Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

A inceput cuponiada

Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura (APIA) - Sucursala Braila, prin cele 5 centre locale, a primit, pina ieri, 106 cereri de acordare a subventiei de 150 lei/ha (1,5 milioane de lei vechi). Conform OUG nr. 65/2006, sprijinul va fi acordat sub forma de bonuri valorice, ce vor fi destinate infiintarii culturilor de toamna, mai precis pentru achizitia de seminte, pesticide si ingrasaminte.
Astfel, la Centrul Local Viziru au fost depuse 21 de cereri, pentru o suprafata de 806 ha; la Centrul Local Braila, 12 cereri, pentru 2.055 ha; la Centrul Local Movila Miresii, 35 de cereri, pentru 479 ha iar la Centrul Local Ciresu, 38 de cereri, pentru 2.207 ha. Salariatii APIA de la Centrul Local Faurei nu au primit, deocamdata, nici o solicitare din partea fermierilor din zona. In total APIA a inregistrat 106 cereri, din care 33 de la persoane juridice. Suprafata pentru care a fost solicitat sprijinul este de 5.550 ha. Pe culturi, au fost solicitate cupoane pentru: orz - 267 ha, orzoaica de toamna - 255 ha, griu - 3.140 ha si rapita - 1.880 ha. De asemenea vor mai fi infiintate cu ajutorul cupoanelor 5 ha de lucerna si 1 ha secara. Valoarea totala a sprijinului solicitat este de 831.915 lei (8,3 miliarde de lei vechi).

Cererile trebuie depuse pina pe 1 noiembrie

Pentru a intra in posesia acestei subventii, fermierii trebuie sa depuna la Centrul Local APIA pe raza caruia este inregistrat terenul o cerere tip. Cererile se inregistreaza de reprezentantii centrelor locale insotite de documentele privind identitatea solicitantului (daca e persoana fizica, buletin sau carte de identitate, daca e persoana juridica certificatul de inregistrare) si cele privind forma de exploatare a terenului (proprietate, arenda, concesiune etc.). Bonurile se elibereaza tot de centrul APIA si se completeaza in prezenta fermierului. Se va scrie numele beneficiarului, cultura pentru care va fi utilizat si input-ul (saminta, pesticide, ingrasaminte) care se va achizitiona. Termenul limita de depunere a cererilor este 1 noiembrie. Cupoanele trebuie utilizate pina la 1 decembrie. Cele ramase nefolosite pina la aceasta data isi pierd valabilitatea.
Pot beneficia de cupoane producatorii agricoli persoane fizice si/sau juridice, care detin sau exploateaza terenuri arabile in calitate de proprietari, arendasi, concesionari, asociati in participatiune, societati agricole constituite in baza Legii nr 36/1991, a Legii nr. 31/1990 sau a Legii nr. 566/2004 a cooperativelor agricole, daca sint inregistrati in Registrul Agricol, Registrul Fermelor, ori care figureaza in orice evidente funciare si infiinteaza culturi in toamna acestui an.

Vor fi insamintate peste 70.000 ha

Conform optiunilor inaintate de catre producatorii agricoli si centralizate la Directia pentru Agricultura si Dezvoltare Rurala, in aceasta toamna vor fi insamintate la nivel de judet 72.500 ha. Din acestea, 26.000 ha au fost deja insamintate, iar alte 56.000 ha sint gata pregatite sa primeasca saminta. Au fost semanate 25.500 ha de rapita, 600 ha de griu, 300 ha orz si 15 ha de orzoaica de toamna. Desi cupoanele agricole nu vor acoperi decit o mica parte din cheltuielile necesare infiintarii culturii, fermierii braileni sint multumiti. Aceasta mai ales pentru ca anul acesta nu vor mai exista discriminari, cupoanele se vor acorda pentru intreaga suprafata, nu doar pentru maxim 5 ha/solicitant, asa cum a fost in anii anteriori si, mai mult, la capitolul beneficiari au fost enumerati toti producatorii agricoli, indiferent de marimea exploatatiei, modul de exploatare a terenului si statutul juridic.
Categorie articol: 

Like / Share

Comentarii