Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Industria, comertul si serviciile vor creste in urmatoarele trei luni

Activitatea din industria prelucratoare, comertul cu amanuntul si cea din sectorul de servicii va creste, in intervalul septembrie-noiembrie, iar in constructii se va manifesta o tendinta de stabilitate, potrivit unui sondaj efectuat de INS in rindul managerilor mai multor companii.
Managerii intreprinderilor din industria prelucratoare estimeaza pentru urmatoarele trei luni o crestere a volumului productiei, se arata intr-un comunicat al Institutului National de Statistica (INS).
Optimismul este mai pronuntat in rindul managerilor din intreprinderile cu 250-499 salariati. Pe total industrie prelucratoare numarul de salariati va avea o tendinta de stabilitate (77% din opiniile exprimate), iar pentru preturile produselor industriale se prognozeaza o tendinta ascendenta.
Pentru sectorul constructiilor, conform estimarilor din luna septembrie 2008, in urmatoarele trei luni, se prognozeaza o tendinta de stabilitate a volumului productiei si a stocului de contracte si comenzi din constructii (68% din total opinii exprimate, respectiv 69%). Aceeasi tendinta de stabilitate pe ansamblul sectorului se preconizeaza si pentru numarul de salariati, potrivit a 76% din estimari. In schimb managerii estimeaza o crestere a preturilor lucrarilor de constructii.
In sectorul comertului, managerii societatilor comerciale prognozeaza pentru urmatoarele trei luni ale anului 2008 o crestere a vinzarilor de marfuri, pe total activitate. Conform previziunilor celor intervievati, situatia economica isi va mentine trendul pozitiv.
Comenzile de marfuri adresate furnizorilor vor avea o evolutie pozitiva. In luna septembrie, volumul stocurilor de marfuri se apreciaza ca va ramine la un nivel optim pentru buna desfasurare a activitatii de comert cu amanuntul, potrivit a 95% din opiniile exprimate. Angajatorii prognozeaza pentru urmatoarele trei luni o usoara crestere a numarului de salariati din acest sector, iar preturile de vinzare cu amanuntul se vor majora.
Situatia economica din sectorul de servicii, in ultimele trei luni, a fost apreciata ca fiind buna, atit pe total activitate, cit si pe grupe de marime a intreprinderilor. Pe primul loc in aprecierea cresterii cererii de servicii (cifra de afaceri) se situeaza intreprinderile mari (250-499 de salariati), urmate de intreprinderile mijlocii (50-249 de salariati) si intreprinderile mici (1-49 de salariati). Conform estimarilor din luna septembrie 2008, cererea de servicii (cifra de afaceri) isi va mentine, pentru urmatoarele trei luni, trendul ascendent pe ansamblul sectorului. In sectorul de servicii se estimeaza pentru urmatoarele trei luni o usoara crestere a numarului de salariati). Dupa opinia managerilor, preturile de vinzare sau de facturare a prestatiilor vor inregistra o crestere in urmatoarele trei luni.
Categorie articol: 

Like / Share

Comentarii