Mergi la conţinutul principal

Indemnizaţii mai mari pentru creşterea copilului

E oficial! Începând cu data de 1 iulie a intrat în vigoare noua lege privind concediul şi indemnizaţia lunară pentru creşterea copiilor. Potrivit modificărilor aduse textului de lege, persoanele care în ultimii doi ani au obţinut venituri impozabile timp de cel puţin 12 luni vor beneficia de concediu pentru creşterea copilului în vârstă de până la doi ani, iar în cazul copilului cu handicap de până la trei ani. Vestea bună este că, s-a mărit indemnizaţia lunară în cuantum de 85% din media veniturilor nete realizate în ultimii doi ani, desfiinţându-se astfel plafonul maxim de 3.400 de lei. Există doar un prag minim care reprezintă 85% din valoarea salariului minim brut pe ţară, adică 1.063 lei.
„Noua lege a desfiinţat pragurile a făcut un singur prag care este 1.063 lei. De la 600 la 1.063, după părerea mea, este o creştere semnificativă. Iar pentru restul s-au desfiinţat pur şi simplu pragurile, sumele pe care le vor primi sunt acel 85% din veniturile în ultimele 24 de luni anteriore naşterii", a declarat Adrian Bernhard Ritzinger, director executiv al Agenţiei Judeţene pentru Plăţi şi Inspecţie Socială (AJIPS) Brăila.
De asemenea, femeile care au născut gemeni, tripleţi sau multipleţi vor primi pentru primul născut 85% din media veniturilor nete realizate în ultimii doi ani, iar începând cu al doilea copil născut dintr-o astfel de sarcină suma de 1.063 lunar.
„Această lege este, după opinia mea, prima lege oportună pentru tot ceea ce înseamnă de fapt refacerea sistemului demografic din România. Conform ultimelor statistici privind demografia şi nivel de sărăcie relativă, ţara noastră are 8,5 milioane de români care sunt în prag de sărăcie relativă, adică 42,2% din populaţia totală. Ăsta este unul din motivele pentru care trebuia să existe o măsură de a reveni efectiv în situaţia stimulării natalităţii pentru că dacă nu avem o viitoare generaţie care să cotizeze la bugetul de stat riscăm la un moment dat să se prăbuşească sistemul de asigurări sociale. Aşadar, cred că implementarea acestei legi era imperativ necesară", a adăugat sursa citată.
Până acum, suma alocată pentru creşterea copilului până la vârsta de 1 an era de 600 de lei şi putea ajunge până la 3.400 de lei, iar până la vârsta de 2 ani, valoarea minimă era de 600 lei, iar cea maximă de 1.200 lei.
Prin modificările aduse au crescut şi stimulentele. Concret, mămicile care se vor întoarce la muncă vor primi un sutimulent de inserţie a cărui valoare este de 50% din salariul minim, adică 531 de lei.
Conform datelor furnizate de AJIPS Brăila, la nivelul întregului judeţ vor beneficia de pe urma noii legi 2.184 de persoane.
Precizăm că părinţii care se află în concediu de creştere a copilului în momentul intrării în vigoare a acestei legi vor beneficia şi ei de recalcularea indemnizaţiilor şi a suplimentelor de inserţie. De asemenea, este important de ştiut că oricare părinte poate să intre în concediu de creştere a copilului.

Cine, când şi unde trebuie să depună cerere

Reluarea drepturilor de concediu şi indemnizaţia lunară pentru creşterea copilului se face începând cu luna iulie dacă cererea şi actele doveditoare sunt depuse până pe 22 iulie, iar toate aceste drepturi vor fi achitate în luna august. Cei care depun cerere în perioada 23 iulie - 1 august vor primi banii aferenţi lunii iulie în luna septembrie.
Dacă cererea prevăzută împreună cu actele doveditoare se depune începând cu data de 2 august, plata indemnizaţiei se va face începând cu data depunerii cererii pentru perioada rămasă până la împlinirea de către copil a vârstei de 2 ani, respectiv 3 ani în cazul copilului cu handicap.
De asemenea, cererile noi pentru acordarea indemnizaţiei lunare pentru creşterea copilului şi a stimulentului de inserţie ţnsoţite de actele doveditoare se depun în continuare la primăria localităţii de domiciliu sau la Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Brăila.

 

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro