Mergi la conţinutul principal

Ingeri cu aripi frante

In fiecare zi, cite un copil ajunge victima a furiei si iresponsabilitatii adultilor. Aproape 300 de minori din municipiul si judetul Braila au fost batuti, exploatati prin munca, neglijati sau abuzati sexual, in primele 10 luni ale anului. Asa reiese din statistica Directiei Generale de Asistenta Sociala si Protectia Copilului Braila, privind cazurile de abuz, neglijare si exploatare. In ultima perioada, cu o frecventa aproape saptaminala, au iesit la iveala cazuri de incest, victime fiind fetite cu virste intre 12 si 16 ani, care au avut curajul de a-si reclama propriii tati, dar si situatii limita, in care copii crescuti in conditii inumane, infometati si inghetati, au fost scosi din mediul familial nefavorabil pentru a fi protejati intr-un centru de plasament in regim de urgenta.
Ingrijorator este faptul ca violenta asupra copiilor cunoaste o crestere accentuata. Asa se face ca, in prezent, centrul de plasament in regim de urgenta pentru copilul abuzat functioneaza la Braila la capacitate maxima. Si zilnic apar noi cazuri de copii exploatati sau neglijati, care au nevoie disperata de ajutor.

Violenta la cote alarmante

Potrivit datelor furnizate de catre DGASPC Braila, in perioada 1 ianuarie-31 octombrie 2008, s-au inregistrat 283 de cazuri de abuz, neglijare si exploatare a copiilor, dintre care 40 numai in ultima luna raportata. Aceasta statistica este alarmanta, dar in aceeasi masura poate fi privita ca o responsabilizare a comunitatii fata de problemele copiilor. "Faptul ca aceste cazuri sint sesizate demonstreaza cresterea gradului de implicare a comunitatii in protejarea copiilor si a drepturilor lor", a afirmat purtatorul de cuvint al DGASPC, Simona Cimpoae. Cazurile de abuz pot fi semnalate la telefonul copilului - 983, unde exista o echipa mobila de specialisti care poate interveni imediat. In evidentele DGASPC Braila figureaza 47 cazuri de abuz fizic, victime ale violentei adultilor fiind 22 baieti si 25 de fete. Au fost maltratati atit bebelusi cit si prescolari, dar mai ales elevi din ciclul primar si gimnazial si chiar adolescenti. Zicala "bataia e rupta din Rai" se pare ca functioneaza in egala masura in mediul rural, unde s-au inregistrat 25 de cazuri, ca si in mediul urban, unde au fost 22 de cazuri. Toti cei 47 de copii batuti au ramas in familiile lor, dar au primit, atit ei cit si parintii sau persoanele de referinta, consiliere de specialitate. Daca abuzul fizic este vizibil si aproape intotdeauna este insotit de efecte psihologice care interfereaza cu dezvoltarea personalitatii copilului, abuzul emotional este mai frecvent si mai greu de vazut sau de demonstrat. Cu toate acestea, in statistica DGASPC Braila figureaza nu mai putin de 60 de cazuri de abuz emotional, dintre care 34 in mediul urban si restul in mediul rural. Astfel de situatii s-au inregistrat cu precadere in cazul unor copii cu virste foarte fragede, chiar bebelusi sub 1 an, dar abuzul emotional a fost intilnit, practic, la minori de toate categoriile de virsta. Numai 3 dintre acesti copii au fost plasati in regim de urgenta in cadrul familiei extinse, practic au fost dati in grija bunicilor, ceilalti beneficiind de consiliere de specialitate, acordata de altfel si parintilor.

31 de copii abuzati sexual

Abuzul sexual este de departe unul dintre cele mai grave, avind in vedere efectul negativ asupra dezvoltarii pe termen lung a copilului. In perioada la care face referire situatia intocmita de DGASPC Braila, respectiv primele 10 luni ale anului in curs, au fost inregistrate 31 de cazuri de abuz sexual, dintre care cele mai multe petrecute in mediul rural, respectiv 17. Victime au fost 30 de fete si un baiat, toti copiii raminind in grija parintilor, intrucit abuzul sexual s-a produs in afara familiei. Au fost agresate sexual atit adolescente, dar si fetite de 7-8 ani si, de-a dreptul infiorator, copii cu virsta intre 3 si 6 ani.
Cele mai numeroase cazuri semnalate DGASPC Braila sint cele de neglijare. Nu mai putin de 138 de copii, dintre care 70 din mediul rural, au avut nevoie de ajutorul asistentilor sociali. In 21 dintre cazuri s-a dispus plasamentul copiilor in regim de urgenta.
In evidentele DGASPC sint inregistrate si 7 cazuri de exploatare prin munca, toate din mediul urban. Este vorba de 3 baieti si 4 fete, cu virste cuprinse intre 1 an si 13 ani, nimeni altii decit copiii cuplului de cersetori de la Biserica Greaca, folositi de parinti sa cistige bani apelind la mila trecatorilor. In urma cu citeva zile, patru dintre frati au fost depistati la cersit impreuna cu un unchi, motiv pentru care conducerea DGASPC a dispus ca masura de protectie a minorilor internarea lor intr-un centru de plasament. Pentru cei 7 copii exista un proces pe rolul instantei, intentat de catre DGASPC, care solicita emiterea unei Ordonante Presedintiale pentru preluarea minorilor in plasament in regim de urgenta.

Criza economica duce familia in "faliment emotional"

Specialistii identifica printre cauzele situatiilor de abuz, neglijare si exploatare, deteriorarea severa a standardului de viata, uneori pina la saracie severa, cu un risc accentuat in cazul familiilor monoparentale, dificultati in construirea si mentinerea familiei, tendinta de disolutie a familiei, cresterea ratei divortului, deteriorarea rapida a valorilor familiei, lipsa de responsabilitate fata de nasterea si cresterea copiilor.
"Patologii grave ale vietii de familie, accentuate de criza social- economica, traversata de familia contemporana si definite prin alcoolism, violenta intrafamiliala, genereaza dificultati si carente in realizarea rolurilor parentale. Violenta, de cele mai multe ori, generata de alcoolism este responsabila de degradarea ireversibila a climatului familial, producind traume asupra copiilor.
O familie dezagregata reprezinta un grad de risc ridicat pentru membrii sai, dar mai ales pentru copil. In astfel de situatii, cind dezvoltarea si securitatea copilului sint puse in pericol, interventia specializata de protectie a copilului este orientata in sensul identificarii unei solutii alternative, in acord cu intersul superior al copilului. Riscul care caracterizeaza familia vulnerabila afecteaza imediat copilul, avind in vedere statutul sau aparte, de persoana care trebuie ajutata, deoarece copilul singur nu poate realiza aceast lucru. Copilul trebuie protejat afectiv- emotional, cu scopul de a-l feri de procesele sociale distructive, ale caror consecinte sint evident defavorabile dezvoltarii sale", a declarat Simona Cimpoae, purtatorul de cuvint al DGASPC Braila.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro