Mergi la conţinutul principal
La sărbătoarea Naşterii Sfântului Ioan Botezătorul

Hramul Mănăstirii Voievodale Măxineni

• ctitorie a domnitorului Matei Masarab, biserica Mănăstirii Măxineni a fost sfinţită în anul 2018, de un sobor de ierarhi în frunte cu Preafericitul Părinte Patriarh Daniel • slujba de hram din 24 iunie 2020 a fost oficiată de ÎPS Casian al Dunării de Jos • prof. dr. Ionel Cândea şi prof. dr. Viorel Mortu au fost răsplătiţi de ierarh pentru că au oferit meditaţii gratuite elevilor de seminar şi de liceu

 

Drăgaica sau Sânzienele, marea sărbătoare a Naşterii Sfântului Ioan Botezătorul - reper pentru credincioşii brăileni. În această zi s-a prăznuit hramul Mănăstirii Voievodale Măxineni, aflată de 10 kilometri depărtare de localitatea cu acelaşi nume - la confluenţa râurilor Siret şi Buzău - ctitorie de la 1637 a domnitorului Matei Basarab al Ţării Româneşti.

“Manifestările liturgice şi pastoral-misionare au debutat în ajunul sărbătorii prin oficierea slujbei de priveghere şi au continuat în ziua hramului cu săvârşirea Sfintei Liturghii de către Înaltpreasfinţitul Părinte Casian, Arhiepiscopul Dunării de Jos, înconjurat de un sobor de ieromonahi, preoţi şi diaconi - la altarul de vară amenajat în curtea mănăstirii - în prezenţa rugătoare a evlavioşilor credincioşi sosiţi atât din Brăila, cât şi din localităţile învecinate”, ne-a precizat părintele consilier Rareş Bucur, din cadrul Eparhiei Dunării de Jos, prezent la hramul Mănăstirii Măxineni. La sărbătoarea de hram a fost prezent, de asemenea, protopopul Brăilei, părintele Mircea Băncilă.

Ierarhul Dunării de Jos le-a vorbit credincioşilor despre însemnătatea Naşterii Sfântului Ioan Botezătorul, Proorocul şi Înaintemergătorul Domnului, despre necesitatea prezenţei sfinţilor în vieţile noastre. ÎPS Casian a readus în actualitate momentul sfinţirii acestui lăcaş voievodal, în anul 2018, de către Preafericitul Părinte Patriarh Daniel.

De la Altarul de vară, slujitorii şi o parte dintre credincioşii prezenţi au intrat în biserica ctitorită pe locul ruinelor vechii biserici, unde a fost săvârşită slujba parastasului pentru binefăcătorii sfântului aşezământ - voievozii ctitori, egumeni, monahi şi binefăcători. În aceeaşi zi, doi mari profesori şi oameni de cultură brăileni au fost răsplătiţi cu icoane şi cărţi, pentru că au oferit meditaţii gratuite elevilor în perioada de pregătire pentru examenele naţionale.

“În semn de recunoştinţă pentru activitatea culturală şi didactică, precum şi pentru meditaţiile şi cursurile gratuite oferite elevilor de la Seminarul Teologic Ortodox “Sf. Apostol Andrei” din Galaţi, ierarhul Dunării de Jos le-a oferit icoane şi cărţi domnului Ionel Cândea, directorul Muzeului Brăilei “Carol I” şi domnului Viorel Mortu, profesor la Colegiul Naţional “Gh. Munteanu-Murgoci” din Brăila. În perioada de pregătire pentru examenele naţionale, cei doi profesori din Brăila au oferit meditaţii gratuite elevilor seminarişti din ultimul an de liceu la disciplinele Limba şi literatura română şi Istoria românilor”, precizează sursa citată.

Demn de reamintit este faptul că în patrimoniul sacru al Mănăstirii Voievodale Măxineni se află aşezate, în două racle, părticele din moaştele Sfinţilor Ioan Botezătorul, Vasile cel Mare, Ioan Casian, Constantin Brâncoveanu şi Ioan Maximovici. 

După ce vechea biserică, ctitorită de domnitorul Matei Basarab al Ţării Româneşti, ajunsă ruină, a fost restaurată cu binecuvântarea şi strădania Înaltpreasfinţitului Părinte Casian, Arhiepiscopul Dunării de Jos, iar stăreţia şi zidul de incintă au fost refăcute din temelii, la 25 septembrie 2018, Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul României, a săvârşit slujba de sfinţire a acestei biserici de la Mănăstirea Măxineni. Slujba de târnosire a ctitoriei voievodului Matei Basarab a fost precedată de Sfânta Liturghie oficiată de un sobor de ierarhi ai Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro