Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

INCREDIBIL! Consumul de etnobotanice nu se mai pedepsește în România

În data de 12 septembrie 2018 , Înalta Curte de Casație și Justiție – Completul pentru dezlegarea unor chestiuni de drept a decis că <Procurarea de produse susceptibile de a avea efecte psihoactive de către consumatorul final în vederea consumului propriu , efectuată exclusiv în acest scop , nu constituie operațiune cu produse în sensul art. 2 lit.b din Legea nr. 194/2011 și nu intră sub incidența dispozițiilor art. 16 alin. 1 din acelașii act normativ>. Această decizie devine obligatorie de la data publicării în Monitorul Oficial al României”.

Informația a fost preluată de pe site-ul ÎCCJ și ”tradusă” pentru publicul larg de Răzvan Doseanu – avocat coordonator al Societății profesionale de avocați ”DOSEANU&ASOCIAȚII”.

”Decizia ICCJ pare șocantă la prima vedere datorită creșterii consumului de etnobotanice , în special în rândul tinerilor și chiar a minorilor . Practic orice persoană care este doar consumator de etnobotanice va putea să consume liber astfel de substanțe , fără nici o consecință de natură penală .

Considerăm că soluția ICCJ este dată pe fondul unor prevederi legale incomplete și confuze cuprinse în Legea nr 194/2011 privind combaterea operațiunilor cu produse susceptibile de a avea efecte psihoactive . Evident că prioritatea în cazul consumatorilor de etnobotanice ar trebui să o constituie asigurarea unui cadru atât legal , dar și instituțional pentru consilierea psihologică și tratamentul efectiv pentru asemenea persoane .

Dacă legiuitorul român nu va interveni legislativ urgent pentru o reglementare clară a incriminării consumului de etnobotanice , fenomenul riscă să escaladeze și să nu mai poată fi controlat . Practic în lipsa unei fapte penale nu mai pot fi dispuse măsuri de siguranță constând în obligarea la tratament medical sau obligarea la internare medicală”, mai scrie av Doseanu pe pe site-ul www.doseanu.ro .

Întregul comunicat al ÎCCJ îl găsiți AICI.
Categorie articol: 

Comentarii