Mergi la conţinutul principal

Impozite mai mari pentru cladiri si terenuri

Impozitele pentru locuinte cu o suprafata mai mare de 150 de metri patrati vor fi majorate, anul viitor, urmind sa creasca si impozitele pe care populatia le va plati pentru terenuri, potrivit Codului Fiscal aprobat in sedinta de miercuri a Executivului.
Astfel, pentru locuintele cu o suprafata mai mare de 150 de metri patrati, valoarea impozabila se va majora cu cite 10% pentru fiecare 100 de metri patrati sau fractiune din acestia. Populatia va plati, din 2007, aceeasi cota de impozit, de 0,1% din valoarea impozabila a cladirii, indiferent de rangul localitatii in a carei raza administrativ-teritoriala se afla cladirea. Prin urmare, se va micsora cota de impozit pentru cladirile din mediul urban, dar impozitul datorat pentru acestea nu se va reduce, deoarece se vor dubla coeficientii de corectie, anulindu-se astfel efectul diminuarii cotei.
Modificarile vizeaza atit majorarea valorilor pe metru patrat, cit si a coeficientilor de ajustare in functie de zona amplasarii cladirii. Valoarea impozabila pentru un metru patrat dintr-o cladire cu cadre din beton armat, caramida arsa si utilitati va creste de la 631 lei la 669 lei. Majorari vor avea loc si in cazul celorlalte tipuri de constructii. De asemenea, coeficientii cu care se inmulteste valoarea calculata conform metodei mentionate vor fi dublati, in majoritatea cazurilor.
In cazul unei cladiri in zona A a unei localitati de rang zero, coeficientul va creste de la 1,3 la 2,6. In ceea ce priveste cladirile detinute de persoanele juridice, autoritatile locale vor putea stabili impozite cuprinse intre 0,5% si 2% din valoarea impozabila de inventar, comparativ cu 0,5 - 1% in prezent.
O alta modificare se refera la faptul ca persoanele juridice nu vor mai fi obligate sa reevalueze cladirile din trei in trei ani sau, in caz contrar, sa plateasca o cota de impozit cuprinsa intre 5% si 10% aplicata la valoarea de inventar a cladirii. Valoarea impozabila a cladirii se determina prin inmultirea suprafetei construite exprimata in metri patrati cu valoarea impozabila corespunzatoare. Ulterior se face o ajustare in functie de rangul localitatii si zona in care este amplasata cladirea, prin inmultirea cu coeficientul de corectie corespunzator.
Valoarea impozabila a cladirii se reduce in functie de anul terminarii acesteia. Daca, spre exemplu, cladirea are o vechime de peste 50 de ani la data de 1 ianuarie a anului fiscal de referinta, diminuarea este de 15%. Daca vechimea este cuprinsa intre 30 si 50 de ani, inclusiv, valoarea impozabila se va diminua cu 5%.
Valorile de impozitare si coeficientii de ajustare se vor majora si in cazul terenurilor, valoarea impozabila fiind calculata diferit in cazul terenurilor amplasate in intravilan, inregistrate in registrul agricol la categoria de folosinta terenuri in constructii, sau la alte categorii.
A alta noutate adusa de Codul Fiscal se refera la faptul ca proprietarii nu vor putea sa vinda cladirile si terenurile pina cind nu au achitat toate obligatiile fiscale aferente, cu termen de plata scadente pina la data de intii a lunii urmatoare celei in care are loc instrainarea. Atestarea achitarii obligatiilor bugetare se face prin certificatul fiscal emis de compartimentul de specialitate al autoritatii administratiei publice locale.
In ceea ce priveste terenurile amplasate in extravilan, impozitul este calculat pe baza unei noi proceduri, in care se tine cont de suprafata si zona in care este amplasat terenul respectiv, iar sumele aferente vor fi transferate la bugetele locale si nu la bugetul de stat, ca pina in prezent.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro