Mergi la conţinutul principal
Acest text este un pamflet şi trebuie tratat ca atare

Incredibil dar adevărat! Dărâmătura de pe Cuza, sursă de bani la bugetul local

Aflată într-o continuă degradare, clădirea de pe Cuza nr. 83 a fost subiect fierbinte, ceva timp, din cauza unor mici neînțelegeri între proprierar și autoritățile locale.

Cristian Bordei, administratorul societății “Societatea de Servicii Informatice” SRL care deține imobilul în cauză, declara în urmă cu două luni că intenția sa a fost de a face un soi de Silicon Valley în Brăila, un centru IT unicat în România. “Nu pot să zic decât că eu am avut cele mai bune intenții cu privire la această clădire. Am vrut să strâng o echipă de IT-iști brăileni, hackeri de primă clasă, să le ofer o activitate legală, un spațiu modern în care să-și desfășoare activitatea. Alături de București și Râmnicu Vâlcea, am fi devenit a treia forță din țară când vine vorba de a face bani folosind internetul. Din păcate mulți au fost arestați si condamnați, prea devreme – părerea mea, și am rămas fără forță de muncă. Asta a fost ideea inițială, dar n-a fost să fie, ghinion! Și așa am rămas cu coșmelia asta. Am zis să mă apuc să o renovez puțin câte puțin, în funcție de buget, și să o folosesc cu altă destinație, spălătorie auto, alimentară, orice. Am tocmit o echipă de muncitori care să dea un var pe pereți și pe tavan, ne înțelesesem la preț, la mâna de lucru, la tot. Veneau și cu varul lor, înțelegeți? Dar când să vină să se apuce de treabă, așa cum fac cam toți meșterii cu pretenții, mi-au zis că mai trebuie bani, ba că au măsurat și e mai mare suprafața, ba că s-a scumpit varul, că trebuie nu știu ce bidinele, ba că nu știu ce. De unde bani? Am făcut împrumut la bancă și i-am pus la treabă. Vreo două zile au muncit oamenii, doar cât au adus materialele și au făcut culoarea la var. A treia zi ne-am pomenit cu unul de la Primărie, c-o mapă în mână. Că ce facem noi acolo? Muncim, am zis, văruiesc casa. Și a început ăla de la Primărie să turuie nu știu ce legi, ce proceduri, n-am înțeles mare lucru. Am reținut ceva că trebuia un dosar cu șină, niște autorizații... cică unii de pe la „cultură“ ar fi fost și ei implicați. Gata, mi-am băgat picioarele în el de var și am zis “Pa!” Și uite așa, din păcate, bunătate de clădire istorică a ajuns așa cum o știți și dumneavoastră acum”.

De cealaltă parte, autoritățile brăilene aveau, la acel moment, un punct de vedere diferit. “Noi înțelegem problema domnului Bordei, dar lucrurile trebuie făcute conform legii, nu așa… «face fiecare ce vrea», că doar nu suntem Las Vegas aici. Primul lucru pe care îl învățăm în prima zi la angajare, la noi, la Primărie, este “autorizația”. Nici apa la veceu nu se trage fără autorizații. Domnul Bordei nu a înțeles că pentru fiecare mână de var trebuie cel puțin două autorizații. Noi i-am fi stat la dispoziție cu lista completă a documentelor necesare, trebuia doar să vină la noi, la etajul 2, camera 320. Acolo avem oameni pregătiți, care l-ar fi îndrumat pe mai departe, la etajele superioare. Dar s-a supărat și n-a mai vrut nimic, cică să se aleagă praful”, ne declara tot în urmă cu două luni Maricica SPOIALĂ, specialist în cadrul Primăriei.

În ciuda divergențelor dintre cele două părți, situația a fost detensionată zilele trecute. Printr-un comunicat de presă, autoritățile au informat că s-a găsit o soluție salvatoare pentru clădirea aflată în paragină, printr-un parteneriat public-privat. Contactată telefonic, Maricica SPOIALĂ a venit cu explicații: “Da, este adevărat, s-a găsit o soluție care să mulțumească ambele părți. Înainte de toate, în cadrul comisiei de specialitate, am analizat situația clădirii și ne-am dat seama că ar fi fost imposibil să ajungem la un consens fără ca una din părți să nu cedeze. Am făcut niște căutări pe internet și am decoperit că niciun oraș din România nu are o astfel de clădire, într-o așa stare de degradare, fix în buricul târgului. Deci este ceva inedit! Am propus colegilor să vină cu idei și da, una a fost absolut genială. Vom folosi clădirea ca fundal pentru fotografii unicat. Mai exact, cetățenii se pot trage în poze, având superba ruină în spate. Și nu numai cetățenii, noi vrem să atragem în acest fel cât mai mulți turiști, din toate colțurile țării, din toată lumea! Să vină să facă poze cu ruina de pe Cuza, așa cum se procedează la piramidele din Egipt sau la Turnul Eiffel din Paris. Bineînțeles, se va practica un tarif, nu poți să te fotografiezi fără să achiți o taxă de fotografiere. Urmărim și atragerea de fonduri la bugetul local și, conform unor estimări, în circa 2-3 ani, vom avea un plus la buget pe care să-l putem folosi în alte scopuri, cum ar fi degradarea intenționată a altor clădiri, asta dacă ideea va da roade. Noi credem că va fi un succes. Dar fiindcă nu este clădirea noastră, i-am propus domnului Bordei un parteneriat, el ne lasă să facem toată treaba asta și noi îi oferim 2% din încasări, fără autorizații, fără nimic. De autorizații ne ocupăm noi, evident.”

La rândul său, Bordei ne-a confirmat propunerea autorităților, cât și acordul său în ceea ce privește posibilul parteneriat: “Propunerea a venit ca o mană cerească, sincer nu știam dacă voi mai recupera vreodată banii. Eu le-am cerut 5% dar am înțeles că trebuie întrunită o comisie separată, cea de negociere, și ar mai fi durat vreo 2 ani toată treaba. Așa că am acceptat 2%, plus că îmi dau voie mie și rudelor mele să ne facem poze acolo gratis. Dar doar pentru uz personal, nu avem voie să le vindem sau să le punem pe facebook. Una peste alta, chiar este o treabă bună pentru mine. Vorba aia, «stai acasă și-ți vin banii. Cărămidă peste cărămidă!”.

În cadrul parteneriatului, Primăria va avea grijă ca imobilul să rămână cel puțin ca în starea actuală, nimeni și nimic nu poate interveni asupra structurii cu scopul reabilitării, păstrându-se astfel ideea de unicat. “În acest scop, zona va fi păzită zi și noapte de agenți ai Poliției Locale. Atragem atenția că amenzile vor fi considerabile pentru cei prinși în perimetru fie și cu o mătură în mână. Este primul proiect de acest gen din Brăila, ba chiar din România. Vrem să fim promotori în domeniu, ne asigurăm astfel ca toate măsurile să fie respectate”, ne-a mai precizat reprezentata Primăriei, Maricica SPOIALĂ. (Meșteru MANOLE)

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro