Mergi la conţinutul principal

Inchisoare pina la zece ani pentru piratarea programelor TV

Ordonanta de Urgenta privind modificarea Legii drepturilor de autor si a drepturilor conexe din 1996, publicata recent in Monitorul Oficial, aduce reglementari noi in ceea ce priveste piratarea programelor TV, care va fi sanctionata cu inchisoarea de la o luna la zece ani.
Noul act normativ introduce o serie de reglementari in cazul dispozitivelor de control al accesului, respectiv a acelor "decodoare" folosite pentru a urmari anumite posturi de televiziune.
Cea mai mare sanctiune este prevazuta in cazul vinzarii sau inchirierii dispozitivelor pirat de control al accesului, care se pedepseste cu inchisoare de la 3 la 10 ani, prevede articolul 72 al Ordonantei de Urgenta.
Noul cadru legal prevede sanctiuni si in cazul utilizarii anunturilor publice ori a mijloacelor electronice de comunicare pentru promovarea decodoarelor pirat, precum si prezentarea catre public in orice mod, fara drept, a informatiilor necesare confectionarii acestora. Aceste infractiuni se pedepsesc cu inchisoare de la o luna la 3 ani.
Si "producerea, importul, distribuirea, detinerea, instalarea, intretinerea sau inlocuirea in mod ilicit a dispozitivelor de control al accesului, fie originale, fie pirat, utilizate pentru serviciile de programe cu acces conditionat, constituie infractiune si se pedepseste cu inchisoare de la 2 ani la 5 ani sau cu amenda de la 2.500 lei (RON) la 25.000 lei (RON)", se prevede in aliniatul 1, articolul 141 al legii.
In plus, persoana care se racordeaza fara drept sau care racordeaza ilegal o alta persoana la aceste servicii comite o infractiune care se pedepseste cu inchisoare de la 6 luni la 3 ani sau cu amenda de la 5.000 lei (RON) la 30.000 lei (RON).
Pe linga reglementarile cu privire la sanctionarea pirateriei, o alta modificare importanta a noului act normativ vizeaza anularea limitelor de negociere a procentelor prin care se stabilesc remuneratiile pe care televiziunile, radiourile si societatile de televiziune prin cablu urmeaza sa le plateasca societatilor de gestiune colectiva a drepturilor de autor si conexe.
Consiliul National al Audiovizualului (CNA), Asociatia Romana de Comunicatii Audiovizuale (ARCA) si Asociatia de Comunicatii prin Cablu (ACC) au protestat in mod repetat fata de eliminarea acestor limite de negociere a procentelor, care are putea sa se stabileasca arbitrar, depasindu-se fostul nivel maxim de 13%.
Potrivit acestor organizatii, impactul direct al acestei majorari va ridica pretul abonamentului la cablu, va mari pretul publicitatii televizate a produselor de pe piata romaneasca, cu efect in cresterea pretului acestor produse, si va reduce posibilitatile de dezvoltare a societatilor de televiziune, de radio si de televiziune prin cablu si a serviciilor oferite de acestea populatiei.
Legea prevede si obligatia ca televiziunile sa plateasca si dreptul de retransmitere prin cablu, odata cu achizitionarea drepturilor de emitere a operelor incluse in programele proprii.
Un alt element de noutate al noului act normativ este faptul ca Ministerul Culturii si Cultelor nu mai elibereaza holograme pentru meterialele audio-video, ele fiind trecute in atributiile Oficiului Roman pentru Drepturile de Autor (ORDA). in acest sens, potrivit noilor reglementari, ORDA trebuie sa inceapa eliberarea marcajelor holografice aplicabile pe fonograme in termen de 90 de zile de la data intrarii in vigoare a noului act normativ.
Reglementarile Ordonantei de Urgenta vor intra in atentia Parlamentului, care va stabili o forma finala a Legii privind dreptul de autor si drepturile conexe.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro