Mergi la conţinutul principal

Infracţionalitatea în scădere la Brăila

cel puţin asta reiese din situaţia statistică prezentată de şeful Inspectoratului de Poliţie Judeţean Brăila care a ţinut să precizeze faptul că, la nivel naţional, suntem al doilea judeţ cu cea mai mare scădere a infracţionalităţii sesizate • chiar dacă în unele sectoare mai sunt totuşi probleme cu infractorii, situaţia este ţinută sub control, a dat asigurări conducerea IPJ • în primul semestru al anului 2017, la nivelul instituţiei au fost sesizate 4.736 de infracţiuni, cu 1.176 mai puţine decât în perioada similară a anului trecut

 

Patrulele din stradă şi acţiunile intense de prevenire derulate de poliţişti, în primele 6 luni ale acestui an, au dus la o reducere a infracţiunilor, atât în municipiu cât şi în judeţ. O prezentare în amănunt a sferei infracţionale la nivel de municipiu şi judeţ a fost făcută chiar de şeful Inspectoratului de Poliţie Judeţean (IPJ) Brăila, cms. şef Constantin Glugă, în cadrul unei conferinţe de presă.

S-au arătat principalele obiective urmărite în activitatea desfăşurată de oamenii în uniformă şi, din cifrele prezentate, reiese că Brăila stă bine şi nu este încadrată în vreun top al infracţionalităţii, la nivel naţional. Mai mult, după cum a spus chiar conducerea instituţiei, Brăila este al doilea judeţ, la nivel naţional, cu cea mai mare scădere a infracţionalităţii sesizate. În primul semestru al anului 2017, la nivelul Inspectoratului de Poliţie Judeţean Brăila, au fost sesizate 4.736 de infracţiuni, scăderea fiind semnificativă faţă de anul trecut. Infracţiunile sesizate anul acesta sunt sub media ultimilor trei ani.

Menţinerea ordinii şi siguranţei publice a reprezentat o prioritate pentru IPJ Brăila, activităţile specifice fiind organizate, în principal, cu forţe proprii ale IPJ, iar uneori fiind solicitate forţe suplimentare de la Inspectoratul de Jandarmi Judeţean Brăila şi Poliţia de Frontieră, pentru formarea unor patrule mixte.

Astfel, în primele 6 luni ale acestui an, pe raza judeţului Brăila au fost constituite în medie 81 de patrule pe zi, dintre care 48 în mediul urban şi 33 în mediul rural, activitatea acestora desfăşurându-se în ture, pe trei schimburi.

Modul de repartizare a efectivelor ce acţionează în stradă pentru menţinerea ordinii publice pe raza localităţilor urbane şi rurale a avut drept rezultat intervenţia operativă la evenimentele sesizate de către cetăţeni, prin Numărul de Urgenţă 112. În primul semestru al anului 2017, s-a intervenit la 4.191 apeluri de urgenţă, dintre care 2.382 în mediul urban (56,83% din total) şi 1.809 în mediul rural (43,17% din total). Datele statistice arată că, în perioada analizată, numărul apelurilor de urgenţă care au necesitat intervenţia poliţiştilor a scăzut cu 1.414 (25,22%) faţă de perioada similară a anului trecut.

În primul semestru al acestui an, la nivelul Inspectoratului de Poliţie Judeţean Brăila, au fost sesizate 4.736 de  infracţiuni, cu 1.176 mai puţine decât în perioada similară a anului trecut, ceea ce reprezintă o scădere cu 19,89%. Această evoluţie este generată, în principal, de reducerea infracţiunilor de natură judiciară sesizate, categorie unde a fost înregistrată o scădere cu 810 de cazuri. După locul săvârşirii, se constată că 62% din totalul infracţiunilor sesizate s-au săvârşit în mediul urban, iar 38% dintre infracţiuni, în mediul rural. De asemenea, se remarcă faptul că aproximativ 46% din totalul infracţiunilor sesizate reprezintă infracţiuni îndreptate împotriva patrimoniului, fiind urmate de infracţiunile îndreptate împotriva persoanei, care reprezintă 33% din total.

Infracţiunile contra persoanei au înregistrat, la rândul lor, o scădere importantă a infracţionalităţii sesizate, fiind 1.585 de astfel de fapte în primele 6 luni ale anului 2017, cu 650 mai puţine faţă de perioada similară a anului trecut (o scădere cu 29,08%). Majoritatea este reprezentată de infracţiunile de lovire sau alte violenţe, fiind 1.056 astfel de fapte, chiar dacă şi acestea au înregistrat, la rândul lor, o scădere cu peste 25% faţă de perioada similară a anului trecut. Acelaşi trend descendent a fost constatat şi în domeniul infracţiunilor îndreptate împotriva patrimoniului, scăderea de ansamblu fiind 16,21% comparativ cu valorile de anul trecut. Dintre cele 2.186 de infracţiuni contra patrimoniului, 1.242 sunt furturile. Este important de reliefat că infracţiunile de furt sesizate au scăzut cu 365 (circa 22%), scădere care se manifestă atât în mediul urban cât şi în mediul rural.

 

Infracţionalitatea stradală

Şi infracţionalitatea stradală a înregistrat o scădere, chiar dacă, privind de la distanţă şi auzind despre diferite tâlhării comise în stradă, noi, brăilenii, avem senzaţia că infractorii dau lovitură după lovitură. Femeile sunt în general cele acostate, fiind urmărite şi lăsate fără poşete sau bijuterii, mai ales după lăsarea serii şi dacă sunt singure. Nici tinerii nu scapă de atacuri, ţinta fiind, de multe ori, telefoanele ţinute la vedere şi care atrag atenţia.

Potrivit conducerii IPJ, un loc aparte îl ocupă infracţionalitatea stradală, care reprezintă o prioritate pentru structurile de poliţie. La nivelul judeţului Brăila, în semestrul I al anului 2017, infracţionalitatea stradală a înregistrat o scădere cu 3,5%, atât în mediul urban, cât şi în mediul rural. Este demn de menţionat că numărul faptelor stradale descoperite în flagrant, a crescut cu 25%.

Oricum, de ajutor în prevenirea unor astfel de infracţiuni au fost şi acţiunile preventive organizate de poliţişti, care i-au ajutat pe oameni să devină mult mai conştienţi de ceea ce li se poate întâmpla când sunt pe stradă. În plus, brăilenii au învăţat cum să îi ţină la distanţă pe infractori.

În perioada analizată, poliţiştii de proximitate au desfăşurat peste 1.600 de activităţi în comunitate, cele mai multe fiind derulate în cadrul unităţilor de învăţământ şi asociaţiilor de proprietari. Totodată, au fost desfăşurate 58 de activităţi pentru prevenirea victimizării bătrânilor, iar la punctele de consiliere au fost primite peste 3.500 de persoane.

 

Mai puţine accidente rutiere grave

Comisarul şef Glugă a vorbit şi despre situaţia accidentelor rutiere. Şi aici s-a înregistrat o scădere atât la numărul de evenimente, cât şi de persoane decedate. “În contextul Programului Uniunii Europene de acţiune pentru siguranţă rutieră 2011-2020 care stabileşte ca obiectiv central, reducerea la jumătate a numărului persoanelor decedate în accidente de circulaţie, poliţiştii rutieri au desfăşurat activităţi de prevenire a infracţiunilor la regimul circulaţiei şi combaterea indisciplinei în trafic, ca unică premisă a creşterii siguranţei cetăţenilor în deplasare pe drumurile publice şi reducerea numărului accidentelor de circulaţie soldate cu consecinţe grave. Astfel, în perioada menţionată, au fost desfăşurate peste 600 de activităţi educaţional-preventive şi au fost organizate peste 400 de acţiuni şi controale, atât cu efective proprii, dar şi în colaborare cu alte instituţii. Pe raza de competenţă, în primele 6 luni ale anului 2017, s-au produs 40 de accidente rutiere grave, soldate cu 5 persoane decedate, 36 persoane rănite grav şi 10 persoane rănite uşor, comparativ cu aceeaşi perioadă a anului trecut când s-au înregistrat 70 accidente grave, soldate cu 26 persoane decedate, 63 persoane rănite grav şi 40 persoane rănite uşor”, a arătat şeful IPJ Brăila.

Principalele cauze care au generat producerea accidentelor grave au fost însă cam aceleaşi, vina aparţinând atât şoferilor, cât şi pietonilor. Este vorba despre traversarea neregulamentară (17,50%), neacordarea priorităţii pietonilor (12,50%) şi neacordarea priorităţii vehiculelor (12,50%).

După prezentarea situaţiei statistice, conducerea IPJ Brăila a ţinut să arate faptul că reducerea infracţionalităţii sesizate nu ar fi fost posibil de realizat fără eforturile colegilor, indiferent de structurile din care fac parte, şi le-a mulţumit tuturor pentru modul în care şi-au desfăşurat activitatea.

Reprezentanţii mass-media au fost de asemenea apreciaţi pentru ajutorul dat, în multe cazuri, poliţiştilor, prin articolele prezentate în presă.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro