Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Imparteala facuta de Guvern ramine batuta in cuie

Consilierul judetean PDL Nicolae Mitroi a ridicat din nou, ieri, in plenul CJ, problema repartizarii incorecte a banilor alocati printr-o recenta Hotarire de Guvern localitatilor din judetul Braila, pentru echilibrarea bugetelor locale. Mitroi a declarat ca alocarea banilor pe localitati incalca cele mai elementare criterii administrative, fiind evidenta tenta politica, in contextul in care localitatile cu primari PDL au primit cei mai putin bani, iar trei dintre ele nu au primit nici macar un leu: "Prin HG 1155/24.09.2008, Guvernul a alocat din Fondul de rezerva bugetara la dispozitia Guvernului suma de 1.300.000 mii lei pentru echilibrarea bugetelor locale pe 2008. Judetului Braila i-au fost repartizate 24.145 mii lei. Din cele 44 de localitati ale judetului nostru, cinci au fost ocolite de orice suma de bani, trei dintre acestea fiind conduse de primari ai Partidului Democrat Liberal. In opinia noastra, impartirea acestor bani pe localitati s-a facut in mod discriminatoriu. In acest context, eu solicit sa aminam discutarea acestui punct de pe ordinea de zi si sa incercam sa aducem o cit de mica corectie, astfel incit pe cei care sint in mare suferinta sa-i ajutam, pe cit posibil".
Si consilierul judetean PNL Vasile Datcu a sustinut ideea lui Mitroi: "Si eu am remarcat aceeasi situatie ciudata la impartirea sumelor pe localitati. Unele comune au primit cite 2-3 miliarde, desi nevoile altor localitati sint mult mai stringente. Uneori, sumele s-au alocat exact pe dos, fata de necesar. Cine a propus aceasta alocare? Da, stim, Guvernul a facut aceasta impartire, dar am indoieli ca Guvernul stie unde-i Ciocile si unde-i Zavoaia si ce nevoi are fiecare".
Presedintele Consiliului Judetean, Gheorghe Bunea Stancu, a explicat ca CJ nu are competenta sa schimbe datele unei HG si ca sumele respective au fost impartite in respectivul mod de Executiv, astfel incit acestea ramin batute in cuie, indiferent daca alesilor locali le convin sau nu: "E un subiect care nu stiu in ce masura tine de noi. In primul rind, ca repartizarea sumelor s-a facut prin Hotarire de Guvern si nu poate nimeni sa modifice o HG. Se pare ca atunci cind sumele nu ne convin, avem comentarii, dar daca ne aducem aminte de perioada 2005-2006, va spun eu ca administratii ale PNL-ului au luat cite 12-15 miliarde si nici macar nu au fost capabile sa-i cheltuiasca. De ce nu v-ati ridicat atunci dvs, cei din PNL, in Consiliul Judetean, sa spuneti: "de ce dati domnule, 13 miliarde la Gradistea, ca uite, Faureiul are nevoie urgenta de 5 miliarde?"? Ne ridicam numai atunci cind nu ne convine, dar indiferent de discutia care s-a purtat - si evident ca a fost o discutie politica, nu este nici un dubiu din punctul asta de vedere, este o imparteala politica si nu administrativa, nu uitati ca nu am semnat-o nici eu si nici presedintele vreunui alt consiliu judetean, ci chiar Guvernul Romaniei. Eu sint de acord sa discutam orice, dar nu vom face mare lucru, decit daca gasim niste solutii in interiorul CJ pentru alocarea unor fonduri suplimentare. Blocind insa aprobarea acestei HG, nu rezolvam nimic, stam si asteptam pe banii nostri. La Faurei am dat peste 2 miliarde de lei vechi si n-au fost capabili sa ne dea banii inapoi. E si normal ca "Judeteana de Apa" va merge pe executare silita, pentru ca trebuie sa-si recupereze banii, pentru ca altfel vor plati cei care conduc societatea respectiva. Ne-am trezit, dupa alegeri, ca avem primari care nu stiu nici unde-i stampila, cred ca si acum o mai cauta. Si vor sa aiba administratii moderne. Banii, sa fie clar, i-a impartit Guvernul, nu Stancu. Banii au venit direct prin Hotarire de Guvern, impartiti corect pe localitati".
Amintim ca acele cinci localitati care nu au primit nici un leu pe HG 1155 sint orasul Faurei, comunele Jirlau, Surdila Greci, Cazasu si Sutesti.
Categorie articol: 

Like / Share

Comentarii