Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Incepe distribuirea taloanelor pentru evaluarea sanatatii

Incepind cu 12 iulie, Posta Romana va distribui taloanele necesare populatiei pentru prezentarea la medicul de familie si la furnizorul de servicii medicale paraclinice, a scrisorilor de informare a populatiei si a medicilor de familie. Potrivit informatiilor furnizate ieri de Sorin Chirica, purtator de cuvint al Directiei Regionale de Posta Galati, taloanele vor fi trimise la adresele cetatenilor doar pentru persoanele nascute in perioada 1-15 iulie. Dupa cum v-am mai informat, Programul national privind evaluarea starii de sanatate a populatiei in asistenta medicala primara se deruleaza intre 1 iulie 2007 si 30 septembrie 2008, in 5 etape, care corespund cu lunile de nastere ale persoanelor. In cadrul implementarii si derularii programului se va realiza o evaluare a populatiei pentru depistarea bolilor cu impact major asupra starii de sanatate, se va stabili riscul individual si necesarul de servicii preventive care vor fi efectuate, pe baza graficului activitatilor preventive la adult si copil, se va urmari consilierea si recomandarea efectuarii investigatiilor clinice si paraclinice de tip test screening si test diagnostic pe baza riscului individual stabilit in urma aplicarii riscogramei. Totodata, prin implementarea acestui program se va realiza dotarea cabinetelor de medicina de familie cu tehnica de calcul, cu program informatic si servicii de comunicatii necesare, se va calcula ponderea factorilor de risc pentru bolile cu impact major asupra starii de sanatate a populatiei.
De retinut este faptul ca, pe toata durata derularii acestui program, medicii de familie se vor ocupa de introducerea datelor de identificare, precum si a datelor rezultate din evaluarea persoanelor, in baza de date a cabinetelor, vor efectua o examinare clinica diferentiata, in functie de grupa de virsta si vor intocmi planul individual de supraveghere a fiecarei persoane, in functie de riscograma individuala. Tot medicii de familie se vor ocupa de consilierea persoanelor examinate si vor recomanda investigatiile paraclinice, urmarindu-se astfel depistarea precoce a bolilor cronice si a complicatiilor acestora, in timp ce furnizorii de servicii medicale paraclinice vor efectua investigatiile recomandate de medicii de familie si vor transmite acestora rezultatele investigatiilor.
Desi in judetul nostru taloanele ajung cu o oarecare intirziere fata de asteptarile asiguratilor, prima etapa a Programului de evaluare a starii de sanatate a populatiei se desfasoara conform graficului si protocolului semnat intre Casa Nationala de Asigurari de Sanatate si Posta Romana, am aflat, ieri, de la dr. Mariana Tarachiu, director al Casei Judetene de Asigurari de Sanatate. "Ni s-a spus ca , dupa data de 10 iulie, vor veni taloanele si vom incepe programul si, in acest fel, sintem in grafic. Ne asteptam sa apara si problemele, pentru ca in tara au fost astfel de situatii, in sensul ca nu corespund adresele; toate aceste cazuri vor fi preluate de catre CJAS si taloanele respective le vom distribui noi", a precizat dr. Mariana Tarachiu.
Categorie articol: 

Comentarii