Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Impunătoarea moară Lichiardopol, obiect de studiu şi de inspiraţie pentru viitorii arhitecţi

• monumentul istoric care, din păcate, zace abandonat de ani de zile va fi vizitat de studenţii în anul V ai Universităţii de Arhitectură şi Urbanist “Ion Mincu” Bucureşti • împreună cu decanul Facultăţii de Arhitectură, aceştia vor căuta idei pentru o viitoare punere în valoare, prin reconversie, a impunătorului edificiu din portul brăilean

 

După cum ne-a declarat Costel Drăgan, preşedintele Filialei Brăila a Uniunii Arhitecţilor din România (UAR), începând de luni, 24 aprilie,  mai mulţi studenţi la arhitectură, din anul V, se vor afla în Brăila pentru lucrarea de proiect. Ei sunt conduşi de către prof.dr.arh. George Mitrache, decanul Facultăţii de Arhitectură din cadrul Universităţii de Arhitectură şi Urbanism “ Ion Mincu”  din Bucureşti. Tim de două zile, studenţii vor avea ocazia să vadă la faţa locului cât de impunătoare este fosta moară Lichiardopol, monument istoric care în vremurile sale bune, din  anii când la Brăila exista a doua bursă din lume (după cea de la Chicago) privind stabilirea preţului grâului, rivaliza cu celebra “Moara  lui Assan” din Bucureşti.  Acţiunea amintită are loc în baza unui protocol încheiat anterior  între UAU  “Ion Mincu”  şi Consiliul Judeţean, respectiv Primăria Brăila. Protocol care prevede stabilirea unei colaborări  cu mediul academic  de specialitate pentru dezvoltarea urbanistică şi arhitecturală, inclusiv a patrimoniului urbanistic protejat. În acest scop, studenţii îşi vor desfăşura activitatea la moara Lichiardopol, venind cu idei  şi propuneri care să dea consistenţă proiectului susţinut - cu efecte benefice pentru punerea în valoare, prin reconversie, a edificului amintit.

Demersul se bucură de sprijinul conducerii Muzeului de Istorie “Carol I” Brăila, studenţilor facilitându-se  vizitarea unor secţii ale muzeului, precum şi a unor repere istorice, culturale şi de arhitectură emblematice pentru oraşul nostru. Reprezentanţii UAU “Ion Mincu” se vor întâlni cu autorităţile locale, iar ceea ce este foarte important: se are în vedere, pentru viitor, şi zona înconjurătoare a morii. Aceasta pentru a se veni cu propuneri în scopul restructurării urbanistice a întregului perimetru, parte componentă  a sistematizării şi reconversiei funcţionale, în totalitatea sa, a portului Brăila.

 
Categorie articol: 

Comentarii