Mergi la conţinutul principal

Ingrijirea ciinilor de apartament

Intrucit numarul ciinilor care traiesc in apartament (casa) este in continua crestere, incercam in cele ce urmeaza sa expunem modul de ingrijire a ciinilor ce traiesc in casa.
Trebuie subliniat, de la inceput, ca intr-un apartament, omul si ciinele impart acelasi habitat, de aceea este necesar sa se asigure ingrijiri speciale care sa garanteze ca cei doi nu vor intra in conflict sub aspect sanitar. Locuinta stapinului este si adapostul ciinelor, iar convietuirea trebuie rezolvata in asa fel incit sa fie favorabila ambelor parti. Pentru dormit, ciinele trebuie sa aiba un loc anume destinat in acest scop. In alegerea locului vom avea in vedere comportamentul ciinelui care va dori sa fie mereu in preajma stapinului. Un loc de odihna izolat, in baie sau pe balcon, va face din ciine un animal preocupat in permanenta sa evadeze sau va plinge si va latra mereu, ceea ce va putea duce la conflicte cu vecinii. Cel mai recomandabil loc va fi in hol sau in camera de zi, evitind zonele expuse curentilor de aer, culcusul fiind bine delimitat si la o diferenta de nivel fata de pardosea.
Ciinii de talie mare refuza uneori asternutul si dorm la usa stapinului, cei de talie mica vor beneficia de un cosulet sau de o cutie, amenajate pentru a asigura un confort corespunzator. Utilizarea unor asternuturi prea moi va duce la formarea unui ciine sensibil, susceptibil la unele boli, cu blana moale si necorespunzatoare. Din motiv de igiena este bine sa interzicem accesul ciinelui in patul nostru.
Introducerea ciinelui in apartament se va face cit mai timpuriu pentru a-l creste si educa dupa cerintele casei, dar si cu respectarea cerintelor specifice rasei. Unele rase mai sensibile la temperaturi scazute au nevoie de asternuturi groase, chiar trebuie acoperite (imbracate) in timpul iernii (rasele Pekinez, Chihuahua, Teckel etc.).
Exercitiul fizic in aer liber este vital pentru ciinii de apartament. Trebuie specificat aici ca scoaterea cateilor (virsta 6 saptamini - 3 luni) la plimbare pe perioada vaccinarilor, este interzisa, tocmai pentru a fi siguri ca imunitatea la bolile infecto-contagioase grave ale ciinilor (Porvociroza, Boala lui Carre, Hepatita infectioasa Rubarth etc.) s-a instalat complet. Durata exercitiului fizic este in functie de categoria de rasa a ciinelui: ciinii de vinatoare au nevoie de mai multa plimbare (aici intra si rasa Teckel), cateii au nevoie de miscare multa si expunere la soare. Cel mai important lucru il constituie periodicitatea cu care este scos ciinele la plimbare. La inceput, intre 3-6 luni, va fi scos de 4-5 ori la intervale de timp relativ egale, dupa virsta de 6 luni va fi scos de 3 ori pe zi, iar dupa un an este suficient de 2 ori pe zi cu mentiunea ca cele trei etape zilnice ar fi bine sa se mentina toata viata ciinelui. De retinut ca respectarea orelor va crea ciinelui si reflexele de defecare si urinare. Este de dorit ca de la inceput ciinele sa aiba un singur stapin, acestuia ii va da ascultare deplina, pe ceilalti membri ii va trata ca parteneri egali, la fel ca in haita.
In situatia cind nu exista cineva in permanenta acasa si ciinele nu poate fi scos afara la orele la care si-a format reflexul, se va gasi modalitatea ca el sa defece intr-un loc amenajat in acest scop (baie, balcon).
Foarte important este obisnuirea ciinelui cu ore fixe de administrare a hranei, numarul de mese fiind diferit de virsta ciinelui: pina la 3 luni 4 mese pe zi, intre 3 - 8 luni 3 mese pe zi, intre 8 luni si 14 luni 2 mese pe zi, apoi, raminind la o masa pe zi pina la virsta de 8 ani, cind se revine la 2 mese pe zi.
Daca se schimba stapinul este bine la noul apartament sa fie insotit de citeva lucruri personale (o jucarie, cutie etc.). Aceasta il va ajuta sa faca mai usor fata stresului provocat de instrainare.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro