Mergi la conţinutul principal

Instanţele din ţară au început să voteze pentru întreruperea activităţii şi boicotarea alegerilor


Astfel, surse din magistratură au confirmat că judecătorii din Cluj-Napoca, Tulcea, curţile de apel Târgu Mureş şi Braşov precum şi de la Tribunalul Bucureşti au votat deja, în cadrul Adunărilor Generale, pentru forme de protest precum întreruperea activităţii sau boicotarea alegerilor.
Judecătorii de la Tribunalul Bucureşti s-au reunit, pe 27 august, pentru a discuta despre formele protestului ce va începe, cel mai probabil, de la 1 septembrie. Surse din magistratură au declarat pentru NewsIn că judecătorii au optat pentru boicotarea alegerilor şi decizia de întrerupere a activităţii prin amânarea succesivă a cauzelor, cu excepţia dosarelor urgente. Cu acestă ocazie, la Tribunalul Bucureşti va avea loc vineri o conferinţă de presă, pentru prezentarea măsurilor adoptate în cadrul Adunării generale.
Judecătorii de la Judecătoria Tulcea au decis joi, 27 august, că îşi vor întrerupe activitatea începând cu 7 septembrie, iar până la acea dată vor munci opt ore pe zi, au precizat surse din magistratură. Judecătorii din cadrul Judecătoriei Cluj au decis, în schimb, să-şi întrerupă activitatea de la 1 septembrie, au declarat aceleaşi surse.
Şi judecătorii de la Curtea de Apel Braşov au hotărât în cadrul Adunării generale din 27 august să refuze în scris desemnarea judecătorilor în birourile electorale, începând cu alegerile prezidenţiale din toamna acestui an, să nu mai poarte în şedinţele de judecată însemnele distinctive ale profesiei, respectiv robă, insignă, bavetă. În procesul verbal al Adunării, remis agenţiei NewsIn, se arată că "s-a adoptat propunerea Curţii de Apel Târgu Mureş, de desfăşurare graduală a protestului judecătorilor, urmând a fi parcursă inclusiv etapa extremă a întreruperii activităţii, cu excepţia dosarelor cu arestaţi şi a altor cauze urgente, dar numai în situaţia în care demersul declanşat de corpul judecătorilor va rămâne fără nici un ecou în plan legislativ, pornind de la premisa că puterea judecătorească are obligaţia constituţională de a-şi apăra independenţa".
Curtea de Apel Bucureşti va decide vineri care sunt formele de protest pentru care vor opta judecătorii acestei instanţe, urmând ca celelalte instanţe din ţară să ţină adunări generale inclusiv pe 31 august.
Horaţius Dumbravă, judecător la Curtea de Apel Târgu Mureş, a declarat pe 25 august că în cadrul Adunării Generale a instanţelor din raza CA Târgu Mureş s-a votat, pe 19 august, ca judecătorii să nu mai poarte robă în sala de judecată, să nu mai facă parte din birourile electorale şi să se întrerupă activitatea începând cu 1 septembrie. O primă măsură, privind nepurtarea robei, s-a aplicat începând cu data de 20 august. De asemenea, procurorii din cadrul parchetelor din Mureş au redus programul de lucru de la opt ore la una singură, începând cu 24 august, a precizat judecătorul.
Preşedintele Uniunii Naţionale a Judecătorilor din România, Dana Gârbovan, a declarat că a trimis o scrisoare deschisă către curţile de apel din ţară, la sfârşitul săptămânii trecute, în care solicită organizarea de adunări generale pentru luarea unor decizii privind viitoare proteste ale magistraţilor. UNJR a propus curţilor de apel din ţară ca, în cadrul adunărilor generale, să opteze pentru decizia de a nu mai purta robă în sala de judecată, urmată de decizia de a se refuza în scris desemnarea judecătorilor în birourile electorale şi, ulterior, de întreruperea activităţii începând cu data de 1 septembrie 2009.
Majoritatea judecătorilor din ţară au început să protesteze din 1 iulie, prin întreruperea activităţii în anumite intervale orare. Lor li s-a alăturat personalul auxiliar din sistemul judiciar.

 

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro