Mergi la conţinutul principal

Infocons: Pâinea neagră, plină de E-uri!

• studiul a vizat 24 produse din acest tip ce se găsesc pe rafturile magazinelor de la noi din ţară • doar unul din 3 produse analizate nu avea aditivi alimentari pe etichetă • cam un sfert dintre produsele incluse în acest studiu aveau chiar şi 4 sau 6 aditivi • un sandwich cu astfel de pâine în care adaugi produse procesate din carne şi brânză tartinabilă ridică şi la 15 E-uri aportul de chimicale la o simplă gustare

 

Asociaţia Naţională de Protecţia Consumatorilor - InfoCons continuă seria studiilor pe care le realizează vizând principalele produse consumate de români şi a dat publicităţii un nou raport realizat asupra a 24 produse de tip pâine neagră, produse sau distribuite de “Vel Pitar”, “Karamolegos Bakery România”, “Dobrogea Grup”, “Lidl Discount”, “Metro Cash&Carry România”, “Auchan România” şi “Grewe”. 

Iată şi principalele concluzii pe care le-au tras realizatorii acestui studiu:  

Din punct de vedere al E-urilor (aditivilor alimentari):

Produsele examinate au conţinut între 0 şi 6 E-uri. Mai detaliat, 37,5% din produsele studiate nu au avut niciun E în componenţa lor, circa 32% aveau între 1 şi 3 E-uri, iar diferenţa de circa 25% aveau între 4 şi maximul de 6 aditivi.

Lista produselor cu zero E-uri este următoarea: “Pâine grâu întreg”, “Dobrogea Sana”, “Auchan pâine din făină de grâu măcinat”, “Sylvester Graham”, “Vel Pital Classe Noir”, “Castello pâine neagră rotundă”, “Vel Pital French Toast Integral”, “Grewe pâine cu secară” şi “Grewe pâine cu făină integrală”.

Pe lista produselor cu câte 6 E-uri se regăsesc: KB SELECTED Pâine cu făină integrală de grâu şi amestec de seminţe, Franzelă neagră feliată, Pâine Toast cu făină graham, Pâine cu făină integrală, Pâine toast cu făină integrală.

Ca o privire de ansamblu, cele mai “populare” E-uri în produsele studiate au fost: E300 (acidul ascorbic), E200 (acid ascorbic), E170 (carbonat de calciu), E270 (acid lactic), E262 (acetat de sodiu), E330 (acid citric), E282 (propionat de calciu), E263 (acetat de calciu), E471 (mono şi digliceride), E472 (esteri ai mono şi digliceridelor) şi E920 (cisteină).

InfoCons este o asociaţie pentru protecţia consumatorilor - unica organizaţie din România cu drepturi depline în “Consumers International” -, organizaţie de tip ONG, reprezentativă, de drept privat, fără scop lucrativ, cu patrimoniu distinct şi indivizibil, independentă, întemeiată pe principii democratice, ce apără drepturile consumatorilor – membră fondatoare a Federaţiei Asociaţiilor de Consumatori.

 

Rezultatele întregului studiu le găsiţi AICI.

 

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro