Mergi la conţinutul principal

A intrat in vigoare "Noul pachet legislativ de igiena"

Noile reguli de igiena, intrate in vigoare luna aceasta, au pus pe jar majoritatea operatorilor din sectorul alimentar. Nu mai e de joaca, de la micile magazine care ofera spre vinzare produse alimentare si pina la supermarket-uri, de la macelarii si pina la restaurante sau pizzerii, toti agentii economici vor trebui sa ofere consumatorilor alimente sigure, produse sub cele mai stricte reguli de igiena. Obiectivul principal este asigurarea sigurantei alimentare, pe tot lantul alimentar, incepind de la productia primara si pina la consumatorul final, sau - cum spun generic specialistii - "de la furca la furculita".
Regulile intrate in vigoare la 1 octombrie sint cunoscute sub numele de "Noul pachet legislativ de igiena" si vizeaza, la nivelul judetului nostru, 1.772 de agenti economici. Conform noilor norme, operatorii trebuie sa puna la punct un sistem de management al calitatii, sa realizeze analize de risc ale punctelor in care alimentele se pot contamina, sa asigure conditiile de igiena in interiorul unitatilor - toate acestea pentru ca produsul sa fie sigur pentru sanatatea populatiei.

Expertii europeni se implica efectiv in implementarea noului pachet

Pentru o mai buna intelegere a noilor reglementari si pentru o mai buna colaborare intre autoritati si operatorii economici, la inceputul acestei luni, ANSVSA in colaborare cu Biroul TAIEX (Technical Assistance Information Exchange Instrument) al Directiei Generale pentru Extindere din cadrul Comisiei Europene a organizat un seminar cu tema "Aplicarea in practica a prevederilor noului pachet legislativ de igiena". La seminar au participat, pe linga specialisti ai tuturor celor 42 de directii judetene sanitar-veterinare, si reprezentanti ai patronatelor si operatorilor din industria alimentara, pentru ca ANVSA doreste o implicare a tuturor celor responsabili de siguranta alimentelor.
"De asemenea, seminarul a inclus prezentari ale celor mai bune practici din state membre precum Belgia, Marea Britanie, Olanda, Danemarca si Germania. De precizat ca seminarul a beneficiat si de prezenta a sase experti europeni, doi din cadrul Directiei Generale Sanco din Comisia Europeana, doi specialisti de la Ministerul Agriculturii din Olanda si doi specialisti de la Agentia Federala pentru siguranta lantului alimentar din Belgia", a subliniat Nita Caragata, purtator de cuvint al Directiei Sanitar Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor (DSVSA) Braila.

Firmele au avut un an la dispozitie

Noul pachet de igina contine: HG nr. 924/2005, privind aprobarea Regulilor generale pentru igiena produselor alimentare; HG nr. 954/2005, privind aprobarea Regulilor specifice de igiena pentru alimente de origine animala; HG nr. 925/2005, pentru aprobarea Regulilor privind controalele oficiale efectuate pentru a se asigura verificarea conformitatii cu legislatia privind hrana pentru animale si cea privind alimentele si cu regulile de sanatate si de protectie a animalelor; si HG nr. 955/2005, privind aprobarea Regulilor specifice pentru organizarea de controale oficiale referitoare la produse de origine animala destinate consumului uman.
"Toate aceste acte normative transpun acquis-ul comunitar si au fost elaborate inca din 2005. Ele au intrat in vigoare la distanta de un an pentru a da posibilitatea operatorilor din domeniu sa cunoasca bine legislatia si sa isi pregateasca firmele pentru a face fata noilor cerinte", a mai spus Caragata.
Conform precizarilor dr. Caragata, noul pachet de igiena simplifica la minim legislatia din domeniu si reduce semnificativ numarul de acte normative in vigoare. In plus, el consolideaza normele aplicabile, pe principii europene.

Responsabilitatea pentru siguranta alimentelor apartine agentului economic

Cea mai importanta noutate introdusa in Romania de noul pachet legislativ este faptul ca responsabilitatea pentru siguranta alimentelor apartine operatorului. Astfel, conform HG nr. 924, operatorul este obligat sa asigure siguranta alimentelor pe tot lantul alimentar, incepind cu productia primara, dar si lantul frigorific pentru alimente ce nu pot fi depozitate in siguranta la temperatura mediului ambiant, in special pentru alimentele congelate.
Tot o obligatie expresa este si aceea de a implementa procedurile bazate pe principiile HACCP (Hazard Analysis and Critical Control Point), impreuna cu aplicarea bunelor practici de igiena.
HG nr. 924 se aplica tuturor etapelor de productie, de procesare si de distributie a alimentelor, precum si activitatilor de export. Hotarirea nu se aplica in cazul productiei primare pentru consum domestic privat; prepararii domestice, manipularii sau depozitarii alimentelor pentru consum domestic privat; furnizarii directe de cantitati mici de produse primare catre consumatorul final sau catre intreprinderi locale de vinzare cu amanuntul ce aprovizioneaza direct consumatorul final. HG nr. 924 impune, de fapt, respectarea unui set de reguli generale, care va permite functionarea unitatilor alimentare si dupa 1 ianuarie 2007, asa-numitul pachet minimal sau pachet elementar.
HG nr. 924 este completata de HG nr. 954, care aduce doar reguli specifice pentru produsele de origine animala, neprocesate si procesate.

1.772 de unitati fac obiectul noii legislatii

Noile norme de securitate si igiena alimentara vor trebui respectate, in judetul nostru, de 1.772 de agenti economici. Este vorba despre: depozite frigorifice - 11; abatoare si fabrici de procesare - 34; unitati de colectare miere de albine - 12; depozite alimentare - 10; unitati preambalare si ambalare produse de origine animala - 1; unitati de alimentatie publica (fast -food-uri, restaurante, pizzerii, cantine) - 250; magazine alimentare - 1.350; supermarket-uri - 9, macelarii - 35; hale produse alimentare - 7; laboratoare de cofetarie - 37; firme de catering - 2; fabrici de nutreturi combinate - 3; ferme de vaci de lapte cu autorizatie sanitar-veterinara - 11.
"Fiecare unitate in parte trebuie sa respecte prevederile celor doua hotariri, in functie de specific. De exemplu, magazinele alimentare si macelariile intra sub incidenta HG nr. 924, in timp ce supermarket-urile si pizzeriile, a Hotaririi 954. Toti insa trebuie sa ofere alimente sigure, pentru ca responsabilitatea este, in primul rind, a lor", a punctat Caragata.
Regulile sint obligatorii, neindeplinirea lor atragind de la sine suspendarea definitiva a activitatii.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro