Mergi la conţinutul principal

Interdictie incalcata: pasari vii vindute in municipiu

Gripa aviara loveste din nou. De data aceasta mult mai brutal. Cazul "Codlea" a pus pe jar autoritatile sanitar veterinare din intreaga tara si a stirnit indignarea multor romani. Motivul: de aceasta data dezastrul se datoreaza inconstientei unui om de afaceri, care a ales sa puna in pericol sanatatea si siguranta cetatenilor, decit sa isi pericliteze afacerea. Mai mult, neregulile crase depistate dupa producerea dezastrului este sint incredibile. E de la sine inteles, in aceste conditii, de ce tot mai multe persoane afirma ca modul in care s-a imprastiat virusul si a evoluat boala ridica serioase semne de intrebare si asupra "vigilentei" sau chiar corectitudinii autoritatilor din zona. Din pacate, desi in doar citeva zile starea de alerta a atins cote maxime, iar masurile de prevenire impuse au devenit de-a dreptul draconice, de la o ora la alta bilantul este tot mai negru, lista judetelor in care se suspecteaza ca ar fi ajuns carne infectata sau pui vii purtatori de virus avind tot mai multe pozitii. La Braila, autoritatile locale ne asigura ca, cel putin deocamdata, nu exista nici un pericol, pentru ca in judetul nostru nu a intrat nici macar un gram de carne de pasare suspecta sau vreun pui purtator de H5. Cu toate acestea, ieri, conducerea Directiei Sanitar Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor (DSVSA) a lansat un avertisment, prin care atrage atentia brailenilor sa fie foarte atenti atunci cind achizitioneaza carne de pasare, iar in cazul in care in galantare depisteaza marfa provenita din unitatile problema sa anunte imediat DSVSA. In apel se mai precizeaza si ca este interzisa circulatia sau comercializarea pasarilor vii pe intreg teritoriul Romaniei, ca tirgurile si oboarele se inchid si ca trebuie reluate cu strictete toate masurile de urgenta cu care ne obisnuisem deja pe vremea cind judetul Braila era in carantina. Specialistii DSVSA linistesc totodata populatia ca lucrurile sint sub control, ca veterinarii sint in alerta si este aproape imposibil ca cineva sa indrazneasca sa incalce legea. Culmea insa, in timp ce noi primeam aceste asigurari, la Complexul Avicola de pe Soseaua Rimnicu Sarat, zeci de braileni se calcau in picioare sa cumpere gaini vii la 25.000 lei bucata.

Carnea provenita de la "Drakom - Silva" si "Patiprod" Brasov precum si "Zanfir" Vrancea nu trebuie consumata

La mai putin de o luna de la incheierea primului episod de gripa aviara (21 aprilie), Romania este lovita din nou de temutul virus H5. De data aceasta lovitura este mult mai grava, deoarece virusul a fost confirmat in mai multe ferme de pasari, din care, in ultimele doua saptamini, au plecat spre vinzare citeva zeci de tone de carne. In acest sens, Comandamentul Central Antiepizootic a emis Decizia nr. 84/2006, prin care a impus de urgenta masuri drastice. In primul rind veterinarii din toata tara au sarcina sa "identifice si sa confiste in vederea distrugerii, toata cantitatea de carne de pasare provenita de la SC "Drakom - Silva" si "Patiprod" Brasov, din perioada 1 - 14 mai, care a fost transata si amestecata cu alta carne de pasare, cu alta origine, la SC "Zanfir" Focsani - Vrancea". Veterinarii mai au obligatia sa identifice cu exactitate agentii economici si unitatile de comercializare directa catre consumatorul final catre care s-a livrat carne de pasare, in perioada 1 - 14 mai, de catre "Drakon", "Patiprod" si "Zanfir".
Carnea de pasare provenita de la societatile "Aviprod" si "Broilerom", si cea provenita din pui sacrificati la "Avicod", toate din Brasov, este pusa sub sechestru sanitar veterinar pina la clarificarea situatiei.
Pentru preintimpinarea oricaror neplaceri, de ieri, DSVSA Braila a format comisii alcatuite din medicii veterinari ai Circumscriptiilor Sanitar Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor (CSVSA), CSV Zonale si inspectori din cadrul serviciului de igiena si sanatate publica veterinara, in vederea verificarii urmatoarelor obiective: depozite frigorifice, unitati de transare carne pasare, unitati produse din carne, supermarketuri, hipermarketuri, magazine si puncte alimentare, piete agroalimentare. "Pina la acest moment nu s-a depistat carne de pasare provenita de la societatile sus mentionate.
Facem apel insa catre locuitorii orasului si judetului Braila sa ne sprijine cu informatii utile referitoare la aspectele mai sus mentionate. Recomandam sa nu se consume carne de pasare provenita de la aceste societati", a precizat Nita Caragata, purtator de cuvint al DSVSA Braila.
Brailenii pot reclama sau sesiza aspecte legate de comercializarea carnii de pasare la: tel: 0239/610.689, fax: 0239/610.691, E-mail: dsv@braila.rdsnet.ro. Pentru informatii suplimentare se poate verifica si pagina web: http://dsv-braila.ro.

Este interzisa comercializarea pasarilor vii

Tot ca urmare a evolutiei gripei aviare in judetul Brasov, Comandamentul Antiepizootic Central a emis si Decizia Nr. 79/15.05.2006, prin care se interzice temporar circulatia si comercializarea pasarilor vii pe intreg teritoriul Romaniei.
Totodata se suspenda activitatea in tirgurile si oboarele de animale din intreaga tara. "Exceptie fac miscarile tehnologice direct catre abator sau pentru repopularea exploatatiilor autorizate sanitar veterinar cu respectarea prevederilor legale", a explicat Caragata.
O alta Decizie, nr. 80/2006, emisa tot de Comandamentul Antiepizootic Central, impune de urgenta activarea Comandamentelor Antiepizootice Judetene si Locale si identificarea producatorilor si comerciantilor de pasari care
nu respecta masurile de biosecuritate, nu respecta tehnologia de crestere, exploatare si comercializare a pasarilor. Tot conform acestei decizii, sint anulate toate autorizatiile acordate de primarii persoanelor fizice pentru activitatea de comercializare - vinzare a animalelor vii.

"Pui de Codlea aveti?"

Primii loviti de noua criza a gripei aviare sint, asa cum era de asteptat, producatorii si comerciantii de carne de pui. Desi Braila nu a fost nominalizata pe lista judetelor in care exista suspiciuni ca ar fi ajuns carne infectata cu virusul H5, in magazine vinzarile au scazut dramatic. Galantarele sint pline, iar putinii braileni care se incumeta sa cumpere verifica cu foarte mare atentie etichetele sau cer o sumedenie de informatii vinzatoarelor vizavi de firma producatoare si locatia ei, data sacrificarii, data expirarii etc.
Ieri, de exemplu, in magazinele din orasul Braila si in pietele agoalimentare la standurile care ofereau spre vinzare si carne de pasare, parea ca timpul sta in loc. Chiar si vitrinele frigorifice in care se depoziteaza carnea refrigerata, extrem de cautata in orasul nostru, erau inca pline, la ora prinzului. Vinzatorii ne-au spus ca e normal sa se intimple asa avind in vedere turnura pe care a luat-o situatia cu gripa aviara si ca nu ii deranjeaza sa ofere cit mai multe informatii, pentru linistea cumparatorului. Ciudat insa, exista si persoane care iau in ris toata aceasta situatie si, ca si cum pentru comercianti nu ar fi suficiente problemele generate de lipsa cererii de carne, vin senini in fata tejghelelor si intreaba: "Pui de Codlea aveti?".
Un lucru bun in toata aceasta afacere, spun comerciantii, este ca cel putin la vinzarea preparatelor din carne de pui nu au aparut probleme, pieptul afumat, rulada, si celelalte delicatese fiind la fel de tentante pentru cumparatorii braileni.

"Directia veterinara nu ne-a anuntat nimic pina acum"

Daca in ceea ce priveste achizitionarea carnii de pui, brailenii s-au aratat extrem de reticenti, vinzarea puilor vii mergea struna, ieri, la poarta Complexului Avicola de pe soseaua Rimnicu Sarat, in ciuda interdictiei impusa la nivel national. Citeva zeci de braileni se calcau la propriu in picioare pentru a cumpara gainile oferite spre vinzare de societatea "Monaldi", la un pret accesibil oricarui buzunar, 25.000 lei/buc. Toti cei cu care am vorbit ne-au spus ca achizitioneaza aceste gaini pentru consum imediat. Teama de gripa aviara si posibilele riscuri nici nu intrau in discutie. "Ce gripa aviara, doamna, e o mare minciuna. Lasati sa pot eu sa maninc cite o pasare de asta in fiecare zi si va garantez ca nu fac nici o boala!", a spus un tinar. "Cumparam, cum sa nu, la pretul acesta e foarte convenabil, e 20.000 lei kg de cartofi!", a adaugat un barbat in virsta. Gospodinele aflate in apropiere insa au fost mult mai complete in declaratii: "E vie, o vad ca e sanatoasa. Eu o tai, o pregatesc, o fierb bine si nu mai este nici un risc. Decit sa cumpar un pui gata taiat, care e mult mai scump si habar nu am cum a fost el inainte de taiere, sanatos sau nu, mai multa incredere am in astea vii".
La putin timp dupa sosirea noastra, la poarta complexului a ajuns si responsabila acestei unitati. Intrebata daca e legal ca in plina criza aviara sa comercializeze pasari vii, aceasta ne-a explicat ca unitatea detine toate avizele sanitar veterinare, inclusiv aprobarile de comercializare a gainilor iesite din ciclul de productie ca ouatoare. "Pina acum Directia Veterinara nu ne-a anuntat ca trebuie sa sistam aceasta activitate", a precizat ea.
Conducerea DSVSA Braila a fost insa categorica: "Unitatea a incalcat prevederile legale, nu avea voie sa mai comercializeze catre populatie pasari vii. Au fost ieri instiintati prin fax de Decizia nr. 79. In plus, tot ieri, medicul nostru zonal a fost la aceasta unitate si i-a avertizat", a explicat dr. Caragata. Vom reveni.

Specialistii DSVSA reamintesc o serie de masuri de securitate si reguli menite a evita imprastierea bolii, aplicate si in perioada primului episod de gripa aviara. Astfel, cetatenii au obligatia de a anunta medicul veterinar in caz de imbolnavire sau mortalitate a pasarilor din gospodarie; pina la sosirea medicului, proprietarul sa nu atinga pasarile, sa le izoleze pe cele bolnave si sa pastreze pe loc cadavrele. Pasarile trebuie tinute inchise pentru a evita contactul cu pasarile vecinilor sau cu cele salbatice.
Se interzice circulatia ratelor si gistelor pe lacuri si balti. Copiii trebuie atent supravegheati si nu trebuie lasati sa se joace cu pasarile domestice sau salbatice, chiar daca acestea sint aparent sanatoase.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro