Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Infiintarea unei administratii zonale Braila - Galati nu prea are sanse de reusita

Parlamentarii braileni nu prea iau in serios ideea presedintelui CJ, Gheorghe Bunea Stancu, de a infiinta o administratie zonala Braila - Galati. Desi nu desfiinteaza total aceasta viziune, acestia nu prea inteleg ce rost ar avea aceasta administratie in contextul in care oricum ambele judete au interese comerciale si economice in zona, deci vor face tot posibilul sa se inteleaga pina la urma. Totodata, parlamentarii atrag atentia ca, pentru infiintarea unei asemenea administratii, ar trebui gasita o formula legala, lucru care ar duce la pierderea unui timp pretios, timp ce ar putea fi folosit pentru atragerea investitorilor in zona.

"Presedintele CJ a luat-o pe razoare"

Mai mult, doi dintre parlamentarii Aliantei considera ca presedintele CJ "a luat-o pe razoare" si ca nu gindeste tocmai realist in acest caz. Astfel, deputatul PD Horia Vasiou a tinut sa precizeze ca, din punctul sau de vedere, nu exista nici un fel de baza legala pentru acest lucru si ca nici nu o sa sprijine asa ceva. "Ca nu exista nici o baza legala pentru asa ceva este inca o dovada a faptului ca presedintele CJ nu stie atita administratie pe cit crede. Oricum, in privinta metropolizarii zonei Braila - Galati, nici macar nu exista o lege in acest sens, exista numai un proiect de lege. Dar nu exista lege care sa-l abiliteze sa faca asa ceva. In rest, referitor la mia de ha dintre cele doua orase, care a fost data in administrare Galatiului, astept inca raspuns la interpelarea mea facuta primului ministru. Au trecut 3 luni de la cea de-a doua interpelare si tot nimic. O sa fac o a treia interpelare, in care o sa ii cer socoteala, ca nu se mai poate asa ceva. Trebuia sa-mi raspunda in 14 zile, dar acest lucru nu s-a intimplat".
La rindul sau, deputatul PNL Gabriel Sandu ne-a declarat ca, dupa parerea sa, Stancu a "luat-o pe razoare" si nu mai gindeste clar. "Domnule, eu nu stiu ce sa mai zic. Eu, personal, am vorbit cu ministrul Victor Dobre, care s-a aratat de acord sa infiintam zona metropolitana Braila - Galati. Dar, daca Stancu a luat-o pe razoare cu administratia lui, asta e..... Dar pina una alta, nu decide el, ca noi sintem la putere. Si ma intreb, oare pe galateni i-a intrebat despre chestia asta? Ca stiti cum se zice, trebuie sa mai vrea si Grivei...Trebuie purtate discutii, toate partile sa fie de acord in mod oficial si sa ii dam drumul. Nu asa, ca ne-am trezit sa facem o administratie".

Senatorul PNL Dan Sabau sustine ca are o idee mai buna si cu sanse reale de reusita

In ceea ce il priveste pe senatorul PNL Dan Sabau, acesta ne-a declarat ca nu respinge ideea lui Stancu insa, personal, are una mai buna, care are si sanse de reusita mult mai mari si care va fi un prim pas pentru dezvoltarea comuna a celor doua judete: "Da, ma rog, nu zic ca nu se poate face, dar eu deja am purtat niste discutii cu parlamentarii braileni si galateni din comisia de sanatate si vrem sa incepem demersurile pentru a construi un spital metropolitan, daca ma pot exprima asa, alaturi de un campus universitar pe profil de medicina. Toata lumea a fost de acord, si urmeaza sa vedem ce avem de facut in sensul asta, sa discutam cu autoritatile celor doua judete, cu prefecturile, cu Ministerul Sanatatii, cel al Educatiei si MAI si sa ne apucam de treaba. Vom avea nevoie probabil de vreo 10 ha in zona. Acest proiect are sanse foarte mari de reusita si o sa fac tot posibilul sa devina realitate. In ceea ce priveste mia de ha, aceasta este o problema care trebuie tratata separat, dar care, din nefericire, in acest moment nu prea are rezolvare. Oricum, poate ideea lui Stancu se va dovedi o formula de functionare a zonei. Nu stiu ce sa zic, dar, deocamdata, eu vreau sa vad spitalul si campusul universitar functionind". Acesta a mai adaugat ca, din punctul sau de vedere, infiintarea unei administratii nici nu ar ajuta, dar nici nu ar incurca discutiile care se poarta deja in aceasta zona, insa a tinut sa precizeze ca, de obicei, "atunci cind vrei ca ceva sa nu functioneze, infiintezi o comisie. Cam asa si cu administratia asta".

"Nu putem decide numai noi, ca si galatenii au interese foarte mari in zona"

La rindul sau, senatorul PSD Aurel Simionescu a tinut sa sublinieze ca aceasta administratie se poate infiinta, insa demersurile ar fi foarte greoaie. Acesta a tinut insa sa mentioneze ca legal nu s-ar putea face decit in doua moduri: "Teoretic, pe Legea 215, nu se poate face decit o zona de dezvoltare sau o zona de asociere in vederea dezvoltarii comunitare. Dar trebuie ca si brailenii si galatenii sa fie foarte hotariti si sa se apuce odata de treaba. Ca deocamdata exista numai discutii si iarasi discutii, dar cel putin, lumea nu e reticenta".
In ceea ce il priveste pe colegul acestuia de partid, deputatul PSD Mihai Tudose, acesta s-a aratat de parere ca nu poate decide o singura parte despre modul in care vor decurge treburile in acea zona. Mai mult, acesta a explicat ca cele doua administratii trebuie sa se uneasca, deoarece asa ar avea mai multe sanse de reusita: "Impreuna cu galatenii trebuie sa formam o echipa si sa ne tinem de capul Guvernului. Nu putem decide numai noi, ca si galatenii au interese foarte mari in zona, oricum s-au sufocat acolo in oras si nu mai au unde sa se intinda si tot asa. Acolo oricum trebuie sa functioneze o unire functionala care sa dezvolte proiecte comune. Asta e solutia. Oricum, vorbind de mia de ha, blocurile, vrem nu vrem sint construite, nu o sa ne punem sa le darimam, dar le putem folosi pe viitor, pentru ca deja reprezinta o infrastructura. Ar fi cazul sa nu mai tinem cont de orgolii si sa lucram impreuna".
Si deputatul PSD Alin Teodorescu s-a aratat de parere ca decit sa isi mai piarda vremea cu declaratii si discutii inutile, mai bine s-ar apuca lumea de treaba: "In baza Legii 215 s-ar putea gasi o solutie, dar eu zic ca decit sa se mai piarda timp cu tot felul de discutii, mai bine s-ar apuca sa si faca ceva odata. Sa si vedem ceva".
Categorie articol: 

Like / Share

Comentarii