Mergi la conţinutul principal

Incepe instruirea taranilor in vederea solicitarii cotei de lapte

Astazi, oficial, in judetul Braila, incepe campania de instruire a crescatorilor de vaci in vederea solicitarii cotei individuale de lapte pentru livrari sau vinzari directe, din cota nationala de referinta. Actiunea se deruleaza in perioada 28 iulie - 10 august, si consta in intilniri cu crescatorii organizate la nivelul fiecarei unitati administrativ-teritoriale. Astfel, pina pe 10 august, specialistii au sarcina sa informeze si sa instruiasca fiecare crescator de vaci din judet. Ei va trebui sa ii invete cum se intocmeste formularul, cum se stabileste cota si cum se intocmesc cererile pentru solicitarea ei. In sfirsit, in urma acestei instruiri, respectiv in perioada 1 august - 31 octombrie, detinatorii de vaci de lapte vor putea solicita acordarea cotelor individuale.
Pentru o mai buna implementare in teritoriu, Directia Agricola a stabilit la nivel de judet 5 echipe, care in baza unui grafic realizat in colaborare cu autoritatile locale se vor deplasa in comune. Coordonatorii echipelor de instruire sint: Ioana Taralunga, Viorica Ene, Valerica Buzea, Elena Surdu si Nicolae Manole. Acestia au fost instruiti, la rindul lor, de personal specializat din cadrul Ministerului Agriculturii.
In comune, echipele vor ajunge astfel: 28 iulie - Gradistea, Racovita; 29 iulie - Vadeni, Insuratei, Viziru; 30 iulie - Tudor Vladimirescu, Cazasu, Romanu, Silistea, Baraganu, Victoria; 31 iulie - Faurei, Surdila Greci, Gaiseanca; 1 august - Braila, Traian, Maxineni, Salcia Tudor; 2 august - Chiscani, Sutu, Movila Miresii; 3 august - Tichilesti, Gropeni, Scortaru Nou; 4 august - Tufesti, Stancuta, Gemenele, Rimnicelu; 5 august - Frecatei, Marasu, Dudesti; 6 august - Ianca, Mircea Voda; 7 august - Visani, Galbenu, Bertesti; 8 august - Jirlau, Ciocile, Rosiori; 9 august - Ciresu, Ulmu, Unirea, Bordei Verde si 10 august - Zavoaia.

Cota trebuie realizata minim 70% anual

Actiunea, a doua de acest gen, dupa cea din primavara anului trecut, este extrem de importanta, viitorul activitatii de crestere a vacilor de lapte in Romania depinzind iremediabil si categoric de rezultatele ei. Mai precis, in functie de cota de lapte pe care o vor solicita si o vor primi acum, crescatorii vor putea sa isi valorifice productia, vor putea avea acces la subventii si ajutoare financiare sau programe comunitare. La nivel national, impactul este si mai puternic, neindeplinirea cotei de lapte stabilite in negocierile cu UE insemnind pierderi incomensurabile, cantitatea nerealizata doi ani consecutiv fiind retrasa Romaniei si redirectionata catre alte state membre UE. De cealalta parte, in cazul depasirii cotei de lapte, Romania va plati o penalitate catre Comunitate. Taxa, stabilita pentru 100 de kilograme, va fi platita Uniunii Europene, separat pe cele doua componente - livrari si vinzari directe. De precizat ca responsabilitatea va reveni, in ambele cazuri, producatorilor care depasesc cota individuala. In ceea ce priveste strict crescatorii particulari, cota trebuie realizata minim 70% anual. Daca doi ani consecutiv nu se realizeaza acest minim, se face o analiza, se vor depista cauzele si se vor lua masuri in consecinta, fie retragerea definitiva a cotei fie diminuarea ei. De aceea, misiunea pe care trebuie sa o indeplineasca specialistii zilele acestea este esentiala pentru viitorul fiecarui crescator, dar si in general al activitatii de crestere a vacilor in Romania. Pentru ca, daca in fermele autorizate, conduse de personal specializat, lucrurile sint clare si precise, pentru taranul de rind subiectul este inca unul tabu.

Multi tarani braileni habar nu au

Multi tarani braileni habar nu au ce inseamna cota individuala de lapte, dar, mai grav, nu constientizeaza importanta obtinerii ei. Unii se tem ca aceasta cota va atrage dupa sine taxe si impozite, altii o percep ca pe un bir, asa cum era inainte de 1944, iar altii o confunda pur si simplu cu expresia utilizata in perioada comunista cind cota de lapte era o obligatie, de cele mai multe ori greu de realizat si, deci, purtatoare de penalizari. Ei, bine, noua cota de lapte, impusa de Uniunea Europeana nu are nimic in comun cu perceptiile de mai sus. De data aceasta, cota de lapte reprezinta un "bun" al crescatorului. El devine proprietar pe ea, o poate vinde, o poate dona sau o poate pastra. E o cota pe care si-o stabileste singur, pe baza productiei de lapte obtinuta, si in functie de cantitatea de produs pe care doreste sa o comercializeze la procesatori sau sa o vinda pe piata libera sub forma de lapte, brinza sau smintina etc. Crescatorii particulari care nu cer acum cota de lapte nu vor mai avea drept sa ceara si deci nu isi vor putea valorifica productia. Cei depistati ca vind lapte (chiar si prin vecini) fara a detine in proprietate o cota vor fi aspru sanctionati. In plus, ei nu vor mai avea acces la nici o subventie si la nici unul din programele de dezvoltare puse in practica de Guvernul Romaniei sau Comunitatea Europeana.

Taranii se pling ca formularele sint greu de completat

Faptul ca subiectul nu este inca perceput la adevarata importanta o demonstreaza modul in care au decurs lucrurile in perioada de monitorizare (1 aprilie 2005 - 31 martie 2006). La finele ei, rezultatul obtinut nu a fost nici pe departe cel scontat, crescatorii de vaci din judetul nostru cooperind greu cu specialistii desemnati. In aceste conditii, din cele circa 17.000 de formulare distribuite in judetul Braila de specialistii Departamentului de Administrare a Cotei de Lapte (DACL), unitate nou infiintata in subordinea Ministerului Agriculturii, s-au intors in baza de mai putin de 5.000. Specialistii acuza taranii de indiferenta sau rea vointa, iar taranii se pling ca formularele sint extrem de complexe, greu de completat. In plus, multi crescatori acuza specialistii, dar si autoritatile ca nu s-au implicat suficient in actiunea de popularizare si instruire. Ei bine, acum, prin protocolul incheiat in data de 14 iulie, intre Ministerul Agriculturii si Ministerul Administratiei si Internelor, specialistii din intreaga tara impreuna cu autoritatile fiecarei comune au sansa sa reia actiunea. Poate de data aceasta rezultatul va fi cel corect, altfel, Romania va trebui sa dea explicatii serioase Europei.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro