Mergi la conţinutul principal

Interlopul Bogăţeanu, încă o lună de arest... La domiciliu

acum două zile, judecătorii Curţii de Apel Galaţi au prelungit cu încă o lună măsura preventivă luată faţă de Radu Bogăţeanu • interlopul, judecat în dosarul de trafic de persoane şi condamnat în primă instanţă la 9 ani închisoare, are deja trei luni de când stă închis în propria casă • asta după ce, în iulie, a făcut greşeala de a se urca în maşină cu alţi doi traficanţi, inculpaţi în acelaşi dosar, ceea ce a dus la înlocuirea măsurii controlului judiciar •

 

Arestul la domiciliu a devenit deja un lucru obişnuit pentru interlopul Radu Bogăţeanu, liderul clanului «Caţali». Are deja trei luni de “închisoare” în propria locuinţă din Vărsătura şi “evadarea” este interzisă, în caz contrar riscând să ajungă chiar în spatele gratiilor. Oricum, în condiţiile în care Bogăţeanu are deja o condamnare în primă instanţă de 9 ani închisoare, pentru trafic de persoane, în urma apelului dosarul ajungând la Curtea de Apel Galaţi, este de aşteptat ca în curând să se dea şi sentinţa finală, iar interlopul chiar să ajungă la “mititica”. Rămâne de văzut ce decizie se va lua de instanţa superioară şi dacă pedeapsa aplicată va rămâne în picioare. Până atunci însă, Bogăţeanu face “practică” în arest la domiciliu.

Prelungirea măsurii preventive a fost dispusă de judecători la data de 19 septembrie şi nu numai faţă de liderul grupării interlope ci şi faţă de alţi doi inculpaţi în dosar. Un alt traficant de bază, chiar cel care a primit cea mai mare pedeapsă la Tribunalul Brăila, a încercat să obţină şi el câteva ore libere pe zi, ca să meargă la muncă. Instanţa i-a spus însă «PAS».

Astfel, după cum se arată pe site-ul CA Galaţi, judecătorii au respins, ca nefondată, cererea formulată de inculpatul Serea Panaghiotidis Petruş, privind acordarea permisiunii de a părăsi imobilul în intervalul orar 10.00 – 14.00, pentru a se prezenta la locul de muncă. În baza art. 362, în referire la art. 208 alin. 4 Cod procedură penală, instanţa a constatat că măsura preventivă a arestului la domiciliu a inculpaţilor Bogăţeanu Radu, Serea Panaghiotidis Petruş şi Amza Cornel este legală şi temeinică şi o menţine. În plus, judecătorii au menţinut în continuare şi măsura preventivă a controlului judiciar luată faţă de inculpaţii Botea Sorin Alexandru şi Graur Ionel. Soluţia dată acum două zile de instanţa de la Galaţi este definitivă şi nu poate fi atacată în vreun fel.

Planurile lui Radu Bogăţeanu au fost date peste cap la data de 6 iulie, când judecătorii de la Curtea de Apel Galaţi au admis sesizarea formulată de Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie – DIICOT - Biroul Teritorial Brăila şi au dispus înlocuirea măsurii preventive a controlului judiciar cu cea a arestului la domiciliu. Obligaţia impusă inculpatului “Caţali” a fost aceea de a nu părăsi imobilul unde locuieşte, situat în sat Vărsătura, fără permisiunea organului care a dispus măsura. Lui Bogăţeanu i s-a adus din nou la cunoştinţă faptul că nu are voie să comunice cu ceilalţi inculpaţi din prezentul dosar, cu persoanele vătămate sau membrii de familie ai acestora şi cu martorii. De acest lucru nu a ţinut cont interlopul, la începutul lunii iulie, când s-a urcat în maşină, împreună cu inculpaţii Nicolae Pătraşcu şi Alina Serea, după cum ne-au informat surse judiciare. Ofiţerii de la Serviciul Investigaţii Criminale al IPJ Brăila care se ocupau cu supravegherea au fost atunci pe fază.

 La un pas de a primi sentinţele finale

 În condiţiile în care vacanţa judecătorească a luat sfârşit, judecata în dosarul traficanţilor din clanul lui Bogăţeanu poate fi reluată. Cauza a fost înregistrată pe rolul instanţei superioare la data de 6 mai 2016, în urma formulării apelurilor împotriva sentinţelor de către inculpaţi. De atunci, au tot curs amânările, ultimul termen fiind pe data de 15 septembrie, când s-a amânat iarăşi cauza.

Proxeneţii din “Vărsătura” sunt acuzaţi că au exploatat 17 tinere (inclusiv două minore), ei fiind traşi la răspundere pentru fapte comise în urmă cu ani de zile. La data de 15 martie 2016, judecătorii Tribunalului Brăila au condamnat zece membri ai grupării, în frunte cu Bogăţeanu. Liderul clanului a primit 9 ani de

închisoare, Petruş Serea Panaghiotidis a primit cel mai mult, 10 ani de închisoare, Sorin Alexandru Botea a primit 7 ani de închisoare, iar Cornel Amza, zis “Şoricel”, 9 ani de închisoare. Au mai fost condamnaţi Cătălin Pradaiş (7 ani închisoare), Nicolae Pătraşcu (6 ani şi 6 luni închisoare), Ionel Graur (9 ani şi 6 luni închisoare), Liliana G. (2 ani cu suspendare sub supraveghere), Alina Serea (3 ani cu suspendare sub supraveghere) şi Mihai Tănase (8 ani închisoare, care, însă, au fost executaţi deja).

Interlopii proxeneţi au formulat apel împotriva soluţiei primei instanţe şi speră la pedepse mai blânde.

La începutul anului 2015, procurorii DIICOT - Biroul Teritorial Brăila i-au trimis în judecată pe Radu Bogăţeanu, zis “Romică Caţali”, şi ceilalţi acoliţi ai săi, pentru săvârşirea infracţiunilor de trafic de minori, trafic de persoane, spălare de bani şi proxenetism, fapte comise în perioada 2002 - 2004.

Din exploatarea tinerelor racolate şi trimise în cluburile din Spania s-a obţinut practic o avere. Numai  Panaghiotidis reuşise să încaseze aproape 250.000 dolari, peste 53.000 euro şi 16 milioane de lei vechi. Fetele erau selectate cu grijă, din categoria celor cu vârste mai mici, fără prea multe studii şi care proveneau din familii dezorganizate şi sărace. Erau lăsate fără paşapoarte, după ce ajungeau în cluburile de peste hotare, astfel că nu aveau libertate de mişcare şi erau permanent sub supravegherea proxeneţilor puşi pe făcut bani. La început, victimele erau luate cu frumosul, iar apoi urmau bătăile şi ameninţările cu moartea. Nici banii nu intrau în buzunarele tinerelor căzute în plasa traficanţilor. Încet încet, chiar dacă au trecut mai mulţi ani, afacerea lui “Caţali” a intrat practic în faliment, vinovaţi fiind procurorii care au stat la pândă.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro