Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

A incendiat maşina propriilor părinţi. Piroman condamnat la 3 ani de închisoare

• Gigel Perdutu, fost pacient al Spitalului de Psihiatrie, a fost anchetat şi trimis în judecată în contumacie, pentru patru infracţiuni de distrugere prin incendiere • Perdutu a incendiat trei autoturisme, inclusiv Loganul părinţilor, precum şi două toalete ecologice de pe Faleză, punând, totodată, în pericol bunuri situate în vecinătate • piromanul nu folosea benzină sau cocktail-uri Molotov, ci aduna vreascuri, le aşeza sub maşini şi le dădea foc

 

Sentinţă definitivă în cazul bărbatului de 40 de ani care a incendiat mai multe bunuri şi care a fost trimis în judecată, în lipsă, în urmă cu doi ani. Gigel Perdutu a fost condamnat la 3 ani de închisoare, cu executare, pentru săvârşirea infracţiunii de distrugere în formă continuată, sentinţa rămânând definitivă prin neapelare. În mai puţin de trei luni, Perdutu a incendiat trei maşini şi două toalete ecologice, punând în pericol şi alte bunuri şi chiar siguranţa publică. El a fost internat, provizoriu, la Psihiatrie, în februarie 2016, însă medicii l-au trimis acasă, pentru că expertiza a stabilit că are discernământ în raport cu faptele comise. Din vara lui 2016, poliţiştii n-au mai ştiut nimic de soarta piromanului, acesta fiind trimis trimis în judecată în contumacie.

 

Autoturisme şi toalete în flăcări, la Brăila

 

Potrivit dosarului penal instrumentat de procurorul Gheorghe Velea, de la Parchetul de pe lângă Judecătorie, în ziua de 2 decembrie 2015, tatăl lui Gigel Perdutu a sesizat poliţia, după ce, în noaptea precedentă, fiul său dăduse foc autoturismului familiei. Loganul era parcat în dreptul unei gospodării de pe strada Minerilor. Acuzarea precizează:

“Conform raportului de expertiză tehnică întocmit de expertul tehnic în procese pirogene şi incendii (...), incendiul produs la autoturism a avut drept cauză incendierea intenţionată prin aprinderea în prealabil a unor materiale combustibile găsite în zonă şi aşezate sub autoturism, sursa probabilă de aprindere fiind flacăra, iar mijlocul prin care s-a produs aprinderea, bricheta. Fiind audiat în calitate de persoană vătămată, tatăl numitului Perdutu Gigel a declarat că se constituie parte civilă cu suma de 15.000 lei reprezentând distrugerea autoturismului proprietate personală”.

Culmea, după această primă “ispravă”, Gigel Perdutu a început să dea foc la întâmplare, punând în pericol agoniseala şi chiar vieţile păgubiţilor. Astfel, pe data de 14 februarie 2016, la IPJ Brăila a fost înregistrat un nou dosar penal de distrugere prin incendiere, după ce Perdutu a dat foc unui autoturism Dacia 1310 parcat pe strada Carantina 4, chiar în curtea Clubului Sportiv Municipal. Potrivit expertizei, incendiul a avut drept cauză “incendierea intenţionată prin folosirea unor materiale combustibile găsite în zonă şi aşezate sub autoturism”.

După doar două zile, piromanul a dat foc autoturismului Dacia 1307, proprietatea unei societăţi comerciale, parcat la intersecţia străzii Belvedere cu Grădinii Publice. Şi de data aceasta, s-a stabilit că a fost vorba de incendiere intenţionată, prin folosirea unor materiale combustibile.

Anchetatorii spun că, în aceeaşi zi (16 februarie 2016), individul cu apucături distructive a dat foc unor grupuri sanitare (două toalete ecologice amplasate pe Faleza Dunării). Pe parcursul derulării anchetei, expertul în procese pirogene şi incendii a stabilit că respectivele toalete fuseseră incendiate intenţionat cu bricheta. Mai mult, s-a stabilit că, în toate cele patru cazuri de distrugere prin incendiere, incendiile provocate de Gigel Perdutu au fost de natură să pună în pericol şi alte bunuri situate în vecinătate.

Pe 19 februarie acelaşi an, procurorii au solicitat instanţei de judecată să dispună internarea provizorie a lui Perdutu Gigel într-o unitate medicală specializată, “până la însănătoşire sau până la ameliorarea care să înlăture starea de pericol care a determinat luarea măsurii”. Judecătorii au admis propunerea şi l-au internat pe suspect la Spitalul de Psihiatrie.

Ulterior, pe 24 mai 2016, Serviciul de Medicină Legală Brăila a finalizat expertiza medicală psihiatrică privindu-l pe piromanul Perdutu, stabilind că acesta are discernământul păstrat în raport cu faptele comise. Piromanul, însă, a dispărut pur şi simplu de la domiciliu. Procurorul de caz: “Perdutu Gigel a fost căutat la domiciliu şi citat procedural în repetate rânduri, în vederea audierii, însă nu a fost găsit. Din discuţiile purtate cu vecinii şi părinţii nu au putut fi stabilite date concrete, care să conducă la identificarea şi audierea inculpatului”.

În august 2017, Gigel Perdutu a fost trimis în judecată, în contumacie.

 

Piromanul Marius Lăcătuş a dat foc unei ferme

 

Tot în anul 2017, judecătorii brăileni l-au condamnat pe Marius Lăcătuş, de 28 de ani, îngrijitor de animale din comuna Gemenele, la o pedeapsă de 2 ani şi 4 luni de închisoare, cu suspendare sub supraveghere, pentru distrugere prin incendiere, obligându-l, totodată, să plătească suma de 137.000 lei cu titlu de despăgubiri civile, plus 5.000 lei daune morale către familia Căpităneanu, pe care a păgubit-o cu bună-ştiinţă. Marius Lăcătuş a fost obligat, prin sentinţă, la tratament medical într-o clinică de psihiatrie, până la însănătoşire.

Piromanul Marius Lăcătuş, individ cu antecedente penale, a provocat, în noiembrie 2013, un incendiu de proporţii la o fermă amplasată la doar 500 de metri distanţă de localitatea Gemenele. Flăcările au mistuit nu mai puţin de 1.000 de baloţi de lucernă, 30 de baloţi de ovăz, un tractor Fiat şi un fânar de 300 de mp. Incendiul devastator a pus în pericol şi fermele învecinate, precizează anchetatorii.                
Categorie articol: 

Comentarii