Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Inspectoratul Şcolar Brăila, din nou, fără şef

• prof. Cătălin Canciu a fost demis, marţi, din funcţia de inspector şcolar general, în urma calificativului “nesatisfăcător” primit la evaluarea anuală • deşi Canciu a susţinut în repetate rânduri că procesul de evaluare nu a fost legal, iar Ministerul Educaţiei chiar a emis un comunicat de presă în care a spus că va anula calificativul, iată că acest lucru nu s-a întâmplat • Canciu este hotărât să îşi caute dreptatea in instanţă

 

L-au demis, din nou, pe şeful Inspectoratului Şcolar Judeţean (IŞJ) Brăila. La nici 24 de ore de la revenirea din concediul medical în care s-a aflat în ultimele săptămâni, marţi, 5 iunie, Ministrul Educaţiei a trimis în teritoriu ordinul de revocare din funcţie a inspectorului şcolar general Cătălin Canciu. Motivul invocat este calificativul “nesatisfăcător” obţinut la evaluarea anuală a activităţii manageriale, primit în luna februarie a acestui an, asta deşi Canciu a susţinut în repetate rânduri că procesul de evaluare nu a fost legal şi corect, pentru că nu s-a respectat metodologia. Ba chiar reprezentanţii ministerului au recunoscut că s-au identificat “vicii majore în procesul de evaluare”, spunând apoi că vor anula calificativul. Iată că acest lucru nu s-a întâmplat, iar acum, prof. Cătălin Canciu este din nou dat afară din IŞJ Brăila. De precizat că imediat după ce a primit calificativul, acesta s-a adresat instanţei şi Direcţiei Naţionale Anticorupţie, iar următorul termen în proces este pe 21 iunie.

“Astăzi am termen pentru ordinul din vara anului trecut. Am reuşit suspendarea ordinului, iar acum am cerut anularea lui. Pe 21 iunie am termen în procesul privind calificativul primit la evaluarea activităţii manageriale. Din punctul meu de vedere, nu există niciun fel de umbră de îndoială, clar nu s-a respectat metodologia. La mijloc e vorba de un joc politic. Din 18 august, învăţământul brăilean este bulversat. Eu mă uit la colegii mei din inspectorat! Nu le este uşor deloc având în vedere volumul de muncă. Iar eu sunt hăituit permanent, sunt încolţit permanent. Însă voi merge până la capăt şi voi lăsa instanţa să decidă”, ne-a declarat Cătălin Canciu.

Tot cu “nesatisfăcător” a fost evaluat şi inspectorul şcolar general adjunct Daniela Turcu, iar în urmă cu circa trei săptămâni a primit şi ordinul de revocare din funcţie. Fostul adjunct s-a întors la catedra de la Colegiul “Ed. Nicolau”, însă şi ea a cerut în instanţă anularea calificativului.

În prezent, la conducerea IŞJ Brăila a rămas adjunctul Dan Gheorghiţă, căruia i-au fost delegate atribuţiile de inspector şcolar general pentru o perioadă de 60 de zile.

 

Trei încercări de demitere

De aproape un an de zile Ministerul Educaţiei tot încearcă să “scape” de Cătălin Canciu. Prima tentativă de demitere a acestuia din funcţia de inspector şcolar general a fost în luna august 2017, pe vremea când în fruntea Ministerului Educaţiei se afla Liviu Marian Pop. Acesta a fost demis la “pachet” cu alţi 12 şefi de IŞJ-uri din ţară, prin fax, într-o zi de vineri, mult după încheierea programului de lucru. Canciu a câştigat în instanţă, în primă fază, repunerea pe funcţie şi revocarea ordinului de demitere. Ministerul Educaţiei a făcut recurs, iar astăzi are loc un nou termen în acest proces. 

A doua încercare de demitere a avut loc în luna februarie a acestui an, în timpul mandatului actualului ministru al Educaţiei, Valentin Popa. Este vorba despre acordarea calificativul „nesatisfăcător” pentru munca sa în inspectorat, în aceeaşi situaţie aflându-se şi alţi 9 inspectori generali din ţară. La fel ca în vara lui 2017, fişa de evaluare a acestuia a fost trimisă vineri seara, pe 16 februarie, în jurul orei 20.30, când în instituţie nu mai era nimeni. Canciu a declarat imediat că măsura luată de minister este un nou abuz la adresa sa. Acesta a susţinut că nu s-a respectat metodologia de evaluare a inspectorilor generali şi a contestat calificativul. După ce aceste informaţii au apărut în presă, Ministerul Educaţiei a emis un comunicat în care anunţa anularea calificativelor respective. Mai mult, Popa a anunţat un control pentru a afla cine sunt vinovaţii pentru vicierea procesului de evaluare, urmând ca aceştia să fie traşi răspundere. Însă acest lucru nu s-a întâmplat nici până în ziua de astăzi şi, din câte se pare, totul a fost doar un joc la “cacealma”. Deşi ministerul a spus că va anula calificativele, Canciu a primit tot “nesatisfăcător” la contestaţia depusă, calificativ echivalent cu demiterea din funcţia de conducere, aceasta fiind practic a treia încercare de înlăturare. Răspunsul la contestaţie a venit la finalul lunii martie, cu doar două zile înainte de începerea Olimpiadei Naţionale de Geografie, găzduită anul acesta de judeţul Brăila. Dar, “picătura” care a umplut paharul s-a produs marţi, pe 5 iunie, când de la Minister a sosit ordinul de revocare din funcţie, chiar cu câteva zile înainte de începerea Evaluării Naţionale la clasa a VIII-a.
Categorie articol: 

Comentarii