Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Impuscaturi si catuse, pentru liderul gruparii "Catali"

Focuri de arma, martori care sustin ca au fost batuti mar de politisti si avocati tinuti pe la usi, ca sa nu apuce sa-si apere clientii - toate acestea, pentru arestarea liderului gruparii interlope "Catali" din Varsatura, "Romica" Bogateanu si a unui om de-al acestuia, acuzati de ultraj la politist. Politia a precizat, intr-un comunicat de presa, ca infractiunea s-ar fi produs miercuri seara, in Radu Negru, cind mai multi luptatori de la DPIR "legitimau trei tineri care nu isi justificau prezenta in zona." Cei trei tineri ne-au relatat, insa, o alta varianta, cum ca mascatii de la Politie i-au jucat in picioare, i-au pocnit cu o bita de baseball si i-au altoit pina au dat declaratii impotriva lui Bogateanu. Acuzati ca i-au amenintat pe politisti si ca au incercat sa-i loveasca, Bogateanu si Adrian Balan au fost incatusati pe loc si au petrecut noaptea in arest, fiind retinuti pe baza de ordonanta, iar ieri au fost prezentati instantei, cu propunere de arestare preventiva.
"La orele 20.30, o patrula auto compusa din luptatori din cadrul Detasamentului pentru Interventie Rapida efectuau serviciul In zona cartierului Radu Negru. In spatele blocului N, situat pe Calea Calarasilor, acestia au observat un grup de tineri care nu-si justificau prezenta In acea zona. La aparitia echipajului, trei tineri din grup au fugit, unul avind asupra sa o bita pe care a abandonat-o si s-au ascuns In scara unui bloc. Politistii i-au urmarit si i-au identificat pe cei trei: Adrian-Laurentiu G., 18 ani, Corneliu M., 19 ani si Valentin P., 18 ani. Pe timpul legitimarii si perchezitionarii corporale au aparut alte persoane care au Incercat sa-i determine pe politisti sa le dea drumul celor trei. Din acest grup, cei mai agresivi au fost Radu B., 35 ani si Adrian B., 30 ani, cunoscuti cu antecedente penale, aflati sub influenta bauturilor alcoolice, care le-au adresat injurii si amenintari politistilor, Incercind chiar sa-i loveasca cu pumnii si cu o bita. Deoarece amenintarea cu violenta se accentuase, doi agenti, dupa ce au somat legal, au folosit armamentul din dotare, tragind In plan vertical 9 gloante. Grupul s-a dispersat, iar Radu B. si Adrian B. au fost imobilizati si condusi la sediul Politiei pentru cercetari. Pe timpul imobilizarii, Radu B. a lovit cu capul un geam al autovehiculului "Mercedes Vito" al unitatii, distrugindu-l. In cauza s-a Intocmit dosar penal si, In urma cercetarilor efectuate si a probelor administrate de procuror si ofiteri de Politie, s-a dispus retinerea pe baza de ordonanta a numitilor Radu B. si Adrian B. pentru 24 de ore, sub aspectul savirsirii infractiunii de ultraj. Dat fiind impactul social, cercetarile sint coordonate de domnul prim-procuror al Parchetului, Mihalcea Fanel si inspectorul sef al IPJ Braila, subcomisar Chivu Catalin."

Martori batuti si avocati impiedicati sa-si apere clientii

Adrian-Laurentiu Gavrila, Corneliu Moldoveanu si Valentin Prisaca, cei trei martori-cheie in dosarul de ultraj, ne-au expus o alta varianta a povestii si sustin ca au fost fortati de politisti sa-l bage la apa pe Bogateanu: "Ne-a sunat un baiat, sa mergem sa bem o bere. In drum spre bar, am vazut patrula, iar politistii au fugit dupa noi. Ne-au prins intr-o scara. Ne-au batut cu un par si ne-au trintit la pamint. In timp ce noi eram intinsi, a aparut o masina din care au coborit mai multi insi, printre care si Romica Bogateanu. Romica le-a zis sa ne lase in pace, spunind ca unul dintre noi este nepotul lui. Politistii i-au spus sa nu se bage si a inceput scandalul. Cagulatii au scos pistoalele si au tras mai multe focuri, apoi i-au luat la bataie cu bita. Dupa aia ne-au dus la sediu. "Sa vedeti ce va batem acum, de va urcati pe pereti!", ne-a zis unul dintre politisti. Ne-au zis sa dam declaratii impotriva lui Romica, fiindca incearca de mult timp sa-l bage in puscarie si nu aveau motiv. Le-am povestit ce s-a intimplat si ne-au zis sa scriem cum ne dicteaza ei, ca sa fie bine. Ne-au batut si ne-au dat cu capul de masa, apoi ne-a pus cu fata la perete si ne loveau cu capul de zid. Ne-au batut toata noaptea. Spre dimineata, dupa ce ne-au batut bine, am scris in declaratie cum au vrut ei: ca am luat o bita de baseball si am fugit cu ea, ca ne-au prins, ca a venit Romica si i-a injurat, i-a amenintat si ca a spart geamul masinii cu cotul sau cu capul. Politistii dictau si noi scriam. Ne-au zis ca ne ducem 20 de ani la puscarie, daca nu scriem cum zic ei. Cind scriam adevarul, ne dadeau cu capul de masa. La Parchet am semnat aceeasi declaratie, fiindca erau de fata politistii si ne-a fost frica."
Interesant este faptul ca numele unuia dintre locotenentii lui Bogateanu, care s-a ales cu bratul drept fracturat, nu apare in comunicatul de presa. Individul, poreclit "Mamaie", ne-a povestit ca a incasat o bataie sora cu moartea de la oamenii legii, cu bita de baseball: "Romica, eu, Adi Balan si inca un baiat ne intorceam de la Varsatura, unde taiasem un porc si facusem fripturi. Nu stiu de unde aveau cagulatii bita, dar cind am ajuns linga cei trei intinsi pe asfalt si a coborit Romica din masina, politistii ne-au luat la bataie. Au dat in stinga si-n dreapta, fara sa se uite. Asa au spart geamul masinii, nu cum zic ei, ca l-a spart Romica. Eu m-am aparat de lovituri si mi-au rupt mina. Un alt baietas a luat-o si mai tare, i-au rupt coastele."
Cei cinci avocati ai lui "Romica" Bogateanu si Adi Balan ne-au declarat, indignati, ca celor doi clienti li s-au incalcat drepturile: "Am asteptat de miercuri seara, de la ora 19.00, pina azi dimineata (ieri - n.r.), la ora 4.00, ca sa putem discuta cu cei doi clienti. Sintem 5 avocati care avem contracte de asistenta juridica si in seara respectiva ne-am prezentat la Politia Municipiului, dar nu am fost lasati sa intram in sediu, ca sa prezentam imputernicirile si sa-i reprezentam pe clientii nostri. Politistii ne-au tinut in fata usii pina la ora 4.00 dimineata, cind au inceput audierile. Mai mult, in timp ce noi tremuram in fata sediului, politistii l-au informat pe procuror ca nu s-a prezentat nici un avocat care sa-i reprezinte pe cei doi clienti. E scandalos! Dimineata, cind au inceput audierile, a aparut si surpriza: trei martori batuti. Nu este prima data cind se intimpla asa ceva, cind sintem impiedicati sa ne aparam clientii. Cam asa se respecta drepturile procedurale, se pare, la Politia Braila...". Vom reveni.
Categorie articol: 

Like / Share

Comentarii