Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Inspectorul Stănică, demis din funcţie

Schimbări peste noapte la conducerea Inspectoratului Şcolar Brăila. Inspectorul general adjunct Nicolae Cătălin Stănică (PNL) a fost demis, fiind înlocuit cu un alt profesor de matematică, în persoana lui Marius Cătălin Damian. Deşi judeţul Brăila s-a clasat pe primul loc pe ţară la capitolul rezultate excelente la Evaluarea Naţională şi Bacalaureat, ieri, în mod surprinzător au apărut schimbări la nivel de conducere a Inspectoratului Şcolar. Este vorba despre încetarea detaşării pe post a inspectorului general adjunct Nicolae Cătălin Stănică şi venirea profesorului de matematică Marius Cătălin Damian, începând cu această zi. Mutare politică sau nu, cert este că fostul adjunct se bucura de sprijinul liberalilor brăileni, acesta fiind preşedintele comisiei de educaţie a PNL Brăila. Informaţia privind demiterea lui Stănică ne-a fost confirmată, ieri, chiar de către inspectorul şcolar general Iulian Danielescu, care a recunoscut că alegerea înlocuitorului îi aparţine. Important de menţionat este că Stănică a fost şi preşedintele comisiei care a organizat Bacalaureatul în acest an, iar demiterea acestuia pare şi mai ciudată, ţinând cont de faptul că preşedintele CJ Brăila, Gheorghe Bunea Stancu, a declarat pe 10 iulie, în şedinţa miniparlamentului judeţean, că ar fi preferat să premieze şi conducerea ISJ, nu doar elevii cu rezultate excepţionale. Concret, acesta a recunoscut atunci că iniţial ar fi vrut să-i premieze atât pe inspectorul şcolar general cât şi pe adjunct, dar "am ajuns la concluzia că la cât se comentează în mass media când este vorba de a răsplăti munca unor oameni, ne-am lipsit de comun acord. Poate când vom intra într-o normalitate, aici, la Brăila, vom face şi astfel de lucruri".
Pe surse, am aflat că atât Damian cât şi soţia acestuia sunt membri PSD.

Danielescu: "Am încredere în domnul Damian pentru că îmi trebuie cineva care să muncească alături de mine"

Contactat telefonic de către redactorii "Obiectiv - Vocea Brăilei", inspectorul general al ISJ Brăila, Iulian Danielescu, a precizat că decizia de schimbare a adjunctului este foarte probabil să aparţină Ministerului Educaţiei. Totodată, acesta s-a arătat extrem de mulţumit de noul venit, subliniind că recomandarea în privinţa lui Damian îi aparţine. "Astăzi (n.r. - ieri) este ultima zi de activitate a domnului Nicolae Cătălin Stănică. A fost demis domnul inspector adjunct Stănică. Nu sunt sigur de ce s-a făcut această schimbare, nu este de competenţa mea. Cred că este decizia Ministerului Educaţiei Naţionale. Cred că s-a luat această decizie din cauză că domnul profesor Stănică este implicat într-un conflict juridic deschis pe contencios administrativ cu o unitate de învăţământ din sistemul brăilean. Domnul Stănică a fost adjunct din august 2012 până azi, 31 iulie 2014. Fix doi ani", a declarat Danielescu. Mergând pe aceeaşi linie, "generalul" a ţinut să sublinieze că are încredere în alegerea făcută. Acesta ne-a precizat că Marius Damian are 42 de ani, este profesor la Şcoala 2, "Fănuş Neagu" şi la Colegiul Naţional "Nicolae Bălcescu". "Este un profesor deosebit şi recunosc, e propunerea mea. Are rezultate deosebite la concursuri judeţene şi olimpiade naţionale. Am încredere în domnul Damian pentru că îmi trebuie cineva care să muncească alături de mine", a conchis sursa citată.

Stănică: "Frumos ar fi fost să-mi spună şi mie cineva despre ce este vorba mai exact"

În ceea ce-l priveşte pe Nicolae Stănică, acesta nu s-a arătat suprins de veste, afirmând că a primit o înştiinţare de detaşare din funcţie, fără nicio explicaţie. De altfel, acesta a spus că nu se află la prima experienţă de acest gen şi că a mai fost schimbat şi din funcţia de inspector de matematică. Întrebat dacă există posibilitatea ca motivul din spatele demiterii sale să fie tocmai procesul pe care îl are pe rol cu Liceul Teoretic "Nicolae Iorga", acesta s-a arătat destul de sceptic. "O să fac comentarii când o să consider că e pentru mine şi în avantajul meu. În momentul ăsta nu e în avantajul meu să fac vreun comentariu. N-am primit nicio informaţie, pur şi simplu este încetarea detaşării mele pornind de la detaşarea altcuiva. Asta este vestea pe care am primit-o fără nicio explicaţie. Nu ştiu dacă are legătură cu procesul. Nu văd legătura. Este un drept al meu pe care mi-l apăr şi consider că am fost nedreptăţit pe o anumită zonă. În acelaşi timp am dat în judecată conform metodologiei în vigoare pe care trebuie să o respecte oricine şi eu ca profesor am dreptul să mă folosesc de prevederile din metodologie care sunt lege. În primul rând, acolo eu contest faptul că nu a fost respectată o hotărâre a ISJ-ului. Deci nu am dat Inspectoratul Şcolar Judeţean Brăila în judecată. (...) Am contestat faptul că nu s-a respectat o hotărâre a Inspectoratului Şcolar de către unitatea de învăţământ. Este vorba despre Liceul Teoretic «Nicolae Iorga». Dar nu cred că e vreo legătură", a explicat Stănică. Fostul adjunct al IŞJ nu a dorit să ofere detalii cu privire la litigiul cu liceul "Nicolae Iorga", aflat încă pe rolul instanţei. La fel, dacă a fost sau nu normală această decizie, profesorul nu a dorit să comenteze însă a precizat că nu regretă pierderea poziţiei. "Eu ştiu că mi-am făcut treaba dar frumos ar fi fost să-mi spună şi mie cineva despre ce este vorba mai exact. Care sunt motivele. Nu pot să contest această decizie. Nu pot să spun că regret sau că îmi pare rău. Asta e. Eu sunt în continuare profesor de matematică. Mi-am făcut treaba. Când am fost inspector de matematică la fel mi s-a spus: «De mâine nu mai eşti» Mulţumesc. Bună ziua. Explicaţii? «N-avem!»", a mai adăugat fostul inspector.

Boboc, surprins de "vânătoarea" PSD

Preşedintele PNL Brăila, Cătălin Boboc, a afirmat ieri că nu ştia absolut nimic despre demiterea colegului de partid. "Nu ştiu absolut nimic despre asta. Acum aflu de la dumneavoastră. Ceea ce pot să vă spun eu este că din câte cunosc eu, domnul Stănică a fost un om foarte ocupat acolo şi să ştiţi că multe dintre rezultate i se datorează. În multe comisii s-a ocupat de organizare, de absolut tot şi a avut şi el un aport la ceea ce a însemnat activitatea Inspectoratului în perioada asta. Dacă plecarea sa are vreo legătură cu faptul că el este membru PNL şi nu mai avea loc să stea acolo, asta mă surprinde un pic pentru că probabil ar trebui să primeze totuşi profesionalismul. Ştiţi foarte bine că noi nu am schimbat oameni analizându-i după apartenenţa politică. Acolo unde au fost de făcut propuneri pentru schimbări s-a întâmplat exclusiv în domeniile în care ştiam că lucrurile nu sunt în regulă şi poate că am tras şi noi nişte semnale de alarmă asupra unor instituţii", a precizat Boboc. Cu toate acestea, senatorul s-a arătat destul de dezamăgit de posibila decizie a foştilor săi colegi de alianţă, subliniind că lucrurile nu ar trebui schimbate acolo unde funcţionează. "Dacă ajungi să faci schimbări pentru un judeţ care doi ani la rând se clasează pe primul loc la rezultate şi să faci schimbări în felul ăsta, se pare că lucrurile merg prea bine şi vrei să meargă mai prost. O echipă care funcţionează şi care dă rezultate nu trebuie schimbată. Asta e. Cei care au decis să îşi asume răspunderea. Dacă mă întrebaţi pe mine, probabil că la Inspectorat erau nişte probleme, dar cu siguranţă nu la domnul Stănică. Poate că în altă parte trebuiau să caute cei care decid problemele adevărate. Sigur, nu sunt eu în măsură, că nu fac eu analiza Inspectoratului, dar o spun aşa ca un observator al activităţii, care mai şi ştie unele lucruri. Poate că în altă parte trebuiau făcute nişte modificări. Mă surprinde faptul că PSD-ul a început vânătorea de oameni, dar asta este. Vom vedea", a conchis Boboc.

 
Categorie articol: 

Like / Share

Comentarii