Mergi la conţinutul principal

Interlopi mulţi, infracţiuni puţine

* conform unei analize efectuate de VerticalNews, în ultimul timp, în judeţul nostru s-au înregistrat doar 9% din infracţiunile comise în Bucureşti, oraşul care deţine medalia de aur la acest capitol * din scripte, locul doi este ocupat de Piteşti, Brăila pierzând locul 3 ocupat în 2008, în favoarea Craiovei * în ce priveşte interlopii brăileni notorii, aceeaşi publicaţie îl nominalizează în continuare pe "Titel Crăcănatu" ca lider necontestat, însă nu îi omite nici pe fraţii Sgârcitu sau pe Cocoş Băncuţă, şeful clanului "Oaie", cel care şi-a mutat "afacerile" în Constanţa

Cine ar fi crezut că Brăila ar putea deveni, dintr-un oraş ce şi-a câştigat reputaţia ca fiind al cuţitarilor, unul din cele mai sigure din ţară? Deşi pare imposibil la prima vedere, statisticile spun că asta este realitatea. În timp ce în 2008 Brăila ocupa locul III în ceea ce priveşte infracţionalitatea înregistrată la nivel naţional, datele recente plasează oraşul nostru la coada clasamentului. Potrivit unui Top al infraţiunilor comise în prima jumătate a anului, realizat de VerticalNews, poliţiştii brăileni au constatat de 11 ori mai puţine fapte penale decât colegii lor bucureşteni, cei care ocupă prima poziţie. Analiza relevă amploarea pe care a luat-o fenomenul în anumite zone ale ţării în ceea ce priveşte faptele comise cu violenţă sau cele contra patrimoniului. Aceeaşi publicaţie a întocmit şi o hartă a interlopilor din România, împărţită pe regiuni şi zone de influenţă, în care tot Capitala deţine medalia de aur, situaţia fiind asemănănătoare şi în oraşe precum Piteşti sau Craiova. Principala problemă identificată de jurnaliştii de la VerticalNews este modul în care justiţia alege să îi pedepsească pe aceştia, în ciuda eforturilor depuse de anchetatori pentru a-i arunca în spatele gratiilor. Mulţi dintre ei primesc pedepse derizorii (câteva sute de lei amendă sau închisoare cu suspendare), fiind astfel puşi în libertate pentru a se întoarce în stradă şi a-şi relua "afacerile". "După cazul Măraru, noul şef al Poliţiei, Liviu Popa, şi secretarul de stat Ioan Dascălu, instalaţi rapid în funcţii de ministrul Igaş, au promis eliminarea structurilor mafiote, aşa-numitele clanuri de interlopi. Din păcate, acţiunile autorităţilor sunt nule. Interlopii prosperă, îşi fac de cap şi în curând vom primi eticheta de stat mafiot", spune VerticalNews.
16clan1 VerticalNews spune că cele mai multe clanuri interlope sunt în Bucureşti, Piteşti şi Craiova 18.057 este totalul infracţiunilor constatate în municipiul Bucureşti în primele şase luni ale anului, cifră ce plasează Capitala în topul infracţionalităţii din România. Cu de două ori şi jumătate mai puţine infracţiuni, Argeş ocupă locul doi, la mică distanţă de acesta aflându-se Mureş. Imediat după podium regăsim Braşov şi Constanţa, unde s-au înregistrat în jur de 7.000 de fapte penale. La coada clasamentului, cu cele mai puţine infracţiuni constatate, se află Covasna, Bistriţa-Năsăud, Brăila, Tulcea şi Ilfov. Potrivit analizei, Inspectoratul de Poliţie Judeţean (IPJ) Brăila a constatat 1.611 infracţiuni, din care cele mai multe sunt judiciare (880) şi economico-financiare (336). "Activitatea desfăşurată la nivelul Inspectoratului de Poliţie Judeţean Brăila, în semestrul I al acestui an, a avut ca obiectiv prioritar protejarea comunităţii împotriva faptelor antisociale şi diminuarea fenomenului infracţional", declară Biroul de Presă al IPJ Brăila.

16clan2 Interlopii brăileni se mai "războiesc" acum doar în dedicaţii muzicale (poza de deschidere a articolului "Pace în lumea interlopă", publicat pe 25 Iunie 2010) "Ori Brăila este un oraş mai liniştit ca Lausanne, ori amiciţia dintre autorităţi şi interlopi e mai mult decât atât".

Din punctul de vedere al VerticalNews, clanurile interlope au pus stăpânire pe o mare parte din România, iar dacă am colora fiecare judeţ în care există grupări mafiote, foarte puţine ar fi zonele care ar rămâne necolorate. În ceea ce priveşte Brăila, publicaţia îl nominalizează pe "Crăcănatu" ca fiind cel care dictează legea în cartierele oraşului. Jurnaliştii reamintesc faptul că în lupta pentru câştigarea zonelor de influenţă a fost implicat şi "Nicu Ţăranu", care a fost tăiat de oamenii lui "Crăcănatu" în urmă cu ani buni şi şi-a pus apoi executanţii să-l împuşte pe acesta. Mai nou, aşa cum cotidianul "Obiectiv" a arătat în vara anului trecut, cei doi se luptă în prezent în dedicaţii muzicale. Câteva filmuleţe postate pe internet, datate 27 februarie 2010, îi arată pe aceştia sărbătorind împreună botezul fiicei lui Gabi Cioară, într-o atmosferă destinsă, aşa cum o întâlneşti numai între prieteni. La acea dată, Dumitru Oprea a explicat în exclusivitate pentru reporterii "Obiectiv" că a dat la o parte trecutul, pentru că vremurile s-au schimbat. "Odată ce stai la masă cu o persoană cu care ai mai fost prieten, dar apoi te-ai certat, înseamnă că eşti din nou prieten cu ea. Nu e o prietenie aventurieră, să mergem să bem la ea sau la mine acasă, ci una mai clasică, bazată pe respect. Am şters trecutul, pentru că nu mai avem anii ăia ca să ne spargem capul. Era o mândrie atunci, pentru teritoriu, dar acum a dispărut ura dacă fiecare şi-a văzut de viaţa lui", ne-a spus "Crăcănatu".
Un alt clan interlop prezentat de VerticalNews este cel al fraţilor Titi şi Ionel Sgârcitu, printre ocupaţiile cărora se numără cămătăria, şantajul, bătăile sau manevrele prin care au pus mâna pe casele unor brăileni. Acum, ei sunt judecaţi în libertate pentru şantaj şi ultraj contra bunelor moravuri. Chiar şi aşa, unul dintre ei nu s-a potolit, iar în aprilie 2010 a lovit-o şi ameninţat-o pe una dintre victimele din dosar chiar pe holurile Palatului de Justiţie. Jurnaliştii VerticalNews amintesc şi episodul în care Titi Sgîrcitu a câştigat la Loto 6/49 alături de cms. şef Cătălin Chivu, concluzionând că "ori Brăila este un oraş mai liniştit ca Lausanne, ori amiciţia dintre autorităţi şi interlopi e mai mult decât atât". Din analiza acestora lipsesc însă şi ceilalţi interlopi, care au ţinut ani în şir prima pagină a ziarelor şi care acum sunt fie fugiţi din ţară ori în spatele gratiilor, fie aşteaptă liniştiţi finalizarea proceselor în care sunt anchetaţi sau, pur şi simplu, au găsit o modalitate să îşi continue luptele fără să se audă de ele. Dintre aceştia îi amintim pe membrii grupărilor Caţali, Corbu şi Buricea - atât din Radu Negru cât şi Vidin-, dar şi pe Mihai Vincler, "Tică Valutistu" sau Marian Dănuţ Soare. Ce-i drept, ultima crimă comisă în rândul interlopilor a avut loc în 2005, victimă căzând finul şefului grupării din Vărsatura.

16clan3 VerticalNews susţine că "Titel Crăcănatu" este, în continuare, liderul lumii interlope brăilene Clanul "Oaie" s-a mutat la Constanţa

VerticalNews spune că unul dintre cei mai cunoscuţi interlopi din Brăila este Cocoş Băncuţă, şeful clanului "Oaie", care şi-a mutat "afacerile" în Constanţa, spre uşurarea poliţiştilor şi procurorilor brăileni. Acolo, membrii clanului au acumulat deja mai multe dosare penale, ultimul fiind întocmit după scandalul din vara anului trecut, când l-au bătut pe un bărbat şi i-au fugărit pe alţii, câţiva reuşind să scape refugiindu-se într-un magazin. Liderul grupării şi cei doi fii ai săi sunt acuzaţi de tentativă la omor calificat şi ultraj contra bunelor moravuri şi tulburarea liniştii publice, în timp ce un al patrulea inculpat, rudă cu aceştia, a fost deferit instanţei de judecată pentru alte infracţiuni. Potrivit anchetatorilor, în seara zilei de 18 iulie 2010, în jurul orelor 20.00, după o înţelegere prealabilă şi însoţiţi şi de alte persoane neidentificate până în prezent, cei patru au coborât din mai multe autovehicule în zona unei braserii din municipiul Constanţa, înarmaţi cu diferite arme albe, respectiv sabie, cuţit, coasă, furcă, lopată, topor, sapă, precum şi cu pistol cu bile. Băncuţă şi fiii săi au fugărit cinci persoane. În scurt timp au reuşit să prindă trei dintre acestea, una dintre victime suferind leziuni extrem de grave, vindecabile în circa 100 de zile de îngrijiri medicale.
La Brăila, membrii clanului aveau numeroase afaceri şi au fost implicaţi de-a lungul anilor în mai multe scandaluri, cel mai sângeros fiind cel din 2002, când Stivensen Băncuţă (fiul lui Ion Băncuţă, zis "Oaie") l-a ucis pe Lucian Pandrea în discoteca "Millenium", cu mai multe lovituri de cuţit. Autorul a scăpat de închisoare, fiind scos de sub urmărire penală pe motiv că nu are discernământ. "Afacerile nu erau puţine, ci de ordinul milioanelor de euro, căci aveau o avere uriaşă, cuprinzând printre altele terase, hoteluri, un cazino şi mai multe magazine. Capii familiei, Didina şi Cocoş Băncuţă, deşi şi-au angajat o armată de bodyguarzi, n-au putut rezista prea mult, începând să-şi lichideze afacerile, speriaţi de ameninţările transmise de clanul Buricea şi de staborul de acasă. Ceea ce s-a şi întâmplat. Hotelul, apoi cazinoul Cocoşul de Aur, mai multe vile, terenuri din municipiul şi judeţul Brăila au fost rapid vândute", mai precizează VerticalNews.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

recomandari

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro