Mergi la conţinutul principal

Ingrijirea ciinilor in perioada rece a anului

Respectind perceptele fiziologice, factorii de mediu (temperatura, umiditatea, curentii de aer, presiunea atmosferica etc.) actioneaza direct sau indirect asupra cresterii si dezvoltarii ciinelui. Tinind cont de acest lucru, incercam in continuare sa expunem modul de ingrijire a ciinelui in perioadele reci ale anului, mai ales in conditiile de temperaturi foarte scazute care s-au abatut si se vor mai abate asupra noastra in aceasta iarna.
De la inceput trebuie subliniat faptul ca specia canina rezista foarte bine la temperaturi scazute, dar numai daca este crescut afara, sub actiunea factorilor de mediu. In functie de acest deziderat, trebuie facuta deosebire intre ciinele de curte si cel de apartament.
Astfel, ciinii de curte pot fi dintr-o rasa bine definita care necesita ingrijiri speciale sau o rasa comuna, cu o ingrijire mai putin pretentioasa.
Cel mai important lucru pentru ciinele de curte, in anotimpul rece, este prezenta unui adapost (cusca), construit din lemn sau scindura, dar care sa aiba un volum corespunzator cu talia ciinelui. Acesta poate fi izolat termic (polistiren) dar foarte important este ca podeaua sa fie de scindura, cu un culcus alcatuit din paie, fin, otava sau haine vechi. De asemenea, deschiderea custii trebuie sa fie cit mai mica si orientata spre sud sau vest pentru a pastra caldura, iar cusca trebuie sa fie cu cel putin 10 cm mai sus decit solul.
Trebuie specificat un fapt important: temperaturile scazute asociate cu vinturi puternice sint daunatoare sanatatii, reducind ritmul de crestere cu pina la 10%, iar energia necesara cresterii si dezvoltarii este utilizata pentru mentinerea homestaziei.
Vizavi de acest lucru, trebuie specificat ca, in timpul iernii, mincarea (mai ales cea gatita) se administreaza ciinelui de curte usor incalzita, astfel incit acesta sa o poata valorifica, fara a consuma multa energie. De asemenea, alimentatia trebuie sa fie bogata in proteine, glucide, multe legume, fara exces de grasimi.
De asemenea, apa trebuie sa fie proaspata, la temperatura camerei si, foarte important, nu trebuie lasata sa inghete tocmai pentru a nu apare probleme digestive (inflamatii ale faringelui si tanbilelor, gastrite, enterite etc.).
Un lucru important este protejarea pernutelor ciinelui impotriva zapezii si a ghetii formate. Aceasta se realizeaza prin ungerea pernutelor cu vaselina neutra.
In perioadele reci, trebuie avut grija cu ciinii care au afectiuni cronice cardio-respiratorii, intrucit frigul poate acutiza aceste afectiuni, cu probleme majore pentru sanatatea animalelor (mai ales ciinii cu insuficienta cardiaca, astm bronsic etc.). In toate aceste cazuri trebuie luata legatura cu medicul veterinar, singurul care poate lua masurile necesare pentru sanatatea ciinelui.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro