Mergi la conţinutul principal

Inca un lot de carne cu dioxina depistat la Braila

Veterinarii braileni au mai depistat, ieri, 300 kilograme de carne de porc import Irlanda din lotul contaminat cu dioxina. Este vorba despre organe achizitionate de o societate comerciala braileana de la o firma din Cluj, in vederea prepararii. Intreaga cantitate a fost scoasa din procesul tehnologic si returnata la Cluj. Gicu Dragan, directorul Directiei Sanitar Veterinare Braila, ne-a declarat ca situatia este tinuta sub control si ca se fac verificari repetate, in abatoare si centre comerciale, astfel incit carnea cu probleme sa nu ajunga la consumatori. "In judetul nostru nu a venit decit “carne porc lucru”, cum se spune in limbaj de specialitate, destinata prepararii. Nu avem semnale ca s-au adus aici si preparate facute din carne irlandeza. Populatia nu are de ce sa se teama, avem situatia sub control", ne-a declarat directorul Dragan. Potrivit acestuia, s-ar fi putut actiona si mai eficient daca Irlanda ar fi notificat din timp Romania cu privire la contaminarea carnii de porc. "Ei cunosteau problema inca de pe 5 decembrie, dar au notificat tara noastra abia pe 8 decembrie", a precizat acesta. Reamintim ca miercuri, 10 decembrie, s-au mai gasit la Braila 325 kg carne porc lucru, achizitionate de o unitate de procesare braileana de la aceeasi firma din Cluj.
Autoritatea Nationala Sanitar Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor (ANSVSA) a anuntat, ieri, ca, la nivel national, s-au sechestrat 34 tone de carne contaminata provenita din Irlanda. Potrivit agentiei "Mediafax", ANSVSA a precizat ca pe piata mai sint citeva zeci de tone de preparate din astfel de carne si ca se fac eforturi pentru identificarea si scoaterea acesteia din circuitul comercial. Controalele vor continua pina la sfirsitul lunii decembrie.

Dioxina - periculoasa doar in cantitati foarte mari

Studiile de specialitate au demonstrat ca expunerea organismului uman la cantitati mari de dioxina poate provoca un numar de reactii adverse privind sanatatea. "Cea mai intilnita problema legata de sanatate este acneea severa, care se manifesta prin leziuni, in special la nivelul fetei si partii superioare a corpului. Alte efecte ale expunerii la o cantitate mare de dioxina sint iritatii ale pielii, cresterea excesiva a parului pe corp, depigmentarea, deteriorarea lobului mijlociu al ficatului. Una dintre preocuparile cele mai importante in ceea ce priveste efectele dioxinelor asupra organismului uman este aparitia cancerului la adulti", se arata intr-un comunicat al ANSVSA. Specialistii precizeaza ca problemele de sanatate apar dupa expunerea indelungata a organismului la dioxina. "Nu se imbolnaveste nimeni daca maninca 200 grame de carne contaminata", ne-a spus directorul Gicu Dragan. De altfel, in urma unor studii realizate de specialistii Uniunii Europene, a rezultat ca un consum de 90 de zile de carne contaminata cu dioxina, cu o concentratie de peste 200% fata de limita admisa, nu provoaca probleme de sanatate.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro