Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Iliescu înfierează Legea lustraţiei

Preşedintele onorific al PSD Ion Iliescu susţine, într-o postare pe blogul personal, că adoptarea în 2010 a Legii lustraţiei, pe care o consideră antidemocratică, reprezintă un gest neavenit, anacronic şi o diversiune. "Adoptarea legii lustraţiei nu este doar anacronică. Ea este antidemocratică şi anticonstituţională. Adoptarea ei în anul 2010 de Parlamentul României este neavenită şi constituie o adevarată diversiune, după principiul «ţara arde şi baba se piaptănă»", susţine Iliescu.

Potrivit fostului preşedinte, Legea lustraţiei "se bazează pe considerente politice, subiective, oportuniste, aservite puterii". "Iar principiul culpabilizării colective este evident antidemocratic, constituie o încălcare a unor drepturi constituţionale fundamentale ale cetăţenilor şi omite stabilirea unor culpe individuale care pot fi probate în justiţie", consideră el.

"Practica «lustrării» unor categorii de oameni în bloc, fără stabilirea de culpe individualizate, este specifică regimurilor totalitare! Aceasta a existat în România în timpul tuturor dictaturilor care s-au succedat. Personal, am simţit acest lucru, în 1940, în timpul dictaturii regale a lui Carol al doilea, când nu am putut, după terminarea şcolii primare, să dau examen de admitere la un liceu, pentru că tatăl meu era «deţinut politic». Au urmat, după război, «lustrări» ale foştilor «moşieri» şi «capitalişti» , «membri ai partidelor burgheze» şi fiilor acestora", a mai adăugat Iliescu.
Categorie articol: 

Comentarii