Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Incendiu suspect în “iadul” de la Tichileşti

• ca şi cum nu ar fi fost de ajuns că trebuie masacrat întreg efectivul de 35.000 de porci al fermei “Romsoci” SRL din cauza pestei porcine africane, ieri dimineaţă a luat foc acoperişul unei hale • flăcările s-au întins pe câteva sute de metri, iar pompierii au avut nevoie de două ore ca să le stingă • incendiul a provocat moartea prin asfixiere a 1.700 de porci, care oricum ar fi trebuit omorâţi • cunoscutul crescător de porci Gheorghe Caruz, care susţine că în prezent nu mai are nicio legătură oficială cu ferma în cauză, a venit, totuşi, cu o teorie a conspiraţiei, acuzând faptul că focul ar fi fost pus intenţionat • potrivit lui Caruz, incendiul a fost provocat de forţe oculte care vor ca producătorii români de carne de porc să dispară complet de pe piaţă • pompierii susţin, însă, că incendiul a fost provocat de un scurtcircuit la un cablu electric

 

Pe principiul “O nenorocire nu vine niciodată singură!”, acoperişul unei hale din incinta crescătoriei firmei “Romsoci” SRL de la Tichileşti a luat foc, ieri dimineaţă, incendiul întinzându-se rapid pe câteva sute de metri pătraţi. Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă a fost solicitat să intervină, în jurul orei 6.00 dimineaţa, iar în scurt timp trei autospeciale cu apă şi spumă au ajuns la faţa locului şi au început lupta cu flăcările. A durat circa două ore până când incendiul a fost lichidat. Iniţial, ISU a anunţat că în hala respectivă se aflau 10.000 de porci. Ulterior, s-a revenit asupra acestei cifre, precizându-se că, de fapt, în interior erau doar 2.350 de exemplare, dintre care 1.700 au murit din cauza intoxicării cu fum, iar 650 au fost salvate. Pompierii au dat drept cauză probabilă a izbucnirii focului un scurtcircuit produs la instalaţia electrică a halei. Poliţia efectuează o anchetă pentru a stabili cu exactitate ce s-a întâmplat de fapt.

După cum se ştie, ferma de la Tichileşti se confruntă în prezent cu pesta porcină africană, fiind nevoită să îşi lichideze întreg efectivul de suine. În urmă cu circa două săptămâni, când s-a confirmat prezenţa virusului, în crescătoria “Romsoci” SRL se aflau 35.000 de porci. Între timp, s-au eutanasiat peste 13.000 de exemplare, iar uciderile continuă până când vor fi eliminaţi toţi porcii.

Crescătoria de la Tichileşti i-a aparţinut până de curând omului de afaceri brăilean Gheorghe Caruz. Recent, ferma a fost preluată de firma “Romsoci” SRL, care are alt acţionariat. Când a izbucnit criza pestei porcine, Gheorghe Caruz a refuzat să facă vreo declaraţie pe această temă, spunând că nu mai are nicio legătură cu ferma de la Tichileşti. Ieri, după incendiul care a făcut scrum acoperişul unei hale şi a provocat asfixierea a 1.700 de porci, Caruz a devenit mai comunicativ, spunânându-ne că, după părerea lui, a fost ceva suspect cu incendiul şi că nu crede că acesta a pornit de la un scurtcircuit, aşa cum au anunţat pompierii. “Nu putea să ia foc acoperişul aşa, dintr-o dată, de la un cablu. Acolo a fost altceva, pornit de la cei care au interese ca această societate să nu mai funcţioneze. Au auzit că vrem să reluăm activitatea după ce scăpăm de pestă şi nu le convine acest lucru”, ne-a declarat Gheorghe Caruz. Întrebat pe cine bănuieşte că ar fi putut face aşa ceva, cunoscutul afacerist brăilean nu a nominalizat concret pe nimeni, însă a sugerat că totul porneşte de la străinii care încearcă să îi elimine de pe piaţă pe producătorii autohtoni. “Producătorii români nu primesc niciun sprijin de nicăieri. Noi aveam de încasat cam un milion şi jumătate de euro de la APIA şi nu am primit niciun ban, deşi am câştigat un proces pe această speţă”, ne-a declarat Caruz. Acesta a precizat că banii de la APIA trebuia încasaţi de “Complexul de Porci” SRL, firma care a vândut efectivul de porci către “Romsoci” SRL. “Dacă APIA ne dădea banii, i-aş fi putut ajuta pe tinerii aceştia care au preluat ferma de la Tichileşti, ca să poată face faţă situaţiei cu pesta. Au cheltuit până acum jumătate de milion de lei cu eutanasierea porcilor şi deja intră în criză, pentru că totul este foarte scump, incinerarea, dioxidul de carbon, totul...”, ne-a mai spus Caruz. Acesta a subliniat încă odată că, de fapt, nu mai are nicio legătură oficială cu crescătoria de porci de la Tichileşti şi că oricum intenţiona mai demult să iasă complet din această afacere. Grija pe care o poartă firmei “Romsoci” este explicabilă, totuşi, prin prisma faptului că proprietarii acestei societăţi fac parte din familia Caruz: Elena Caruz deţine 72,73% din părţile sociale, Sorin Caruz deţine 9,09%, iar un alt asociat, Ciprian Doroftei, deţine 18,18%.

Mergând mai departe pe teoria conspiraţiei, Gheorghe Caruz a lansat ipoteza că focul a fost pus intenţionat la hala din incinta fermei, astfel încât pentru porcii arşi în interior să nu se mai primească despăgubire de la stat. Tot Caruz ne-a mai spus că ferma nu era asigurată, deci nu pot fi recuperate pagubele nici din asigurare.

Conducerea Direcţiei Sanitar Veterinare Brăila ne-a informat, însă, că se vor acorda despăgubiri de la stat şi pentru porcii morţi în timpul incendiului de ieri. “Animalele nu au murit carbonizate. Moartea a survenit din cauza asfixierii cu fum, astfel că toate exemplarele au putut fi recuperate şi numărate. Ele oricum urmau să fie eutanasiate, deci faptul că au murit intoxicate cu fum în timpul incendiului nu poate fi un motiv să fie scoase de pe lista despăgubirilor acordate pentru pesta porcină africană. Celelalte 650 de exemplare care au fost recuperate vii din hala afectată de incendiu au fost la rândul lor eutanasiate, aşa cum se procedează cu întreg efectivul de suine din această fermă, în cadrul măsurilor de combatere a pestei porcine”, ne-a explicat Gicu Drăgan, directorul DSVSA Brăila.
Categorie articol: 

Comentarii