Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Ia uite unde se ascundea cel mai mare evazionist din istoria recentă a Brăilei

Mi se face lehamite când citesc despre astfel de cazuri. Dosare instrumentate la sânge de procurori zeloşi, care parcă investighează activitatea Cosa Nostra, fraţilor! Cazul de mai jos a fost instrumentat de procurori din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Brăila. Şi facem această precizare tocmai pentru ca opinia publică să nu îi la înjurat, la grămadă, pe toţi procurorii din Brăila.

Pe scurt, în anul 2015, un morar din satul Colţea (comuna Roşiori) cică ar fi prejudiciat statul român cu suma de 2.964 de lei. Adică un salariu mediu pe economie. Că omu’ o fi vrut să nu verse toţi banii la stat din grâul pe care l-a măcinat timp de 9 luni sau a fost doar o neglijenţă contabilă – asta nu mai contează. Important este că procurorii l-au prins pe morarul din Colţea şi i-au făcut dosar penal. Dosarul a fost înaintat instanţei, iar morarul urmează să fie judecat. Ca o precizare, între timp morarul a achitat prejudiciul de 2.964 de lei, dar ştiţi cum se zice: fapta rămâne. O fi legea lege, nu zic nu, dar cred că acest caz trebuie analizat şi în spiritul legii, nu numai în litera legii. Adică, cu asta şi-au pierdut procurori din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Brăila aproape 2 ani de zile? Cu încercarea de a găbji un morar din Colţea, care a sărăcit bugetul statului cu incredibila sumă de 2.964 de lei? Mie, unul, mi-ar fi fost ruşine să anchetez astfel de cazuri.

Dar, cum ziceam, dosarul a ajuns zilele trecute pe rolul instanţei. Eu, unul, m-aş duce în sală la acest dosar numai să văd ce pedeapsă cer procurorii pentru “marele” evazionist din Colţea. Căci dacă vor cere pedeapsa maximă prevăzută de lege (eventual şi cu executare), cum procedează de regulă procurorii, înseamnă că ei habar nu au ce înseamnă spiritul legii. Adică, în timp ce alţii fac evaziune de zeci de milioane de euro fără să fie deranjaţi de cineva, alţii ajung să fie judecaţi precum marii mafioţi pentru că nu au declarat la stat 10 târne de grăunţe pe care le-au măcinat. Să răspundă fiecare pentru faptele lui, nu zice nimeni nu, dar când vrei să bagi la puşcărie un om pentru nici 3.000 de lei, în condiţiile în care alţii au furat banii pentru 200 de kilometri de autostrăzi, parcă îţi vine să faci ceva pe noţiunea de dreptate. (Corrado CATTANI)
Categorie articol: 

Comentarii