Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

India l-a identificat pe organizatorul atacurilor de la Bombay

Autoritatile indiene l-au identificat pe organizatorul atacurilor de la Bombay, in baza informatiilor obtinute cu ajutorul unui telefon mobil abandonat de autorii atentatelor, informeaza Wall Street Journal, in editia electronica de miercuri.
Cu doua zile inaintea atacurilor, grupul celor zece teroristi a luat legatura cu Yusuf Muzammil si alti patru lideri ai miscarii Laskhar-e-Taiba, cu ajutorul unui telefon prin satelit abandonat intr-o ambarcatiune pe care au sechestrat-o si au folosit-o pentru a ajunge la Bombay, a declarat un oficial de rang inalt din cadrul politiei indiene.
Muzammil a avut legaturi si cu un extremist musulman indian, care a studiat posibilele obiective ale atacurilor, inainte de a fi arestat in cursul acestui an, a declarat un alt oficial din politia indiana. Extremistul indian, Faheem Ahmed Ansari, avea asupra sa schite ale hotelului Taj Mahal si ale principalei gari din Bombay, ambele vizate in atacurile de saptamina trecuta, a adaugat sursa citata.
Ansari, care desenase si schite ale altor obiective din sudul orasului, care nu au fost insa atacate, s-a intilnit cu Muzammil si a urmat un stagiu de pregatire in aceeasi tabara Laskhar-e-Taiba ca si autorii atacurilor.
Si oficiali din serviciile americane de informatii au recunoscut ca au in vedere aceasta pista, dar nu il considera oficial pe Muzammil drept organizator al atacurilor. Un membru al serviciilor antiteroriste americane a afirmat ca informatiile obtinute in cursul anchetei indica in continuare o legatura intre atacuri si miscarea Laskhar-e-Taiba, printre probe aflindu-se si interceptari ale unor comunicatii prin satelit efectuate in timpul atacurilor.
Miscarea Lashkar-e-Taiba (Armata celor buni) are baza in Pakistan si actioneaza in Kashmir, insa autoritatile de la Islamabad au interzis activitatea gruparii in 2002. Muzammil, in virsta de circa 35 de ani, a preluat cu trei luni in urma conducerea grupului de planificare a actiunilor impotriva Indiei din cadrul miscarii, a afirmat Dipankar Banerjee, directorul Institute of Peace and Conflict Studies de la New Delhi.
Autoritatile indiene au informat Pakistanul ca atacurile au fost aprobate de Hafiz Mohammed Saeed, liderul Jamaat-ud-Dawa, organizatia-mama a miscarii Lashkar-e-Taiba, insa acesta, aflat in libertate in Pakistan, a dezmintit acuzatia. "India ma acuza intotdeauna, fara nici o proba", a declarat el, intr-un interviu acordat postului de televiziune pakistanez GEO News.
Categorie articol: 

Like / Share

Comentarii