Mergi la conţinutul principal

Intretinere neplatita de 20 de ani: 322 milioane lei

322 milioane lei este o suma colosala, aproape incredibila, atunci cind apare pe lista cheltuielilor la intretinere, in dreptul unui singur apartament. Totusi, locatarii unui bloc din cartierul Obor sint obisnuiti sa vada sirul parca interminabil de cifre linga numele unei vecine de-a lor. Uriasa restanta - una dintre cele mai mari inregistrate vreodata in Braila - apare in dreptul Ionicai G. Femeia locuieste, impreuna cu cei sase copii minori pe care ii are in intretinere, intr-un apartament cu doua camere, proprietate a Directiei Serviciilor Publice (DSP).
Ionica ne-a explicat ca nu a mai platit intretinerea de ani buni, din cauza lipsei banilor. "Eu cistig 3,7 milioane de lei pe luna si mai sint alocatiile copiilor, care insumeaza 1.400.000 de lei. Pe unde am solicitat ajutor mi s-a spus ca nu mi se poate acorda, deoarece depasesc plafonul", ni s-a plins ea.
Dupa cum ne-a declarat presedintele asociatiei de locatari, Alexandru Toma, ultima data cind s-a platit intretinerea pe apartamentul respectiv a fost pe vremea regimului comunist. Practic, de 20 de ani, Ionica nu mai da un leu la asociatie.
Si furnizarea energiei electrice i-a fost intrerupta, tot pentru neplata. De altfel, nici nu le-ar folosi la ceva energia electrica, dat fiind ca in casa nu exista nici macar un bec in tavan, iar televizorul a fost imprumutat de mult unei cunostinte.
Apa curenta (rece) exista doar la bucatarie. In schimb, WC-ul este doar o amintire indepartata.
Din cele doua camere, numai una poate fi folosita. Peretii celeilalte sint negri de igrasie si, pentru ca acest cosmar sa fie complet, o parte din peretele dintre baie si camera pur si simplu lipseste.
Astfel, sapte suflete sint nevoite sa traiasca inghesuite intr-o singura camera, unde au fost ingramadite trei paturi. Acestea impreuna cu doua comode constituie intregul mobilier al sufrageriei.

Vecini la capatul rabdarii

Cornelia Arama, vecina care are apartamentul sub cel al Ionicai, ne-a relatat ca a facut nenumarate sesizari la DSP: "De patru ani, de cind ne-am mutat aici, avem probleme cu ei (Ionica si copiii sai - n.r.) Din cauza ca nu au avut closet, mizeria de la ei s-a infiltrat la noi in plafon. Uitati-va cum arata tavanul, in dreptul closetului. Ne-a terminat! Acum, isi fac necesitatile fiziologice pe balcon. Nu pot sa pun nici o rufa la uscat. Anul acesta, am fost chemati ca martori in procesul intentat de DSP."
Tot vecinii au povestit ca barbatul cu care traieste Ionica a batut-o pe una din fete si a dat-o afara, in strada, in plina noapte. La fiecare betie a barbatului, scandalurile se tin lant, iar vecinii sint martori fara voie la certurile violente dintre cei doi adulti, fiind obligati sa asculte tipetele si injuraturile ce razbat din apartament.

"Nu ne intereseaza plata intretinerii"

Pentru cei de la DSP, Ionica este singura responsabila pentru dezastrul din apartament. Acesta a fost motivul pentru care Directia a actionat-o pe chiriasa in judecata, solicitind evacuarea ei si a copiilor. De altfel, executorul judecatoresc a si anuntat-o, zilele trecute, ca trebuie sa elibereze apartamentul.
In ceea ce priveste achitarea sumei restante pe care femeia o are de platit la intretinere, seful Directiei Serviciilor Publice, Emilena Huiu, ne-a declarat ca aceasta nu e treaba institutiei pe care o reprezinta: "Este problema asociatiei de locatari cum isi va recupera suma. Pe noi ne intereseaza doar starea de degradare a apartamentului. In ceea ce priveste plata chiriei catre DSP, aceasta a fost facuta pina in luna iulie a acestui an. Avind in vedere ca acolo locuiesc si mai multi copii minori, am inaintat, in repetate rinduri, adrese catre Protectia Copilului. De fiecare data am subliniat faptul ca acei copii nu sint ingrijiti cum trebuie."
Ionica a confirmat ca cei de la Protectia Copilului au fost la locuinta sa, dar, in loc sa-i ofere sprijin material sau financiar, au "ajutat-o" cu sfaturi. "Am inceput sa string lucrurile. Vom sta toti in strada, fiindca nu am unde sa ma duc cu copiii, iar la Protectia Copilului nu-i dau. Cind mi i-o creste cineva, atunci sa mi-i ia. Atita timp cit eu i-am crescut singura, nu-i dau. Nu a venit nimeni sa ma intrebe daca am ce sa le dau sa manince", ne-a relatat Ionica.

Cum s-ar putea recupera paguba

"Exista mai multe variante" - afirma viceprimarul Lucian Tilea, care s-a aratat revoltat de faptul ca, din cauza indolentei administratorilor si a presedintilor asociatiilor de proprietari, locatarii care-si platesc la zi intretinerea devin, fara voie, creditorii vecinilor rau-platnici.
"Era normal ca, atunci cind s-a ajuns la o anumita suma (privind restantele la intretinere - n.r.), administratia de locatari sa faca o adresa catre DSP, prin care sa anunte ca persoana respectiva este datornica. De faptul ca s-a ajuns la o datorie de 322 milioane se fac vinovati atit administratorul si presedintele asociatiei de locatari - care pentru asta sint platiti - cit si DSP, care nu-si controleaza chiriasii. Nu este posibil ca tu, asociatie de proprietari, sa lasi un restantier sa acumuleze o datorie atit de mare si sa nu iei nici o masura! Nu este prima data cind mi se sesizeaza un astfel de caz si ma revolta permisivitatea celor de la DSP", ne-a declarat viceprimarul.
Pe de alta parte, seful Directiei de Asistenta Sociala din cadrul primariei, Anisoara Satnoianu, a declarat ca, in urma anchetei sociale efectuate la domiciliul Ionicai, s-a constatat ca aceasta nu poate beneficia de venitul minim garantat: "Copiii insa, vor fi inscrisi la Cantina Sociala, iar femeii i se va intocmi dosar pentru a primi alocatia monoparentala."
Ramine de vazut daca cele citeva sute de mii de lei vor atenua cit de cit calvarul prin care trec Ionica si copiii sai si daca scandalurile semnalate de vecini se vor rari.

A cincea evacuare

In acest an, Directia Serviciilor Publice a procedat la evacuarea a inca patru familii, in toate situatiile motivul fiind acelasi: starea avansata de degradare a locuintelor. Ca si in cazul Ionicai G., responsabili au fost considerati chiriasii. Seful DSP, Emilena Huiu, a subliniat faptul ca verificarea starii spatiilor de locuit se face periodic, de catre angajatii DSP.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro