Mergi la conţinutul principal

Informatiile despre Hayssam si Rompetrol, parte a unei hartuieli politice

Omul de afaceri Dinu Patriciu considera ca aparitia in presa a unui material despre modul in care l-a cunoscut pe Omar Hayssam face parte din hartuiala politica la care grupul Rompetrol este supus de un an si jumatate, declaratia fiind facuta ieri intr-o conferinta de presa.
"Nu cred in coincidente. Toate acuzatiile aduse ulterior judiciar au inceput asa, prin articole in presa care au fost folosite ca suport pentru a inventa tot felul de acuzatii, pe care noi apoi trebuie sa dovedim ca sintem nevinovati, fara a exista prezumtia de nevinovatie", a spus presedintele grupului Rompetrol.
Intrebat daca are informatii despre sursa acestui atac, presedintele Rompetrol a afirmat ca a mai spus "de foarte multe ori de unde vine" si ca nu doreste sa mai continue pe aceasta tema, pentru ca nu este rolul sefului unei companii sa se amestece in politica.
"Eu am responsabilitatea unei cifre de afaceri imense si a 8.000 de familii. Aceasta calitate nu-mi permite sa intru in controverse politice si nu o fac. Dar stiu sa recunosc o hartuiala politica", a continuat Patriciu.
El a explicat, miercuri, cum l-a cunoscut pe Omar Hayssam, dupa ce un cotidian central a publicat un material referitor la acest subiect.
Presedintele grupului petrolier a precizat ca o delegatie a Rompetrol s-a deplasat in Sudan in anul 2001, la propunerea ambasadorului din acea perioada a acestui stat la Bucuresti, pentru a studia eventuale oportunitati de investitii pentru compania romaneasca.
Patriciu a aratat ca demnitarul respectiv i-a recomandat o companie din Sudan, SMT, sugerind si modul de a contacta aceasta societate, prin intermediul firmei Lufar Ltd din Emiratele Arabe Unite.
Lufar Ltd avea un birou la Brasov, condus de omul de afaceri Vasile Kraila, care a insistat ca Patriciu sa se intilneasca cu Omar Hayssam, acesta din urma sustinind ca are numeroase contacte si relatii in Sudan.
"M-am intilnit cu Vasile Kraila, care mi-a spus extrem de conspirativ ca vine din partea domnului Fulga (seful Serviciului de Informatii Externe, din februarie 2001 - n.r.). Pentru mine asta nu-i o recomandare, noi ne ocupam de altceva, de afaceri. A ramas putin descumpanit si am continuat discutia", a spus Patriciu.
Presedintele Rompetrol a declarat ca si-a manifestat neincrederea in aceasta posibilitate de intermediere si ca grupul a transmis o scrisoare societatii sudaneze SMT prin care preciza ca nu are nici un fel de reprezentant in Sudan si nici un fel de companie angajata in aceasta tara.
"Noi, oamenii de afaceri, mai sintem si informati. Stiam despre el ca nu este un om de incredere. Nu e un om cu care trebuie sa stai de vorba, nu e un om cu care trebuie sa faci afaceri. Avusesem stiinta de tot felul de nazdravanii", a raspuns Patriciu unei intrebari care a vizat motivele neincrederii in Hayssam.
El a mai aratat ca a fost suprins sa il gaseasca pe Hayssam si in Sudan, la Khartoum, alaturi de reprezentantul Lufar, si mai tirziu la intilnirile pe care conducerea Rompetrol le-a avut cu presedintele firmei SMT, respectiv cu ministrul energiei din Sudan. Hayssam nu a participat insa si la restul intilnirilor pe care oficialii Rompetrol le-au mai avut in acest stat.
In toate aceste ocazii, Hayssam a sustinut ca este reprezentant al Lufar si si-a oferit serviciile de intermediere catre Rompetrol.
"In ultima zi a delegatiei, reprezentantii Rompetrol au avut o discutie extrem de neplacuta cu reprezentantul firmei Lufar si cu Omar Hayssam, aratindu-le ca nu intentioneaza nici un fel de colaborare cu ei, nici in Sudan si nici in alta parte a lumii arabe", a mai spus Patriciu, care a mentionat ca Hayssam ar fi propus un comision, insa nu a fost luat in serios.
Pe de alta parte, Patriciu considera ca era absolut inutil sa angajeze un intermediar cind in Sudan exista circa 6.000 de absolventi de facultati romanesti, multi angajati in ministere.
Presedintele Rompetrol spune ca grupul a renuntat la ideea de a mai face afaceri in Sudan, din cauza instabilitatii politice si a mediului economic nefavorabil din acest stat.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro