Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Incineratoare de mare putere pentru neutralizarea porcilor ucişi la Gulianca

• la solicitarea Prefecturii Brăila, au fost dislocate trei astfel de incineratoare mobile, din alte judeţe • măsura a avut drept scop neutralizarea cât mai rapidă a zecilor de mii de cadavre de porc rezultate în urma eutanasierii în masă a efectivului fermei • în cadrul fermei “Olsuin” SRL, unde se aflau circa 25.000 de porci, a fost confirmat primul focar de pestă porcină africană de la începutul acestui an • sâmbătă, operaţiunea de lichidare a efectivului s-a finalizat

 

A fost deja lichidat întregul efectiv de porci, de circa 25.000 de capete, din ferma de la Gulianca unde s-a confirmat, la începutul acestei luni, un nou focar de pestă porcină africană. Pentru ca toate aceste cadavre să fie neutralizate într-un timp cât mai scurt, au fost puse trei incineratoare mobile, de mare putere, la dispoziţia societăţii comerciale “Olsuin” SRL, cea care administrează ferma de la Gulianca. Astfel, la solicitarea prefectului judeţului Brăila, Cătălin Boboc, Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor a dispus dislocarea la Brăila a trei  incineratoare mobile, din alte judeţe. Prefectura Brăila precizează, prin intermediul unui comunicat de presă, că este vorba despre o măsură suplimentară de neutralizare a cadavrelor de animale, pe lângă cea clasică, de îngropare a carcaselor, pentru finalizarea cât mai rapidă a stingerii focarelor.

“Am agreat această soluţie cu incineratoarele tocmai pentru a lichida cât mai rapid şi în condiţii cât mai sigure neutralizarea cadavrelor de animale, mai ales că era vorba de un efectiv mare de porci la exploataţia din Gulianca. Pericolul nu a trecut însă şi, din păcate, asta nu depinde doar de noi, de autorităţi, factori decizionali, ori de medici veterinari. Efortul trebuie să fie unul comun! În sensul că fiecare trebuie să facă tot ce depinde de el ca om, indiferent că este crescător de porci, administrator de fermă, primar, prefect sau medic veterinar, să limiteze efectele acestui virus, de răspândire a lui. Ori dacă unii se debarasează de animalele vii sau moarte infectate cu virusul PPA, fără să anunţe medicii veterinari, efortul celorlalţi este în zadar, pentru că astfel nu facem decât să amânăm rezolvarea unei grave probleme, care persistă din 2018”, a declarat prefectul judeţului Brăila, Cătălin Boboc.

În urma raportului trimis de Directia Sanitar Veterină şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA) Brăila către Prefectură reiese că, sâmbătă, 18 ianuarie,  s-a încheiat sacrificarea întregului efectiv de animale, respectiv 25.000 de capete din cadrul societăţii comerciale “Olsuin”, din comuna Salcia Tudor, sat Gulianca, unde a fost semnalată prima aparitie a virusului PPA la începutul anului în curs.

La acest moment, potrivit situaţiei raportate de DSVSA Brăila, pe raza judeţului, din cele 19 focare deschise de PPA existente la sfârşitul anului 2019   - începutul anului 2020, mai sunt active doar cinci, dintre care patru în gospodării din localităţile Vădeni, Tudor Vladimirescu şi Tichileşti, şi unul la Parcul Zoo Brăila.
Categorie articol: 

Comentarii