Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Impresii de la tirg

In perioada 19 - 23 noiembrie Pavilionul Central Romexpo din Bucuresti a gazduit a XV-a editia a Tirgului Interational de Carte Gaudeamus. Simbata, 22 noiembrie, in cea mai aglomerata zi de tirg, am ajuns la Bucuresti participind pentru prima data la un eveniment de acest gen. Cartea a adunat foarte multa lume, cum nu credeam ca voi vedea pe la noi. Intrarea a fost libera pentru elevi, studenti, cadre didactice, jurnalisti, pensionari si membrii Uniunii Scriitorilor. In rest, taxa perceputa a fost de 3,5 lei, o parte din sumele rezultate din vinzarea biletelor de intrare fiind destinate finantarii proiectului "Un Nobel pentru literatura romana".
Cladire aglomerata, mii de carti, lansari si o multime de vizitatori dornici sa cumpere. Am patruns cu greu printre standuri, m-am invirtit de citeva ori prin aceleasi locuri pentru ca printre atitea carti bune m-am hotarit tare greu ce sa-mi iau. Dupa ce am vizitat standurile de mai multe ori m-am oprit la "Frida" de Barbara Mujica (Ed. Tritonic), "Gluma" de Milan Kundera (Ed. Humanitas), "Lupul de stepa" de Hesse (Ed. Rao) si alte citeva. Printre sutele de rafturi am intilnit si personalitati ale vietii culturale: Cristian Tudor Popescu, Dan C. Mihailescu (Omul care aduce cartea), Gabriel Liiceanu, care a si lansat volumul "Scrisori catre fiul meu", Pavel Corut si, cel mai important pentru mine, Mircea Cartarescu, de la care am reusit sa obtin autograf pe volumul "De ce iubim femeile".
Bilantul editiei de anul acesta arata astfel. Numarul expozantilor a fost de peste 400 cuprinzind cele mai importante segmente din domeniul editorial si educational. Programul manifestarilor a cuprins peste 400 de evenimente organizate in mai multe locatii special amenajate din incinta pavilionului. Dintre acestea, 57,5 % au fost lansari sau prezentari de volume ale unor autori romani, 21, 25 % lansari de titluri apartinind unor autori straini tradusi in limba romana iar 12,5 % evenimente profesionale (dezbateri, seminarii, mese rotunde). Numarul vizitatorilor a fost de peste 100.000. Cele mai vindute carti la aceasta editie a tirgului Gaudeamus au fost "Istoria critica a literaturii romane" de Nicolae Manolescu, Editura Paralela 45 - 3000 de exemplare; "Scrisori catre fiul meu" de Gabriel Liiceanu, Editura Humanitas - 1400 de exemplare; "Istoria secreta a lumii" de Jonathan Black, Editura Nemira - 1100 de exemplare.
Categorie articol: 

Like / Share

Comentarii