Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Inchisoarea irakiana Abu Ghraib a fost inchisa

Inchisoarea Abu Ghraib din Bagdad, unde a fost declansat scandalul abuzurilor comise de militarii americani asupra prizonierilor irakieni, a fost inchisa, a anuntat ministrul irakian pentru Drepturile Omului, Wijdan Mikhail, citat de editia electronica de marti a cotidianului The Times.
Fortele americane au predat controlul asupra inchisorii autoritatilor irakiene, dupa ce au transferat ultimii detinuti, la 15 august, a declarat - la rindul sau - ministrul-adjunct al Justitiei, Busho Ibrahim.
Armata Statelor Unite a confirmat intentia de a transfera aproape 3.000 de detinuti de la Abu Ghraib la alte inchisori, insa a refuzat sa faca alte comentarii.
"In prezent, sintem pe punctul de a transfera (controlul) inchisorii Abu Ghraib catre guvernul irakian", a declarat locotenent-colonelul Keir-Kevin Curry, purtatorul de cuvint pentru operatiuni privind detinutii. "Din motive de securitate, preferam sa nu divulgam data exacta a operatiunii pina la finalizarea acesteia. Transferul ne va permite sa ne consolidam eforturile intr-un numar mai redus de locatii si sa imbunatatim conditiile atit pentru gardieni, cit si pentru detinuti", a adaugat el.
Ibrahim a afirmat ca detinutii au fost deja mutati intr-o inchisoare din centrul de detentie Camp Cropper, situat in apropierea aeroportului international din Bagdad. La Camp Cropper se afla inchisi mai multi membri de rang inalt ai regimului lui Saddam Hussein.
Busho Ibrahim a precizat ca inca nu a fost luata o decizie privind viitorul inchisorii. Unii oficiali au facut referire la transformarea acesteia in muzeu.
Peste 13.000 de persoane sint detinute in inchisorile din Irak.
Categorie articol: 

Like / Share

Comentarii