Mergi la conţinutul principal

Infracţiunile de care este acuzat Adrian Severin, pedepsite cu până la 12 ani de închisoare

"Fapta funcţionarului care, direct sau indirect, pretinde ori primeşte bani sau alte foloase care nu i se cuvin ori acceptă promisiunea unor astfel de foloase sau nu o respinge, în scopul de a îndeplini, a nu îndeplini ori a întârzia îndeplinirea unui act privitor la îndatoririle sale de serviciu sau în scopul de a face un act contrar acestor îndatoriri, se pedepseşte cu închisoare de la 3 la 12 ani şi interzicerea unor drepturi", se arată la articolul 254 din Codul Penal.
De asemenea, banii, valorile sau orice alte bunuri care au făcut obiectul luării de mită se confiscă, iar dacă acestea nu se găsesc, cel care a luat mită este obligat la plata echivalentului lor în bani.
În acelaşi timp, traficul de influenţă-a doua infracţiune pentru care este urmărit penal Adrian Severin, se pedepseşte conform Codului Penal cu închisoare de la 2 la 10 ani. "Primirea ori pretinderea de bani sau alte foloase ori acceptarea de promisiuni, de daruri, direct sau indirect, pentru sine ori pentru altul, săvârşită de către o persoană care are influenţă sau lasă să se creadă că are influenţă asupra unui funcţionar pentru a-l determina să facă ori să nu facă un act ce intră în atribuţiile sale de serviciu, se pedepseşte cu închisoare de la 2 la 10 ani", menţionează articolul 257 din Codul Penal.
Procurorii anticorupţie au dispus pe 18 iulie începerea urmăriri penale împotriva eurodeputatului Adrian Severin pentru luare de mită şi trafic de influenţă, decizia fiindu-i adusă vineri la cunoştinţă, informează DNA.
Eurodeputatul Adrian Severin a declarat, vineri, după ce a fost audiat la DNA că va colabora cu procurorii anticorupţie pentru "aducerea adevărului la suprafaţă".
"Nu vreau să fac niciun fel de comentarii pentru că aşa este mai bine. Nu are niciun sens să fac vreun fel de declaraţie", a spus iniţial europarlamentarul.
La insistenţele presei, Severin a mai declarat: "Am avut o primă întâlnire, trebuie să clarificam o serie de aspecte. Vom colabora, vom lucra foarte bine împreună, ca să aducem adevărul la suprafaţă".
Fostul social-democrat a stat în sediul DNA cel puţin o oră.
În 21 martie, în urma unor materiale audio-video date publicităţii de ziarul britanic Sunday Times, procurorii DNA s-au sesizat din oficiu cu privire la posibile fapte de corupţie săvârşite de Adrian Severin, membru în Parlamentul European.
Sunday Times a scris că europarlamentarii Adrian Severin, Ernst Strasser (fost ministru austriac de interne) şi Zoran Thaler (fost ministru de externe sloven) au acceptat 100.000 de euro pe an de la reporteri care se dădeau drept lobbyşti, pentru a prezenta amendamente la proiectele de directive ale UE referitoare la sectorul bancar. Ulterior, ziarul a publicat cazul unui al patrulea europarlamentar implicat în scandalul "bani contra amendamente", fiind vorba despre Pablo Zalba Bidegain, din Spania, membru al Partidului Popular European.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro