Mergi la conţinutul principal

Inchisoare pentru aruncatul petardelor

Persoanele fizice nu mai au voie sa cumpere, sa detina sau sa foloseasca petarde sau rachete de nici un fel. Legiuitorul a stabilit, zilele trecute, ca nerespectarea acestei restrictii constituie infractiune si se sanctioneaza cu inchisoare de la 3 luni la un an. Singurele distractii cu materiale explozive permise persoanelor fizice sint aprinderea de obiecte pirotehnice de distractie, foarte mici, din clasa I, in care sint incluse confeti si artificiile (stelute, luminari scinteietoare, jerbe cu scintei, minifacle, minisori, inele de foc si sateliti). In acest fel, legiuitorul incearca sa diminueze pina la eliminare orice risc ca persoanele fizice sa se raneasca din cauza utilizarii materialelor explozive, cunoscute fiind cazurile din anii precedenti, cind sute de persoane s-au prezentat de sarbatori la unitati medicale cu rani dobindite in urma unor distractii cu minibombe.
De altfel, se va reduce drastic si numarul agentilor economici care vor putea comercializa astfel de produse.
Concret, din data de 28 noiembrie, a intrat in vigoare Legea nr. 406/2006 care modifica si completeaza Legea nr. 126/1995 privind regimul materiilor explozive. Noutatea pe care o aduce noul act normativ este, pe linga interzicerea comercializarii catre persoane fizice a obiectelor artizanale si de distractie pe baza de amestecuri pirotehnice din clasele II pina la IV, precum si din clasele T1 si T2, schimbarea regimului de sanctionare a acestei abateri, de la contraventie la infractiune. Astfel, cei care vind petarde si pocnitori risca o pedeapsa de pina la un an de inchisoare.
Tot din categoria distractii interzise face parte si aprinderea de artificii - "obiecte zburatoare" si pocnitori din clasa I a obiectelor pirotehnice de distractie, foarte mici. Acum, persoanele fizice care cumpara sau detin produse din categoriile interzise prin lege risca sa ajunga la inchisoare pe o perioada intre 3 la 12 luni.
"In ultimii ani, s-a constatat, cu prilejul sarbatorilor de iarna, ca utilizarea de catre persoanele fizice a obiectelor artizanale si de distractie fabricate sau confectionate pe baza de amestecuri pirotehnice au dus la accidente soldate cu numeroase vatamari corporale si chiar decese. Drept pentru care, prin noul act normativ, se interzice utilizarea, comercializarea si producerea de catre persoane fizice a oricaror obiecte mentionate anterior, fara exceptie, indiferent de perioada anului", ne-a declarat Alexandru Munteanu, inspector sef adjunct pe linie de securitate si
sanatate in munca al ITM Braila. Sursa citata a adaugat ca utilizarea acestui tip de amestecuri pirotehnice este atributul exclusiv al persoanelor juridice autorizate in acest sens, comercializarea putind fi posibila doar dupa ce se obtine o autorizatie emisa in comun de catre Inspectoratul Teritorial de Munca si Inspectoratul Judetean de Politie. Mai mult, spatiile in care se va desfasura acest tip de comert va trebui sa respecte o serie de reguli de pozitionare, construire si amenajare, toate cu avizul ITM. Cu alte cuvinte, ar trebui sa dispara produsele periculoase de pe tarabe improvizate in piete sau la colt de strada.
Munteanu a explicat ca, si in acest an, echipele de control ale Inspectoratului Teritorial de Munca Braila vor efectua mai multe serii de actiuni de verificare a respectarii prevederilor legislatiei in domeniul materialelor pirotehnice. Practic, este de asteptat ca intre institutiile cu atributii de control in acest sector, pe de o parte, si agentii economici si persoanele fizice, pe de alta parte, sa inceapa in saptaminile ce urmeaza un veritabil joc de-a soarecele si pisica. Asta in conditiile in care si anul trecut a fost interzisa comercializarea de minibombe catre populatie, insa produsele n-au lipsit din dotarea petrecaretilor.
Important de mentionat este ca perioada de comercializare a obiectelor care fac parte din clasa I este permisa pe tot parcursul anului, iar pentru produsele de la clasa a-II-a in sus, numai in perioada 27 - 31 decembrie.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro