Mergi la conţinutul principal

I-a golit hambarele lui Caruz

Angajat din anul 1978 al fostului ISCIP SA, iar din 1999 şef de fermă la una dintre societăţile grupului de firme Caruz, Gheorghe Ciochină, în vârstă de 55 de ani, va da socoteală pentru o "gaură" în gestiune de 1.784.418 lei.
Uriaşa sumă reprezintă preţul de achiziţie pentru cantitatea de 1.480.716 kilograme porumb boabe, cumpărată de SC "Complexul de Porci Brăila" SRL pentru hrana animalelor şi dispărută fără urmă din depozitele societăţii, pe drumul către complexul de porci de la Tichileşti. Gheorghe Ciochină va fi judecat pentru săvârşirea infracţiunilor de delapidare şi fals în înscrisuri sub semnătură privată.

Existenţa porumbului, confirmată de Garda Financiară

Potrivit dosarului penal nr. 425/P/2013 al Parchetului de pe lângă Tribunalul Brăila, conducerea SC "Complexul de Porci Brăila" SRL, (cu sediul în comuna Vădeni, Şos. Baldovineşti nr. 1), a sesizat poliţia în ziua de 18 martie 2013, în legătură cu dispariţia cantităţii de 1.487 tone porumb boabe, din gestiunea şefului de fermă Gheorghe Ciochină. Societatea achiziţionase, în perioada septembrie-octombrie 2012, cantitatea totală de 4.302.360 kg porumb de la mai multe societăţi comerciale din Brăila şi din ţară, acesta fiind depozitat în magaziile de la ferma din Baldovineşti. Ulterior, mare parte din cantitatea de porumb (2.817.342 kilograme) a fost transferată la Complexul de creştere a porcilor de la Tichileşti. La aceasta se adaugă cantitatea de 4.302 kilograme folosită pentru consum. Rezultă că din hambarele de la Baldovineşti au ieşit pe bază de documente legale 2.821.644 kilograme porumb boabe.
Cum depozitul rămăsese gol, s-a constatat că nu putea fi justificată lipsa cantităţii de 1.480.716 kilograme porumb boabe, în valoare de 17,84 miliarde de lei vechi.
Furnizorii SC "Complexul de Creştere a Porcilor Brăila" SRL au fost, în acea perioadă, SC "Eurofuture" SRL, SC "Brent Cegart" SRL, SC "Videopublicitate" SRL (toţi trei din Bucureşti), SC "Hotliv Construct" SRL Ianca, II Lupu Adelina şi II Lupu Mihai, ambii din Vaslui, precum şi persoanele fizice Coman Cătălin (Brăila), Crăciun Ionel (Brăila) şi Mărgean Mihalache (Ianca). În total, în magaziile 5,6 şi 7 de la ferma unde era şef Gheorghe Cocianu a fost depozitată, în două luni, cantitatea de 4.302,3 tone porumb boabe. Că porumbul a existat la ferma respectivă, o dovedeşte şi adresa din 5 august 2013 a Gărzii Financiare Brăila.
Începând cu luna decembrie 2012, precizează anchetatorii, din dispoziţia omului de afaceri Gheorghe Caruz, Marius Ştefănel Rogoza, administrator al SC "Complexul de Creştere a Porcilor" SRL (care răspundea efectiv de ferma de porci de la Tichileşti), a solicitat transferul unor cantităţi de porumb de la ferma Baldovineşti, necesar consumului. Transportul s-a efectuat cu trei autovehicule ale SC "Soroli Cola" SA, iar marfa era însoţită de notă de cântar, aviz de însoţire şi tichet de analiză laborator, întocmite de şeful de fermă Gheorghe Ciochină şi directorul economic al SC "Complexul de Creştere a Porcilor" SRL, Ionel Gheţu.

Fals în notele de transfer a porumbului

Potrivit declaraţiilor şefului fermei de la Tichileşti, inculpatul Gheorghe Ciochină înscria în tichetul de laborator care însoţea porumbul transferat umidităţi mici, de 11-12% şi corpuri străine de 3%, în condiţiile în care, la momentul introducerii în consum, conform analizelor de la ferma Tichileşti, porumbul avea umiditatea de aproximativ 14% şi corpuri străine mai mici de 3%, ceea ce implică diferenţe în ce priveşte cantitatea utilă a porumbului.
Nota contabilă ataşată la dosarul penal relevă faptul că, în momentul în care porumbul a intrat în depozitele de la Baldovineşti, avea umiditatea de 12,2 - 14,5%, în timp ce, în etapa transferului la Tichileşti, inculpatul înscria umidităţi mult mai mici, de 10,1 - 13,5%, în condiţiile în care era iarnă. Astfel, precizează reprezentanţii acuzării, scriptic, s-au transferat cantităţi mult mai mari de porumb de la Baldovineşti la Tichileşti, asta pentru a se suplini măcar o parte din lipsa în gestiune. Făcându-se diferenţa între cantităţile intrate şi cele ieşite de la ferma Baldovineşti, a rezultat o diferenţă de porumb în valoare de 105.272 lei, se precizează în sesizarea depusă la poliţie.
La câteva luni de la sesizarea autorităţilor, conducerea societăţii prejudiciate a ataşat la dosar o adresă datată 10 iulie 2013, prin care Gheorghe Caruz, împuternicit al acţionarului unic, făcea precizări cu privire la şeful de fermă Gheorghe Ciochină, care falsificase tichetele de analiză laborator a porumbului prin scăderea umidităţii scriptice "cu scopul de a creşte greutatea utilă şi a justifica o parte din cantitatea de porumb sustrasă".
Ce s-a întâmplat cu uriaşa cantitate de porumb dispărută pe drumul de la Baldovineşti la Tichileşti şi cum a fost ea valorificată, nu se precizează în dosarul penal. Cert este că, în septembrie 2012, Ciochină fusese informat de către Caruz că va achiziţiona porumb şi că recepţia şi depozitarea miilor de tone de boabe se va face la ferma de pe Şoseaua Baldovineşti nr. 1. Totodată, Caruz îl instruise pe Ciochină să participe efectiv la recepţia mărfii (care era adusă cu mijloacele de transport ale furnizorilor), să participe la analizele de laborator şi să supravegheze descărcarea porumbului în magazii.

Cine este Gheorghe Ciochină

Originar din comuna Gropeni, Gheorghe Ciochină a lucrat în perioada 1978 - 1999 la SC ISCIP SA Brăila, unde a îndeplinit diferite funcţii, în ultima parte a intervalului fiind şef de fermă la punctul de lucru Baldovineşti. În urma privatizării ISCIP SA, precizează anchetatorii, societatea respectivă a fost preluată de Gheorghe Caruz sub denumirea de SC "Complexul de Creştere a Porcilor Brăila" SRL, inculpatul Ciochină continuând să ocupe funcţia de şef de fermă. Din 6 iunie 2012, Gheorghe Ciochină a fost angajat prin transfer la SC "Caruz" SA, în claitate de şef de fermă, desfăşurându-şi activitatea în aceeaşi locaţie. În sfârşit, din 29 ianuarie 2013, inculpatul a fost angajat, tot prin transfer, la SC "Complexul de Creştere a Porcilor Brăila" SRL, parte a grupului de firme Caruz. Funcţia îndeplinită şi locul de muncă erau aceleaşi: şef de fermă la punctul de lucru Baldovineşti.

 

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro