurilor de energie termica inregistrate. Asta pentru ca fiecare proprietar isi poate regla, in functie de necesitati si posibilitatile financiare, consumul de energie termica. De exemplu, in cazul blocului A12 situat pe bulevardul Dorobantilor, primul condominiu contorizat integral la nivel de apartament, au fost inregistrate in luna noiembrie consumuri de la 0,28 Gcal - ceea ce inseamna o factura de circa 40 lei (400.000 lei vechi)-, pina la 1,3 Gcal (factura de 182 RON). Si la blocul E1 din Radu Negru, consumul variaza intre 0,6 Gcal si 1,22 Gcal, ceea ce inseamna facturi de la 84,3 RON pina la 171 RON pentru agentul termic consumat in luna noiembrie. De mentionat este ca proprietarii apartamentelor contorizate au posibilitatea reglarii din robinetele termostatate a consumului de energie termica, in conditiile in care media temperaturilor in luna noiembrie a fost ridicata.

Debransarea a dat peste cap reteaua de termoficare a blocurilor

"Aceste estimari legate de consumul de energie termica reprezinta o medie intrucit sint multe cazuri in care, intr-un bloc, numarul de apartamente debransate este mare, iar potrivit practicii prost aplicate de conducerile asociatiilor de proprietari, cheltuielile comune sint impartite doar intre apartamentele bransate sistemului centralizat de termoficare. In mod normal cheltuielile comune ar trebui impartite la toti membrii asociatiei, indiferent de sursa de incalzire pentru fiecare apartament in parte, pentru ca fiecare are o cota din proprietatea comuna a asociatiei. Un exemplu concret: chiar daca nu mai sint calorifere pe casa scarii, aceasta este incalzita, la fel ca si subsolul pe unde trec tevile de termoficare, iar daca afara este frig nu este aceeasi temperatura si in scara blocului ori la subsol. Sint lucruri logice pe care insa asociatiile de proprietari nu le aplica", a explicat Ionel Patrascu, directorul Directiei Distributie din cadrul SC "CET".

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro