Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Insula Mare a înghiţit cele mai mari subvenţii în agricultură

Concesionarul Insulei Mari a Brăilei rămâne pe primul loc în topul latifundiarilor cu cele mai mari subvenţii pentru agricultură încasate anul trecut. Potrivit datelor prezentate de către Agenţia de Plăţi şi Intervenţie în Agricultură (APIA), SC "Agricost" aparţinând lui Constantin Duluţe, partener de afaceri cu un alt investitor important în agricultură - Culiţă Tărâţă, a primit subvenţii în cadrul Schemei de Plată Unică pe Suprafaţă (SAPS) - Campania 2013 în valoare de 43,2 milioane lei. "Agricost" a preluat în 2012 cele aproximativ 56.000 de hectare în Insula Mare a Brăilei, în concesiune, de la Agenţia Domeniilor Statului, prin atribuire directă.
"Agricost" a început în forţă 2013 după un 2012 cu profit infim, de doar câteva mii de lei. Dacă în 2012 "Agricost" raportase o cifră de afaceri de aproape 2,5 milioane lei cu un profit net de puţin peste 91.000 lei cu doar 2 salariaţi, în 2013 schimbarea a fost fabuloasă: o cifră de afaceri de 316,2 milioane lei, un profit net de 41 milioane de lei cu o echipă de peste 900 de angajaţi. ADS i-a atribuit "Agricost" terenul mănos din IMB în baza unei hotărâri judecătoreşti, ca urmare a faptului că firma deţinea o serie de instalaţii pe terenul respectiv. Înaintea lui Duluţe, arendaşul Insulei Mari a Brăilei a fost Culiţă Tărâţă, prin firma "TCE 3 Brazi" SRL, companie care, între timp, după ce a pierdut terenul, a intrat în insolvenţă. Agenţia Domeniilor Statului vrea să recupereze de la "TCE 3 Brazi" aproape 100 de milioane de lei.
Revenind la clasament, pe locul II din punct de vedere al subvenţiei încasată în campania SAPS 2013 se situează "Comcereal" SA din Vaslui cu 18,1 milioane de lei, companie controlată de omul de afaceri Adrian Porumboiu. Pe locul III s-a clasat "Interagro" SA Teleorman a lui Ioan Niculae, care a primit 11,7 milioane de lei. Iată şi restul listei cuprinzând celelalte exploataţii agricole cu sume mari încasate în 2013, cu titlu de subvenţie la hectar: "Maria Trading" Călăraşi - 6,4 milioane lei, "Intercereal" SA Movila Ialomiţa -7,1 milioane lei, "Emiliana West Rom" Timiş - 7,6 milioane lei, "Agrocomplex Bârlad" SA - 6,8 milioane lei, "Cross Wind" SRL Timiş - 7,3 milioane lei, "Delta Rom Agriculture" SRL Tulcea - 10,3 milioane lei şi "Cervina" SA Dolj - 6,3 milioane de lei.
Reamintim că, în campania SAPS 2013, APIA Brăila a înregistrat un număr total de 15.098 cereri de plată, pentru o suprafaţă de 349.446,82 hectare, toate cererile fiind depuse prin intermediul aplicaţiei electronice IPA Online. Pentru plata SAPS - Campania 2013, cuantumul subvenţiei a fost de 139.17 euro/ha potrivit Hotărârii de Guvern nr. 762/2013, privind stabilirea pentru anul 2013 a cuantumului plăţilor directe unice pe suprafaţă, a plăţilor separate pentru zahăr şi a plăţilor specifice pentru orez care se acordă în agricultură, în sectorul vegetal.
Schemele/măsurile de sprijin financiar pe suprafaţă sunt finanţate din Fondul European de Garantare Agricolă (FEGA), din Fondul European Agricol pentru Dezvoltare Rurală (FEADR) şi de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării (MADR).

 
Categorie articol: 

Like / Share

Comentarii