Mergi la conţinutul principal

Interlopi în vacanţă forţată

 

Trei luni de "vacanţă" pentru interlopii din dosarul "Bogăţeanu", cu o "pauză" în luna august pentru discutarea măsurilor preventive. Asta după ce instanţa le-a pus sechestru pe averi şi i-a silit să dea socoteală pentru fapte penale comise în urmă cu mai bine de un deceniu.
Vineri, 12 iunie, judecătorii Tribunalului Brăila au dispus amânarea cauzei penale în care sunt inculpaţi zece membri ai grupării din Vărsătura, în frunte cu Radu Bogăţeanu, zis "Romică Caţali" şi reluarea procesului în ziua de 11 septembrie 2015, când vor fi audiaţi martorii din dosar.
Tot vineri, a fost capturat Petruş Serea Panaghiotidis, zis "Dumitrel", al zecelea inculpat din "lotul Caţali", pe numele căruia Tribunalul Brăila emisese mandat de arestare preventivă în lipsă, valabil 30 de zile de la data prinderii şi încarcerării. Serea Panaghiotidis a obţinut cele mai multe câştiguri de pe urma exploatării victimelor traficului de carne vie: 250.000 dolari, 54.000 euro şi 16 milioane de lei vechi. În acelaşi dosar penal de trafic de persoane mai este judecată şi sora lui "Dumitrel", Alina Serea.

Măsuri dure faţă de proxeneţi

Serea Panaghiotidis este singurul inculpat din dosarul "Bogăţeanu" ajuns în Arestul IPJ Brăila pentru fapte comise în urmă cu mai bine de un deceniu, după ce a solicitat instanţei, fără sorţi de izbândă, revocarea arestării preventive şi înlocuirea acesteia cu o măsură mai blândă.
Tribunalul Brăila a menţinut, vineri, 12 iunie, măsura preventivă a controlului judiciar luată faţă de inculpaţii Radu Bogăţeanu, zis "Romică Caţali", Nicolae Pătraşcu, L. G., Alina Serea, Cătălin Pradaiş şi Mihai Tănase. "Atragem atenţia inculpaţilor că, în caz de încălcare cu rea-credinţă a obligaţiilor ce le revin, măsura controlului judiciar poate fi înlocuită cu măsura arestului la domiciliu sau măsura arestării preventive", preciza, vineri, preşedintele completului de judecată. Altfel spus, cu sechestru pe averile mobile şi imobile şi cu "sabia lui Damocles" deasupra capului, cele trei luni de "vacanţă" vor fi mai degrabă trei luni de stres. Cu atât mai mult cu cât inculpaţilor li s-a interzis, printre altele, să ia legătura unii cu alţii.
Cornel Amza zis "Şoricel" va rămâne în continuare în arest la domiciliu.
Măsurile dure luate de instanţa de judecată faţă de membrii grupării "Caţali" trimişi în judecată la sfârşitul lunii ianuarie a. c. pentru săvârşirea infracţiunilor de trafic de persoane, trafic de minori, spălare de bani şi proxenetism a culminat cu instituirea sechestrului asigurător asupra bunurilor mobile şi imobile ale acestora, luată de judecătorii TB în ziua de 22 mai a.c. Tot atunci, instanţa a dispus emiterea unui mandat de arestare în lipsă faţă de Petruş Serea Panaghiotidis, care se sustrăgea de la cercetări.
În dosarul penal al interlopilor de la Vărsătura au mai fost cercetaţi Constantin Bogăţeanu zis "Caţali", Adi Bălan şi Marius Ilie zis "Canaru", care, între timp au decedat.
Potrivit procurorilor DIICOT Brăila, victimele traficului de carne vie au fost racolate de proxeneţii "lotului Caţali" prin minciuni, constrângere şi ameninţări cu moartea. Trei victime ale traficului au fost audiate sub identităţi schimbate, ca să fie protejate de interlopi.

Război cu traficanţii de carne vie

Radu Bogăţeanu, zis "Romică Caţali", Cornel Amza zis "Şoricel", Nicolae Pătraşcu, L. G., Alina Serea, Cătălin Pradaiş, Mihai Tănase, Sorin Alexandru Botea, Ionel Graur şi Petruş Serea Panaghiotidis, zis "Dumitrel" (fratele Alinei) au fost trimişi în judecată de către procurorii DIICOT - Biroul Teritorial Brăila în ziua de 28 ianuarie 2015, pentru săvârşirea infracţiunilor de trafic de minori, trafic de persoane, spălare de bani şi proxenetism, fapte comise în perioada 2002 - 2004.
Potrivit acuzării, cei zece inculpaţi ar fi racolat şi exploatat 17 tinere, inclusiv minore, obţinând sume mari de bani din practicarea prostituţiei. Graur, Botea şi Panaghiotidis au fost trimişi în judecată în contumacie, pentru că nu li s-a putut prezenta materialul de urmărire penală. Totodată, la sesizarea instanţei, procurorii au solicitat confiscarea banilor trimişi din străinătate, prin Western Union, pe numele proxeneţilor din "lotul Caţali" (aproape 470.000 dolari, peste 65.000 euro şi 16 milioane de lei). Lotul "Bogăţeanu" este al treilea mare grup de traficanţi şi proxeneţi destructurat de procurorii DIICOT Brăila numai în ultimul an, după clanul fraţilor Medeleanu de la Făurei şi clanul ţiganilor de la Viziru, condus de Ionel Ion zis "Taxi".
"Victimele erau selectate cu grijă, dintre persoanele vulnerabile prin vârstă mică, lipsa experienţei de viaţă şi lipsa unei pregătiri şcolare, provenind din familii dezorganizate şi sărace. Victimelor li s-au luat, de regulă, paşapoartele, limitându-le, astfel, libertatea de mişcare şi au fost supravegheate îndeaproape, pentru a nu fugi din club, luându-li-se toţi banii", precizau procurorii DIICOT în luna ianuarie, la trimiterea în judecată a celor zece inculpaţi din dosarul "Bogăţeanu".
Iniţial, tinerele racolate erau minţite că vor împărţi câştigurile obţinute din prostituţie sau că li se va cumpăra un apartament. Ulterior, promisiunile erau uitate, iar proxeneţii deveneau extrem de lacomi şi violenţi.

"O să-ţi tai mâinile!"

Proxenetul Cornel Amza zis "Şoricel", proprietarul unei spălătorii auto de pe Şoseaua Buzăului, este dat ca exemplu negativ în dosarul traficului de carne vie în care sunt implicaţi membrii grupării "Caţali". Procurorii DIICOT Brăila precizează în rechizitoriu:
"Un exemplu elocvent este cel al victimei M.T. După ce a revenit în ţară, inculpatul Amza Cornel a încercat să o determine, din nou, să accepte să se prostitueze în Spania, ameninţând-o cu moartea, recurgând chiar şi la băgarea victimei cu capul lângă roata autoturismului BMW, spunându-i: «Pentru mine n-a fost destul cât ai produs, mai vreau! BMW-ul ăsta l-am făcut pe c... tău, dar mai vreau». Un alt exemplu este cel al victimei R.M., pe care Marius Ilie (în prezent decedat - n.r.) ajutat de inculpatul Graur Ionel, a încercat să o determine, prin constrângere, să plece în străinătate ca să se prostitueze". În momentul în care li s-a cerut să-i denunţe pe proxeneţi, alte două victime au ezitat, afirmând: "Caţali şi oamenii săi sunt foarte violenţi". Că este aşa, o dovedeşte declaraţia uneia dintre fetele trimise "la produs", care a fost, la un moment dat, ameninţată că i se vor tăia mâinile.
Infracţiunile care fac obiectul prezentului dosar penal s-au petrecut în perioada 2002 - 2004, însă victimele au declarat că proxeneţii au continuat să exploateze tinere prin prostituţie până prin anul 2008. Procurorii spun că, în această perioadă, inculpaţii din "lotul Caţali" nu au avut locuri de muncă, întreţinându-se exclusiv din banii obţinuţi din practicarea prostituţiei.
Potrivit dosarului penal instrumentat de DIICOT Brăila, "Romică Caţali" a încasat peste 80.000 dolari de pe urma exploatării tinerelor racolate şi trimise să se prostitueze. S-a probat că şeful grupării de la Vărsătura a racolat-o pe V.M. în mai 2002, i-a plătit deplasarea şi paşaportul şi a cazat-o în Spania, exploatând-o până în luna octombrie. Tinerei i se promisese un apartament în Brăila, dacă va accepta să se prostitueze. N.R.C., a fost racolată în iunie 2002, pe baza aceloraşi promisiuni, practicând prostituţia pentru fraţii Radu şi Constantin Bogăţeanu în clubul "Don Jose". Banii erau colectaţi de Alina Serea, inculpată în acelaşi dosar penal. Constantin Bogăţeanu zis "Caţali", şeful grupării "Vărsătura", a scăpat de acuzaţii, după ce a fost ucis în ziua de 3 septembrie 2002, în faţa Complexului "Pistruiatu" din Viziru I.

Amza a vândut o minoră cu 2.000 euro

În martie 2003, precizează procurorii DIICOT, fraţii Bogăţeanu de la Vărsătura au racolat-o pe P.C., victimă audiată ulterior sub o altă identitate. Tânăra a practicat prostituţia în clubul "La Fuente" timp de trei luni, iar banii au ajuns la "Romică Caţali". O altă victimă a traficului de carne vie, M.G.P., a recunoscut că a practicat prostituţia pentru "Caţali" în clubul "La Fuente", în perioada septembrie 2002 - decembrie 2004.
La rândul său, Ionel Graur este acuzat că a însoţit o tânără în Spania, aceasta practicând prostituţia pentru fraţii Bogăţeanu în anul 2002. Tot el a racolat-o pe minora D.N. Fata a plecat în Spania în mai 2003 împreună cu inculpata L. G., practicând prostituţia în clubul "El Rey 2000". Graur a trimis-o în acelaşi club şi pe D.L.U. şi l-a ajutat pe Marius Ilie zis "Canaru" să o determine pe victima R.M. să se prostitueze, precizează procurorii DIICOT. În acest scop, cei doi proxeneţi au şantajat-o şi i-au făcut tinerei fotografii compromiţătoare. Nu în ultimul rând, Ionel Graur este acuzat că a ajutat-o pe M.M., audiată şi ea sub o altă identitate, să plece în Spania, în anul 2003. Proxenetul brăilean a obţinut din exploatarea tinerei, în şapte luni, suma de 15.000 euro.
Inculpat în dosarul "Bogăţeanu", Cornel Amza zis "Şoricel" este acuzat, la rându-i, că a determinat-o pe minora M.T. să plece în Spania, în octombrie 2002, promiţându-i acesteia că va munci ca menajeră. M.T. a fost silită să se prostitueze până în luna ianuarie 2003, după care a fost vândută răposatului "Canaru", cu 2.000 euro. "La refuzul iniţial al victimei de a se prostitua, Amza Cornel a recurs la ameninţări cu moartea, atât faţă de ea, cât şi faţă de membrii familiei acesteia. Inculpatul Pradaiş Cătălin a bătut-o pe victimă, astfel că aceasta nu a mai avut altă alternativă decât să meargă în club şi să se prostitueze", precizează procurorii DIICOT - BT Brăila. În noiembrie 2002, "Şoricel" a mai racolat-o pe A.V., care a practicat ulterior prostituţia în clubul "Lady" din Spania. Astfel, proxenetul Cornel Amza a obţinut din exploatarea victimelor, numai în acest dosar penal, suma totală de 44.000 dolari, banii fiind trimişi prin intermediul Western Union.
Procesul interlopilor - traficanţi va fi reluat în luna septembrie.

 

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro