Mergi la conţinutul principal

Inculpatele din dosarul «Şpagă pentru pensia de boală» nu scapă de controlul judiciar

A trecut mai bine de un an de când doctoriţele de la Serviciul de Expertiză Medicală acuzate că luau mită de la pacienţi au fost puse sub control judiciar şi nu prea au şanse să scape. În urmă cu o săptămână, judecătorii Tribunalului Brăila au menţinut măsura faţă de inculpatele în dosarul «Şpagă pentru pensia de boală», fiind menţinute şi obligaţiile impuse încă de la început. Astfel, Boală Ana, Ţone Rodica şi Andreicuţ Cristinel nu au voie să părăsească teritoriul României decât cu încuviinţarea judecătorului şi nu trebuie să se apropie de ceilalţi inculpaţi, martori din rechizitoriu sau să comunice cu aceştia pe vreo cale.
La jumătatea lunii iulie 2015, Curtea de Apel Galaţi a admis contestaţia formulată de inculpatele acuzate de luare de mită şi au înlocuit arestul preventiv cu controlul judiciar. De atunci, măsura a tot fost prelungită, dosarul fiind în curs de judecată.
Descinderile cu mascaţi, care au dat peste cap activitatea Serviciului de Expertiză Medicală, au avut loc în ziua de 16 iunie 2015, când procurorii DNA - Serviciul Teritorial Galaţi au efectuat percheziţii în 10 locaţii situate în municipiul Brăila, atât la sediul instituţiei cât şi la domiciliul celor acuzaţi de comiterea infracţiunilor.
La data de 3 mai 2016, procurorii DNA au dispus trimiterea în judecată iar dosarul a fost înregistrat pe rolul Tribunalului Brăila. Anchetatorii au stabilit că, în perioada aprilie - iunie 2015, şefa Serviciului de Expertiză Medicală, Ana Boală, a acordat grade de handicap, în schimbul unor sume de bani, persoanelor care nu se încadrau în diagnosticele necesare, astfel încât acestea să poată obţine pensii de handicap. Concret, în perioada 27 aprilie - 16 iunie, dr. Boală a primit de la 69 de pacienţi pe care i-a consultat diferite sume de bani cuprinse între 50 şi 500 lei. Per total, suma s-a ridicat la 3.885 lei, pe lângă micile "atenţii" care au constat în diverse produse. Rodica Ţone a primit şi ea bani de la 68 de pacienţi pe care i-a consultat, iar uneori s-a mulţumit chiar cu suma de 10 lei primită de la un pacient, aşa cum se arată în documentul procurorilor. În total s-a adunat suma de 4.810 lei, plus 100 euro.
Dr. Cristinel Andreicuţ a fost prinsă cu suma de 1.250 lei, încasată chiar în ziua percheziţiilor de la 8 pacienţi examinaţi, înainte de vizita procurorilor în cabinetul său. Medicii primeau banii fie direct, fie ascunşi printre înscrisurile aflate în dosarele medicale.

 

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro