Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Incendiile declansate in Grecia ar putea favoriza intrarea partidelor extremiste in Parlamentul elen

Criza politica generata de incendiile violente declansate in Grecia ar putea facilita ascensiunea partidelor de extrema dreapta in Parlamentul elen pentru prima data in urma alegerilor legislative de peste doua saptamini, relateaza The Independent in editia electronica de marti.
Reactia publica fata de modul in care autoritatile au gestionat criza incendiilor a alimentat nemultumirea membrilor principalelor doua partide politice din Grecia, fapt ce ar putea determina o parte insemnata a electoratului sa se indrepte spre gruparile extremiste, care ar putea intra in parlamentul de la Atena pentru prima data, dezvaluie publicatia britanica.
Potrivit recentelor sondaje de opinie, una din formatiunile de extrema dreapta care au inregistrat o ascensiune semnificativa este Partidul Miscarea Ortodoxa (Laos), care ar putea depasi pragul electoral de trei procente necesar intrarii in Parlament.
"Aceste incendii au determinat cresterea popularitatii formatiunilor mici", a declarat Dimitris Sotiropoulos, analist in cadrul institutului regional Eliamep. "Acesta este rezultatul incapacitatii statului de a preveni declansarea incendiilor, de a le gestiona si de a rezolva stuatia in final", a adaugat el.
Circa 20 la suta din alegatorii eleni sint indecisi in privinta preferintelor electorale iar Guvernul a interzis sondajele de opinie cu doua saptamini inainte de alegerile legislative, unul din cele mai disputate scrutine din istoria recenta a Greciei, dezvaluie The Independent.
Potrivit ultimelor sondaje, Laos ar obtine patru procente din intentiile de vot, iar principalele formatiuni politicie elene, Noua Democratie de orientare conservatoare si Pasok, de orientare socialista, sint creditate cu mai putin de 40 de procente din voturi.
Aceste rezultate aduc in discutie perspectiva formarii unei coalitii guvernamentale in cadrul careia rolul unui astfel de partid minoritar s-ar putea dovedi crucial.
Categorie articol: 

Comentarii