Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Inca trei zile de canicula

O atentionare cod galben privind canicula si disconfortul termic a fost transmisa, ieri, catre prefecturile din 25 de judete si cea a municipiului Bucuresti. Atentionarile au fost trimise de Centrul Operativ pentru Situatii de Urgenta din cadrul Ministerului Mediului si Dezvoltarii Durabile prefecturilor: Bucuresti, Arad, Arges, Bacau, Buzau, Braila, Caras-Severin, Calarasi, Constanta, Dimbovita, Dolj, Galati, Giurgiu, Gorj, Ialomita, Iasi, Ilfov, Mehedinti, Olt, Prahova, Teleorman, Timis, Tulcea, Vilcea, Vaslui si Vrancea.
Potrivit Administratiei Nationale de Meteorologie, temperaturi caniculare se vor inregistra, in a doua parte a saptaminii (22, 23 si 24 august), in mai multe regiuni ale tarii. In aceasta perioada, pe arii extinse se vor inregistra 35 - 36 de grade Celsius, iar local, in Cimpia Romana, vor fi valori de 37 - 38 de grade Celsius. Indicele temperatura-umezeala (ITU) va atinge si depasi pragul critic de 80.
Institutiile din judetele atentionate au intrat deja in alerta avind in vedere ca temperaturile caniculare de la sfirsitul lunii iulie, cind a fost instituit pentru prima data codul rosu, au determinat decesul a citorva zeci de persoane, alte citeva mii avind nevoie de ingrijiri medicale dupa ce au cazut pe strada.

Ministrul Sanatatii recomanda populatiei sa nu se expuna la soare intre orele 11.00-17.00

Ministrul Sanatatii, Eugen Nicolaescu, a recomandat, tot ieri, populatiei sa nu se expuna la soare in intervalul orar 11.00-17.00, in a doua parte a saptaminii.
Autoritatile locale vor amenaja puncte de prim-ajutor, iar Ministerul Sanatatii va redeschide linia de telefon gratuita 0800.800.187, functionala prin reteaua Romtelecom, la care cetatenii pot fi informati asupra masurilor de autoprotectie in caz de canicula.
Nicolaescu a mai anuntat ca programul de lucru al serviciilor de ambulanta din judetele atentionate cu cod galben va fi extins, iar numarul echipajelor de interventie si al medicamentelor necesare va fi suplimentat.
"Recomandam cetatenilor sa evite imbaierea in ape neverificate din punct de vedere igienico-sanitar, consumul de cafea si bauturi alcoolice", a spus ministrul.
El a amintit angajatorilor ca sint obligati sa respecte regulile de protectie a personalului prin asigurarea ventilatiei, distributia de apa minerala si un program de lucru flexibil.
"Prin Ministerul Internelor si Reformei Administrative am atentionat toate autoritatile locale sa ia masuri de monitorizare a locurilor care ar putea genera incendii, ne referim in special la zonele de campare, de recreere sau alte zone cu grad de risc", a adaugat Nicolaescu.
O noua evaluare a prognozei meteorologice va fi realizata miercuri, 22 august.
Categorie articol: 

Comentarii